چکید ه
سابقه و هدف
علیرغم پیشرفتهایی که در زمینه جمعآوری، تهیه و ذخیره پلاکتهای کنسانتره بهوجود آمده است، عفونت باکتریایی ناشی از انتقال پلاکتهای آلوده هنوز هم بهعنوان یک مشکل جدی در طب انتقال خون مطرح میباشد. در این مطالعه آلودگی باکتریایی پلاکتهای متراکم تهیه شده در مرکز انتقال خون تهران بهوسیله کشت میکروبی بررسی شده است.
مواد وروشها
مطالعه انجام شده توصیفی بود. تعداد ۷۷۰۰ نمونه پلاکتی، در محیطهای بلادآگار و ائوزین متیلنبلو کشت و پس از ۴۸ ساعت، در ۳۷ درجه سانتیگراد بررسی شدند. در صورت رشد کلونی، نوع باکتری با استفاده از آزمونهای افتراقی مشخص گردید. همچنین نمونهها همزمان به محیط تیوگلیکولات منتقل و در طول ۷ روز از لحاظ کدورت و تغییر رنگ بررسی شدند. در صورت ایجاد تغییر، به محیطهای بلادآگار و ائوزین متیلنبلو انتقال یافتند و در نهایت میزان آلودگی و نسبت باکتریهای آلودهکننده تعیین شد. از۷۷۰۰ نمونه، سهچهارم (۵۷۷۵ نمونه) فقط از کورد کیسه و یک چهارم (۱۹۲۵ نمونه) از کیسه و کورد آن برداشته شد.
یافتهها
از ۷۷۰۰ نمونه پلاکتی کشت داده شده، ۱۴ نمونه (۱۸/۰%) آلوده تشخیص داده شد. بنابراین میزان آلودگی ۱ در ۵۵۰ پلاکت آزمایش شده بهدست آمد. با توجه به این که در موارد وجود آلودگی در کیسه، کورد مربوط به آن نیز آلوده بوده است، لذا تفاوتی در نمونهگیری از کورد یا کیسه مشاهده نمیشود. باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (۴ مورد)، استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس (۲مورد)، آسینهتوباکتر (۵ مورد) و باسیلوس (۳ مورد) از نمونهها جدا شدند.
نتیجه گیری
نتایج نشان دادند که انجام آزمایش غربالگری در مراکز انتقال خون و یا بیمارستانها برای تشخیص آلودگی میکروبی در پلاکتهای کنسانتره، قبل از مصرف ضروری است.
کلمات کلیدی: انتقال خون، کنسانتره پلاکتی، آلودگی باکتریا یی