مهریار حبیبی رودکنار، دکتر مانا علومی، دکتر محمدعلی شکرگذار، دکتر نادر شاهرخی، آمنه محمدی روشنده، دکتر یوشیکازو کوواهارا، دکتر مانابو فوکوموتو،
جلد ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۵ )
چکیده
سابقه و هدف
برنامههای جدیدی برای درمان سرطان مدنظر محققین بوده و یکی از این رویکردها، تحویل هدف دار مواد سمی به سلولهای سرطانی میباشد. در ایمونوتوکسینها از قسمت سیتوتوکسیک توکسین ( دومین کاتالیتیک) باکتری یا گیاه و حذف قسمت اتصال دهنده و جایگزینی آن با یک لیگاند اختصاصی برای یک گیرنده سلولی استفاده میشود. در مطالعه قبلی یک ایمونوتوکسین جدید، شیگاتوکسین ـ CSF ـ GM ، طراحی و در سیستم باکتریایی از طریق مهندسی ژنتیک بیان شد. در تحقیق حاضر فعالیت سیتوتوکسیک شیگاتوکسین ـ CSF ـ GM برردههای مختلف سلولهای سرطانی که گیرنده فاکتور محرک کلونی گرانولوسیت ـ ماکروفاژ ( CSF ـ GM ) را بیان میکنند مورد مطالعه قرار گرفت. به علاوه اثر آنتیبادی ضد گیرنده GM-CSF در مهار فعالیت سیتوتوکسیک شیگاتوکسین ـ CSF ـ GM بر ردههای مختلف سلولهای سرطانی دارای گیرنده مذکور ارزیابیشد.
مواد و روشها
مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. ردههای مختلف سلولهای سرطانی خونی و جامد که گیرنده فاکتور محرک کلونی گرانولوسیت ـ ماکروفاژ (GM-CSF) را بیان میکردند، در محیط کشت RPMI کشت داده شدند.سیتـوتوکسیسیتی با استفاده از روشهای رنگ سنجی تریپانبلو و MTT ارزیابی شد. اثر دراز مدت سیتوتوکسیسیتی با استفاده از سنجش کلونوژنیک بـرای ردههـای سلـولهـای ســرطانی جامد انجـام شـد.گیرنده GM-CSF با استفاده از آنتیبادی آنتی CSF ـ GM مهار شد.
یافتهها
در بین ردههای سلولی تومورهای خون ساز، K۵۶۲ و در بین ردههای سلولی تومورهای جامد، LS۱۷۴T بیشترین سیتوتوکسیسیتی را در غلظت ng/ml ۴۰ و در۲۴ ساعت نشان دادند.
PC-۳ ، MCF-۷ و DU۱۴۵ بیشترین توکسیسیتی را در زمان ۷۲ ساعت و در غلظت ng/ml ۱۶۰ نشان دادند. خنثیسازی StxAl-GM-CSF(Neutralization) با آنتی بادی GM-CSF منجر به از بین رفتن اثر توکسیسیتی شد.
نتیجه گیری
پروتئین نوترکیب هیبرید جدید، شیگاتوکسین ـ CSF ـ GM ، فعالیت بیولوژیک خود را حفظ نموده و بر ردههای مختلف سلولهای سرطانی که گیرنده فاکتور محرک کلونی گرانولوسیت ـ ماکروفاژ (GM-CSF) را بیان میکردند به طور اختصاصی اثر سیتوتوکسیسیتی را اعمال میکند و میتواند به عنوان یک رویکرد جدید برای درمان سرطان در نظر گرفته شود.
کلمات کلیدی: شیگاتوکسین، محرک کلونی گرانولوسیت، ماکروفاژ، سیتوتوکسیسیتی، سلولهای سرطانی