چکید ه
سابقه و هدف
بروسلوز بیماری عفونی مشترک بین انسان و دام است که در بسیاری از مناطق من جمله ایران به عنوان یک معضل بهداشتی و اقتصادی مورد توجه ویژه قرار دارد. با توجه به اندمیک بودن بیماری در کشور, این مطالعه با هدف بررسی شیوع سرمی بروسلوز در اهداکنندگان خون در استان خوزستان طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، آنتیبادی ضد بروسلا در سرم خون ۳۰۰۰ اهداکننده خون مراجعهکننده به پایگاههای انتقال خون شهرهای استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا تمام نمونههای خون آزمایش کیفی رزبنگال شدند, سپس روی نمونههای مثبت رزبنگال، آزمایش رایت و ۲ME انجام شد. تیتر رایت مساوی یا بیشتر از ۸۰/۱ و تیتر ۲ME مساوی یا بیشتر از۴۰/۱، معیار تشخیصی جهت تشخیص سرولوژیکی بروسلوز در اهداکنندگان خون در نظر گرفته شد. یافتهها با استفاده از نرمافزار ۱۸ SPSS و آزمون آماری کایدو تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
از ۳۰۰۰ اهداکننده خون ۵۰ نفر(۷/۱%) آزمایش رزبنگال, ۴۴ نفر(۴۶/۱٪)رایت ۸۰/۱ و بالاتر و ۱۷ نفر(۵۶/۰%) ۲ME ۴۰/۱ و بالاتر داشتند. شیوع سرمی بروسلوز ۵۶/۰٪ محاسبه گردید. بین شیوع سرمی بروسلوز، جنس و سن اهداکنندگان خون رابطه معناداری مشاهده نشد. بیشترین شیوع در ایذه(۷/۱%) و کمترین شیوع در اهواز(۲/۰%) مشاهده شد. اما بین فصل و محل زندگی اهداکنندگان خون و شیوع سرمی بروسلوز رابطه آماری معنادار وجود داشت(به ترتیب ۰۱۹/۰= p و۰۳۲/۰= p ).
نتیجه گیری
بر اساس نتایج این مطالعه, شیوع سرمی بروسلوز در اهداکنندگان خون در خوزستان از موارد قابل انتظار بیشتر میباشد.