دکتر برهان مرادویسی، حکیمه صفری، دکتر دائم روشنی، بهزاد خلفی، دکتر راضیه تقی زاده سروستانی،
جلد ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
سابقه و هدف
بدخیمیهای خونی، شایعترین شکل سرطانهای کودکان هستند که حدود ۴۵% از سرطانهای تشخیص داده شده درکودکان را تشکیل میدهند. اختلالات کروموزومی در بیشتر بیماران مبتلا به لوکمی لنفوبلاستیک حاد یافت میشود. این اختلالات، اطلاعات با ارزشی در مورد پیشآگهی بیماری ارائه میدهند.
مواد و روشها
این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی بر روی تمام کودکان مبتلا به لوسمی حاد مراجعهکننده به بخش انکولوژی بیمارستان بعثت سنندج در سالهای ۱۳۸۵ تا پایان شش ماهه اول ۱۳۹۴، انجام شد. از تمام کودکان مراجعهکننده به بخش انکولوژی با تشخیص لوسمی حاد، یک نمونه خون محیطی و آسپیره مغز استخوان تهیه شد و با روش RT-PCR و تعیین کاریوتایپ کروموزومی، انواع اختلالات کروموزومی مشخص گردید. دادهها با آزمون کایدو و نرمافزار ۵/۱۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
در بین ۷۵ نفر از بیماران، ۱۲ نوع ژنوتیپ کروموزومی مشاهده شد. بیشترین مقدار مربوط به ژنوتیپ کروموزومی نرمال با ۴۱ نفر(۷/۵۴%) بود. اختلال کروموزومی(۲۱-۱۲) t در ۱۵ نفر(۲۰%) دیده شد که شایعترین اختلال کروموزومی بود. (۱۷-۱۵)t با ۵ مورد(۷/۶%) در رتبه بعدی قرار داشت. تنها اختلال کروموزومی دیده شده در لوکمی لنفوسیت T، اختلال ۲۱ + ،xy ، ۴۷ با فراوانی ۱ نفر بود.
نتیجه گیری
با توجه به نتایج این تحقیق، ۷/۵۴% ازکودکان هیچ نوع اختلال کرومووزمی نداشتند. در مطالعههای مختلف نتایج متفاوتی گزارش شده است. با توجه به اهمیت کشف انواع جابهجاییهای کروموزومی در تعیین پیشآگهی کودکان مبتلا به لوسمی، انجام مطالعههای بیشتر در این زمینه ضروری است.