دکتر محمدعلی احسانی، دکتر الهام شاهقلی، دکتر کامبیز ستوده،
جلد ۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده
چکید ه
سابقه و هدف
هدف از انتقال خون در بیماران تالاسمی، جلوگیری از ایجاد کم خونی و نگهداری سطح هموگلوبین در گردش در حد کافی به منظور پیشگیری از خونسازی اندوژن است. برای اغلب بیماران کافی است که سطح هموگلوبین قبل از تزریق خون ۱۰ گرم در ۱۰۰ میلیلیتر باشد.
مورد
۲ بیمار مبتلا به تالاسمی جهت تزریق خون به بخش تالاسمی مراجعه نمودند. مورد اول: یک پسر ۱۹ ساله که همراه خواهر ۲۷ سالهاش هر دو مبتلا به تالاسمی به بخش تالاسمی بیمارستان بهرامی مراجعه نمودند. خون درخواستی برای خواهر بیمار به دلیل تشابه اسمی دهنده با برادر به وی تزریق شد. پس از شروع تزریق، بیمار دچار عارضه شد ولی با انجام هیدراتاسیون با سرم رینگر، پس از ۲۴ ساعت بهبود یافت. مورد دوم: پسر ۵/۲ سالهای بود که به دلیل خطای پرسنل در ثبت گروه خونی در برگ درخواست خون و عدم انجام کراسمچ به وی نیز خون اشتباه تزریق شد که بیمار پس از انجام اقدامات درمانی و نگهدارنده بهبود یافت.
نتیجه گیری
شایعترین عارضه تزریق خون، خطاهای انسانی است و عوارض عفونی احتمال بسیار پایینتری دارند. جهت از بین بردن این عارضه بررسی مجدد درخواست خون و برچسب کیسه خون باعث کاهش خطاها میگردد.
کلمات کلیدی : ترانسفوزیون، تالاسمی، عوارض ، خطای انسانی
دکتر محمدعلی احسانی، دکتر کامبیز ستوده، دکتر الهام شاهقلی، دکتر محمدسعید رحیمینژاد، دکتر فریبا صیقلی، دکتر افشین اصلانی،
جلد ۴، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۶ )
چکیده
چکید ه
سابقه و هدف
آنمی فقر آهن و تالاسمی مینور شایعترین علت آنمی هیپوکرومیک و میکروسیتیک به شمار میروند. تاکنون اندکسهای متعددی برای افتراق سریع این دو بیماری با استفاده از اندکسهای گلبول قرمز ارایه شده است. هدف این مطالعه معرفی یک اندکس جدید و مقایسه آن با چند اندکس رایج شناخته شده است.
مواد وروشها
این مطالعه توصیفی بر روی بیماران جدید مبتلا به آنمی هیپوکروم و میکروسیتیک مراجعه کننده به کلینیک هماتولوژی در شهر تهران طی مدت ۲ سال انجام شد. ۱۳۰ بیمار با آنمی فقر آهن و ۱ ۵۴ بیمار با تالاسمی مینور با میانگین سنی ۲/۲ ۴ سال مورد بررسی قرار گرفتند. شرط ورود به مطالعه آنمی(هموگلوبین به میزان SD ۲ کمتر از میانگین بر حسب سن و جنس)، حجم میانگین گلبولی( MCV ) کمتر از ۸۰ فمتولیتر در افراد بالای ۶ سال و کمتر از ۷۰+ سن(سال) در افراد زیر ۶ سال و شرط خروج از مطالعه حاملگی و آنمی با علل چند فاکتوری یا ثانوی به بیماریهای مزمن یا انواع دیگر هموگلوبینوپاتیها بود. برای همه بیماران سطوح سرمی آهن، ظرفیت اتصال به آهن سرم، فریتین سرم و HbA۲ اندازهگیری شد. تشخیص تالاسمی مینور بر اساس ۵/۳% HbA۲> و تشخیص آنمی فقر آهن بر اساس فریتین سرم زیر ۱۲ نانوگرم یا آنمی پاسخ دهنده به آهن بود. اندکسهای کلی، منتزر، انگلند، سری واستاوا و فرمول جدید معرفی شده در این مقاله ] ( RBC × ۱۰ )- [MCV برای همه بیماران محاسبه شد و حساسیت، ویژگی و اندکس یدون برای هر اندکس جداگانه محاسبه گردید. نتایج توسط نرمافزار ۵/۱۱ SPSS و آزمون آماری t تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
در افتراق آنمی فقر آهن از تالاسمی مینور، فقط اندکس منتزر و اندکس جدید معرفی شده در این مقاله حساسیت و ویژگی بالای ۹۰% داشتند. بالاترین اندکس یدون نیز برای اندکس منتزر و اندکس جدید معرفی شده در این مقاله مشاهده شد.
نتیجه گیری
اندکس جدید معرفی شده در این مقاله حساسیت و ویژگی مناسبی برای کاربرد بالینی داشته، محاسبه آن راحت و سریع بوده و بدون کمک ماشین حساب امکانپذیر است.
کلمات کلیدی : آنمی فقر آهن، بتا تالاسمی مینور، اندکس گلبول قرمز
پرویز فلاح، دکتر مسعود سلیمانی، دکتر محسن حمیدپور، دکتر مصطفی طاویرانی، دکتر احمد قرهباغیان، دکتر احسان عارفیان، کتایون احمدی،
جلد ۹، شماره ۳ - ( ويژهنامه سلولهاي بنيادي پاييز ۱۳۹۱ )
چکیده
چکید ه
سابقه و هدف
میکرو RNA ها، کلاسی از RNA های کوچک غیر کدکننده هستند و اخیراً نشان داده شده است که نقشی اساسی در فرآیندهای مهم سلولی از جمله تکامل و تمایز از طریق تنظیم پس از ترجمه، ایفا میکنند. نقش این عناصر در رده سلولهای خونساز نیز بررسی شده است و شواهد زیادی دال بر دخالت میکرو RNA های شماره ۱۵۰ ( miR-۱۵۰ ) و ۱۴۶ ( miR-۱۴۶a ) در تمایز لنفوسیتهای T وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر افزایش بیان miR-۱۵۰ و miR-۱۴۶a در سلولهای بنیادی خونساز و توانایی این دو میکرو RNA در تمایز سلولهای بنیادی به سمت سلولهای لنفوئیدی T بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، القای افزایش بیان دو miR-۱۴۶a و miR-۱۵۰ در سلولهای بنیادی خونساز CD۱۳۳+ جدا شده از خون بند ناف صورت گرفت. پس از هفت روز، فرآیند تمایز به لنفوسیتهای T با مارکرهای CD۴ و CD۸ توسط روش فلوسیتومتری سنجیده شدند. هم چنین افزایش بیان این دو میکرو RNA با روشهای RT-PCR و quantitative Real Time PCR بررسی شد.
یافتهها
سلولهای بنیادی خونساز CD۱۳۳+ جدا شده از خون بند ناف، یک هفته پس از آلودگی با ویروس خصوصیات لنفوسیتهای T به ویژه لنفوسیتهای T سایتوتوکسیک را از خود نشان دادند، یعنی افزایش بیان مارکرهای CD۴ و به ویژه CD۸ در آنها دیده شد.
نتیجه گیری
با توجه به دادههای کسب شده میتوان نتیجه گرفت که سلولهای بنیادی خونساز CD۱۳۳+ جدا شده از خون بند ناف، با افزایش القای بیان miR-۱۴۶a و miR-۱۵۰ ، توانایی تمایز به سمت لنفوسیتهای T را دارند.
نیلوفر شایان اصل، دکتر مرضیه ابراهیمی، بهاره بیکی، احسان جانزمین، پوریا بنی اردلان،
جلد ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
چکید ه
سابقه و هدف
سلولهای بنیادی خون بند ناف، با تعداد بالای سلول، کاندیداهای مناسبی برای پیوند در بیماریهای خوشخیم و بدخیم میباشند. اما اکثراً تعداد محدودی دارند بنابراین تکثیر این سلولها در محیط آزمایشگاه با بیوراکتور سوسپانسیونی همزندار انجام شد.
مواد و روشها
در یک مطالعه کاربردی، سلولهای تک هستهای خون بند ناف به میزان ۱۰۶ × ۰۷/۱ سلول در میلیلیتر در حجم ۲۰۶ میلیلیتر در بیوراکتور سوسپانسیونی با همزن رفت و برگشتی و گروهی دیگر با همان تعداد در ۲ میلیلیتر محیط کشت داخل فلاسک کشت داده شدند. دوره کشت هر دو گروه ۱۴ روز به طول انجامید. در روزهای ۰ ، ۳ ، ۷ و ۱۴ ، نمونهگیری انجام شده و سلولها مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافتهها
در ابتدای کشت، سلولهای تمایز یافته حذف(روز ۳) و سپس تا هفته دوم، افزایش یافتند(به ترتیب در بیوراکتور از ۱۰۶ * ۴۲/۰ در هر میلیلیتر به ۱۰۶ * ۲/۱ و در کشت استاتیک از ۱۰۶ * ۶/۰ به ۱۰۶ * ۹/۲ رسیدند). سلولهای CD۳۴+ پس از ۱۴ روز، در بیوراکتور ۸۶/۶ برابر و در کشت استاتیک ۰۷/۱ برابر بود و نیز قدرت تشکیل کلنی در بیوراکتور به طور معناداری افزایش داشت.
نتیجه گیری
سلولهای بنیادی خونساز در این بیوراکتور با حفظ خواص بنیادی تکثیر مییابند. با این وجود، احتمالاً به دلیل افزایش استرس برشی( Shear stress ) در محیط، تعداد کل سلولها افزایش نمییابد و نیازمند مطالعههای بیشتر میباشد.
پرویز فلاح، دکتر حسین تیموری نقده، دکتر مسعود سلیمانی، دکتر ناصر امیریزاده، دکتر بهزاد پوپک، دکتر غلامرضا توگه، دکتر احسان عارفیان، شیرین بلوری، طلوع گلکار، زینب پیر محمد جماعت،
جلد ۱۲، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۴ )
چکیده
چکید ه
سابقه و هدف
میکرو RNA ها، نوعی از RNA های کوچک غیر کدکننده هستند و اخیراً مشخص شده که نقشی اساسی در فرآیندهای مهم سلولی از جمله تکامل و تمایز از طریق تنظیم پس از رونویسی، ایفا میکنند. میزان بیان میکرو RNA ها در ارتباط با بیماریزایی بعضی بدخیمیهای خونی از جمله لوسمی میلوئیدی حاد شناخته شده است . هدف از این مطالعه، بررسی بیان miR-۱۵۰ و miR-۱۵۵ در بیماری لوسمی میلوژنوس مزمن( CML ) بود تا با شناسایی تغییرات این میکرو RNA ها بتوان از آنها در تشخیص، درمان و تخمین حداقل بیماری باقیمانده ( MRD ) استفاده نمود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی، بیان miR-۱۵۰ و miR-۱۵۵ در ۲۵ بیمار CML در فاز مزمن و ۲۵ فرد سالم که به آزمایشگاه تشخیص طبی پیوند مراجعه کرده بودند، با روشهای Stem-loop RT-PCR و Real Time PCR سنجیده شد. یافتهها توسط آزمون آماری پیرسون، تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
miR-۱۵۰ و miR-۱۵۵ در بیماران CML نسبت به افراد سالم کاهش بیان داشت(به ترتیب ۵۱۲/۰ و ۲۵۵۲/۰).
آنالیز آماری پیرسون ارتباطی بین یافتههای آزمایشگاهی و بیان این دو miR نشان نداد. اما miR-۱۵۵ با سن بیماران ارتباط معکوس داشت(۰۱/۰ p ≤ ).
نتیجه گیری
با توجه به دادههای کسب شده، کاهش بیان miR-۱۵۰ و miR-۱۵۵ در CML میتواند پیشگوکننده این باشد که با القای افزایش بیان این دو میکرو RNA ها، میتوان از تکثیر زیاد سلولها در این بیماری کاست. هم چنین به مطالعههای دیگری نیاز است تا با شناخت ژنهای هدف این میکرو RNA ها، به نقش دقیق آنها در این بیماری پی برد.
محسن احسان، دکتر سعید آبرون، دکتر احمد انجم شعاع، دکتر محسن رضاپور، زهرا رضایی،
جلد ۱۲، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۴ )
چکیده
چکید ه
سابقه و هدف
سیستم HLA نقش کلیدی در فرار سلولهای سرطانی از سیستم ایمنی ایفا میکند. AML سرطان رده میلوئیدی سلولهای خونی است که با رشد سریع سلولهای سفید غیر طبیعی در مغز استخوان شناخته میشود. مطالعههای متعدد در سراسر جهان ارتباط AML با آللهای HLA را بررسی نمودهاند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین آللهای HLA-A,-B,-DRB۱ و بیماری AML در استان کرمان انجام شد.
مواد و روشها
در یک مطالعه مورد ـ شاهدی، آللهای HLA-A,B,-DRB۱ با استفاده از روش مولکولی PCR-SSP ، در ۳۳ بیمار AML و ۲۷۰ فرد گروه شاهد سالم غیر مرتبط با بیماران در استان کرمان ایران بررسی گردید. یافتهها توسط آزمون ۲ c و نرمافزار ۱۹ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
دراین بررسی فراوانی آلل HLA-A*۱۱ در بیماران مبتلا به AML ، ۱۹ مورد (۸/۲۸%) و در گروه کنترل سالم ۹۲ مورد (۱۷%) بود که با ۰۲/۰ p= ، ۹۷/۱ OR= و ۵۱/۳-۱۰/۱ = ۹۵% CI نشاندهنده وجود ارتباط مثبت معنادار بین حضور این آلل و بیماری AML بود.
نتیجه گیری
وجود HLA-A*۱۱ در بیماران AML ممکن است فاکتور مستعد کنندهای برای ابتلا به این بیماری باشد.
محمد صادق رازقی، نازنین چترآبنوس، سعید سلیمانی، احسان کافی،
جلد ۱۳، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
آلودگی باکتریایی در پلاکتهای کنسانتره، از عوارض شایع و خطرناک انتقال خون در جهان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی آلودگی باکتریایی فرآوردههای پلاکتی تهیه شده در پایگاه انتقال خون کرمان با روش کشت بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی- مقطعی به صورت تصادفی، ۶۳۰ نمونه فرآورده پلاکتی در دو گروه (۳۶۰ نمونه با استفاده از کیسه جانبی بدون کیسه نمونهگیری و ۲۷۰ نمونه با استفاده از کیسه جانبی همراه با کیسه نمونهگیری) وارد مطالعه گردید. این نمونهها در محیطهای ائوزین متیلن بلو و بلادآگار کشت و پس از ۴۸ ساعت انکوباسیون در ۳۷ درجه سانتیگراد، بررسی شدند. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار ۱۹ SPSS و آزمونهای آمار توصیفی انجام شد.
یافتهها
از مجموع ۶۳۰ نمونه کشت داده شده، تعداد ۵ مورد(۳۹/۱%) آلوده تشخیص داده شد که همگی مربوط به نمونههای پلاکت تهیه شده از کیسههای جانبی، بدون کیسه نمونهگیری بود. باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس(۳ مورد) و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس(۲ مورد) از نمونهها جدا شدند.
نتیجهگیری
با توجه به پیشرفتهایی که در زمینه جمعآوری، تهیه و ذخیره پلاکتهای کنسانتره به وجود آمده است، عفونت باکتریایی ناشی از انتقال پلاکتهای آلوده به طور چشمگیری کاهش یافته که ارتقاء فرآیندها و استقرار GMP ، نقش عمدهای در این کاهش داشته است.
سعید یاژن، احسان سهرابی، دکتر پرستو جمیلی، دکتر سید احسان صفاری، دکتر محمدشفیع مجددی،
جلد ۱۳، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
عفونتهای خطرناکی نظیر هپاتیت B، C و HIV از طریق خون قابل انتقال میباشند. هدف این مطالعه بررسی فراوانی هپاتیت B، C و HIV در اهداکنندگان خون شهرستان سبزوار بر حسب شاخصهای دموگرافیک، بین سالهای ۸۸ تا ۹۲ بود.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، اطلاعات مورد نیاز شامل خصوصیات دموگرافیک و نتایج آزمایشهای سرولوژیک(HBsAg ، Anti-HCV و Anti-HIV) اهداکنندگان خون شهرستان سبزوار بین سالهای ۸۸ تا ۹۲ از بانک اطلاعاتی نرمافزار نگاره استخراج شد. دادهها با روشهای آمار توصیفی(فراوانی و درصد)، آزمون کایدو و در نرمافزار SPSS نسخه ۱۸ آنالیز شدند.
یافتهها
تعداد کل اهداکنندگان خون، ۵۷۳۳۵ نفر بود. فراوانی هپاتیت B ، C و HIV به ترتیب ۳، ۲/۰ و صفر نفر در هزار بود. بیشترین و کمترین فراوانی عفونتها به ترتیب در اهداکنندگان بالای ۵۰ سال(۱/۷ در هزار) و ۲۱ تا ۳۰ سال(۱/۲ در هزار) بود. فراوانی عفونتها در زنان بیشتر از مردان(به ترتیب ۱/۴ و ۱/۳ نفر در هزار) و در متأهلین بیشتر از مجردین بود(به ترتیب ۳/۳ و ۵/۲ نفر در هزار). فراوانی عفونتها در اهداکنندگان بار اول نسبت به اهداکنندگان مستمر و با سابقه بیشتر بود(به ترتیب ۴/۱۱، ۱/۰ و ۰۸/۰ نفر در هزار).
نتیجهگیری
نتایج، نشاندهنده فراوانی کم هپاتیت B ، C و عدم وجود عفونت HIV در اهداکنندگان خون شهرستان سبزوار بود که این امر، نشان از دقیق و موثربودن روشهای غربالگری و در نتیجه سلامت فرآوردههای خونی سبزوار دارد.
احسان حیدری سورشجانی، دکتر صادق ولیان، سیده فاطمه میراحمدی باباحیدری، فروغ عباسیان،
جلد ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
تنوع فنوتیپی قابل توجهی از بتا تالاسمی وجود دارد که شناخت جهشهای شایع آن، پیشگیری از سندرمهای خاص تالاسمی را تسهیل میکند. هدف از انجام مطالعه، تعیین جهشهای شایع بتا تالاسمی در استان چهارمحال و بختیاری و اصفهان و ارتباط آن با پارامترهای خونی بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی، از ۳۲۱ نفر از ناقلین به بیماری بتا تالاسمی مراجعهکننده به مرکز خصوصی ژنتیک پزشکی اصفهان در سال ۱۳۹۴، نمونه خون وریدی گرفته شد و جهت قطعیت بیماری بتا تالاسمی در این افراد، شاخصهای خونی MCV و MCH با دستگاه Mindary و همچنین HbA۱، HbA۲، HbF و RBC با روش الکتروفورز مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها توسط آزمونهای کایدو و t و ۲۲ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
جهش Fr۳۶/۳۷(-T) در جمعیت مورد بررسی استان چهار محال و بختیاری و اصفهان به ترتیب با فراوانی ۳۴ (۳۵/۲۶%) و ۲۲ (۳۵/۳۲%) بیشترین فراوانی را در بین جهشهای مورد بررسی داشتند و جهشهای مورد بررسی بیشترین ارتباط را با شاخصهای خونی HbA۲ و MCV نشان دادند. در حدود ۸۰% موارد جهش در ژن بتاگلوبین در افراد دارای ۵/۳ HbA۲> و در ۱۰۰% موارد دارای ۲۷ MCH< و ۸۰ MCV< قابل تشخیص میباشد.
نتیجه گیری
جهش بتا تالاسمی در جمعیت استانهای چهار محال و بختیاری و اصفهان، تنوع و توزیع گسترده دارد. میانگین جهشهای مورد بررسی بر اساس شاخصهای خونی بسیار متفاوت بود. در مجموع نتایج، ارتباط مثبتی بین موتاسیونهای بتا تالاسمی و شاخصهای گلبولهای قرمز نشان دادند که میتواند در غربالگری سریع و کارآمد این موتاسیونهای شایع، مؤثر باشد.
زهرا عامری، سعیده غیاثی، دکتر علیرضا فارسی نژاد، محسن احسان، ساناز آقاجانی، نوشین پوریزدانپناه، شیما کاظم زاده، دکتر احمد فاطمی،
جلد ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
تلومراز در اکثر سرطانهای انسانی و میلوم مالتیپل بیان میشود و با توجه به عدم بیان آن در سلولهای سوماتیک، هدف قرار دادن آن یک رویکرد درمانی مؤثر برای درمان سرطان میباشد. هدف از مطالعه ،بررسی تاثیر مهارکننده تلومراز MST-۳۱۲ ،بر آپوپتوز سلول میلومی U۲۶۶ بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، سلولهای U۲۶۶ با دوزهای مختلف MST-۳۱۲ در زمانهای مختلف تیمار شدند، سپس زنده مانی سلولی با آزمون دفع رنگ تریپانبلو، فعالیت متابولیک سلول با روش رنگ سنجی MTT و آپوپتوز سلولی به روش فلوسایتومتری با استفاده از اتصال به آنکسین-V /۷AAD بررسی گردید. آپوپتوز در سطح ژن نیز با بررسی بیان ژنهای BAX و BCL۲ بعد از تیمار سلولها با دارو و استخراج RNA با Real time PCR انجام گرفت.
یافتهها
بیش از ۵۰% کاهش در زندهمانی سلولهای تیمار شده در غلظت ۸ میکرومولار به مدت ۴۸ ساعت مشاهده شد. فعالیت متابولیک سلول بعد از تیمار ۴۸ ساعته با دوز های ۲، ۴ و ۸ میکرومولار MST-۳۱۲ به ترتیب ۲۵%، ۴۶% و ۶۲% کاهش یافت. تقریباً۳۰ % افزایش آپوپتوز در سلولهای U۲۶۶ بعد از مواجهه ۴۸ ساعته با ۲ میکرومولار MST-۳۱۲ مشاهده شد. تیمار سلولهای میلومی با غلظت ۲ میکرومولارMST-۳۱۲ به مدت ۴۸ ساعت، باعث افزایش بیان ژن BAX و کاهش بیان ژن BCL۲ گردید.
نتیجه گیری
تیمار کوتاه مدت سلولهای سرطانی میلومی با MST-۳۱۲ باعث کاهش زندهمانی و فعالیت متابولیک و افزایش آپوپتوز سلولی میشود. این دارو با مهار تلومراز و القای آپوپتوز در سلولهای میلومی میتواند به عنوان کاندیدی جهت درمان میلوم مالتیپل پیشنهاد شود.
دکتر پرویز فلاح، مجتبی ملایی، دکتر علی احسان حیدری، دکتر مسعود سلیمانی، مهدی جاهدی برزگر، دکتر احسان عارفیان، طاهره مدنی، دکتر موژان اسدی، دکتر بهزاد پوپک،
جلد ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
لوسمی حاد لنفوبلاستی، شایعترین بدخیمی دوران کودکی میباشد. سالانه در کل دنیا به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر،۱ تا ۷/۴ نفر به این بیماری مبتلا میشوند. Long non-coding RNA ها (lncRNAs)، گروهی از RNAهای غیرکدشونده هستند که در فرآیندهای زیستی از جمله تغییرات اپیژنتیکی، کنترل رونویسی و ترجمه نقش دارند. استفاده از lncRNA های اختصاصی خونی و شناسایی عملکرد آنها میتواند در شناخت بیشتر پاتوفیزیولوژی این بیماری و به دنبال آن در درمان کمککننده باشد. از جمله lncRNA های مهم در روند خونسازی، LncRNA HOX transcript antisense RNA (HOTAIR) میباشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان بیان آن در بیماران تازه تشخیص داده شده لوسمی لنفوبلاستیک حاد رده سلولی B (B-ALL)بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی، میزان بیان HOTAIR در نمونه مغز استخوان ۴۰ بیمار تازه تشخیص داده شده B-ALL و هم چنین در ۱۵ فرد سالم به عنوان گروه کنترل با روشReal Time PCR سنجیده شد. یافتهها توسط برنامه REST ۲۰۰۹، تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
میـزان بیـان HOTAIR در گـروه بیماران نسبت به گروه کنترل به طور معناداری ۱۲۱ برابر افزایش داشت (۰۵/۰ p<).
نتیجه گیری
میزان بیان افزایشی HOTAIR در لوسمی لنفوبلاستیک حاد نوع B میتواند پیشگوکننده این باشد که افزایش بیان آن با پاتوفیزیولوژی این بیماری در ارتباط میباشد. اگر چه به مطالعههای بیشتری جهت بررسی میزان بیان آن در لوسمیهای دیگر و مشخص کردن نقش آن نیاز میباشد.
دکتر مریم خیراندیش، دکتر علی اکبر پورفتح اله، دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر صدیقه امینی کافی آباد، دکتر سیامک اسدی، دکتر محمد حسین برادران، دکتر اسماعیل پوریانی، دکتر نقی تقوایی، دکتر میر محمد علی حسینی، دکتر سهیلا خسروی، دکتر بابک رضازاده، دکتر ایمان زارعی، دکتر ابراهیم سلطانیان، دکتر سید مرتضی طباطبایی، دکتر امید علی عادلی، دکتر مجتبی قهرمان رضائیه، دکتر محمد سعید کریمیان، دکتر احمد مرادی، دکتر وحید مثمر، دکتر افشین محمدی، دکتر محمد ملک محمدی فرادنبه، دکتر فاطمه سادات مهدویانی، دکتر محمدرضا مهدی زاده، دکتر روح اله میرزایی، دکتر مرتضی نوریان بیدگلی، دکتر احسان روشن روان، دکتر حمیدرضا اسلامی، دکتر مهدی اکبری دهبالایی، دکتر رستم حسن زاده، دکتر مجید زینلی، دکتر محمد حسین کریمی، دکتر عبدالعزیز فقهی، دکتر کرامت ناموری، دکتر مهنوش مهران،
جلد ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
ندارد. ندارد. ندارد. ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.ندارد. ندارد. ندارد.
فرزانه طاهری، دکتر الهه تاج بخش، احسان حیدری سورشجانی،
جلد ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
هپاتیتهای ویروسی B و C ، از مشکلات درمانی افراد مبتلا به عفونت HIV به شمار میروند. اهمیت این عفونتها در راه انتقال مشترک آنها است و نیز این که بیماری کبد در نتیجه عفونت با HCV و HBV و عفونت توأم با HIV میتواند باعث مرگ شود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی در سال ۱۳۹۴ ، تعداد ۳۱ نمونه سرم از افراد مراجعهکننده به مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری مرکز بهداشت استان چهار محال و بختیاری که از نظر ابتلا به HIV با روش وسترن بلات مثبت قطعی تشخیص داده شده بودند، با کسب رضایت ایشان تهیه و از نظر عفونت همزمان با ویروسهای HBV و HCV به روش PCR مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها به کمک آزمون دقیق فیشر و نرمافزار ۷ prism، تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
نتایج حاصل از این تحقیق بر روی نمونههای سرم افراد مبتلا به HIV ، فراوانی هم زمان عفونت HBV و HCV در افراد HIV مثبت را ۲۲/۳% ، فراوانی هم زمان عفونت HBV در افراد HIV مثبت را ۴۵/۶% و فراوانی هم زمان عفونت HCV در مبتلایان به HIV را ۵/۲۲% برآورد کرد.
نتیجه گیری
با توجه به راههای مشترک انتقال ویروسهای HCV ، HBV و HIV ، تمامی افرادی که از نظرHIV آزمایش میشوند و یا آلوده بهHIV هستند بایستی از نظر ابتلا به ویروسهای هپاتیت B و C نیز بررسی شوند.
دکتر احسان علی اکبری، امین امیرحسینی،
جلد ۱۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
یکی از اساسیترین حقوق مصرفکنندگان محصولات خونی را باید حق بر سلامت دانست که بر مبنای آن، حق مورد نظر، باید از سوی سازمان انتقال خون به رسمیت شناخته شده و تمامی اقدامات لازم برای وصول خون سالم و ایمن به مصرفکنندههای فرآوردههای خونی صورت گیرد. هدف اساسی، ایجاد انتظام در روابط بین مصرفکنندههای محصولات خونی و تشریح جنبههای مختلف حق ایشان بر سلامت به عنوان اساسیترین حق آنها است.
مواد و روشها
روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده و مبتنی بر تحلیل کتابخانهای مقررات قانونی و بیان فقهاست. لذا اثر حاضر به علت کیفی بودن، نمونهگیری مشخصی نداشته است.
یافتهها
حق مزبور مبتنی بر قواعد فقهی نظیر قاعده لاضرر، تسبیب و اتلاف مورد حمایت قرارگرفته و ضمانتهای اجرایی دقیقی در فقه برای آن متصور هست که میتوان مبنای عام مزبور را در مورد انتقال خون و فرآوردههای خونی نیز مجرا دانست و در حقوق ایران نیز مبنای مورد نظر یافت میشود. به طور خاص در اساسنامه تشکیل سازمان و نیز در آیین نامه اجرایی فعالیت بانکهای خون و مراکز مصرف خون به این حق اشاره شده است.
نتیجه گیری
نتایج تحقیق نشان داد درخصوص مصرفکننده محصولات خونی، حق بر سلامت تحت عنوان تشکیل نهاد نظارت و مراقبت بر خون مورد تایید قرارگرفته است که بر اساس آن بخش هموویژلانس و بخش تضمین کیفیت خون، این تعهد را ایفا مینمایند. هم چنین قانونگذار برای مسئول بانک خون نیز تعهداتی بر لزوم سالمسازی خون در نظر گرفته که مؤید احترام به حق مصرفکننده فرآوردههای خونی به حق بر سلامت است.
دکتر احسان علی اکبری، امین امیر حسینی،
جلد ۱۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
از آن جا که فرآورده خونی از زمان اهدای خون تا تزریق به بیمار باید در شرایط خاصی باشد، باید مراقبتهای ضروری بر روی آن انجام شده و نظارتهای مشخصی بر روی فرآوردههای خونی محقق گردد. لذا باید کادر درمانی، از مهارت خاصی بهرهمند باشند که در حقوق ایران و فقه امامیه دارای اهمیت فراوانی هست. هدف از این تحقیق، اثبات الزام وجود خبرویت در کارکنان انتقال خون بود.
مواد و روشها
روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده و مبتنی بر تحلیل کتابخانهای مقررات قانونی و بیان فقهاست. لذا به علت کیفی بودن، نمونهگیری مشخصی ندارد.
یافتهها
در فقه امامیه باید به سه قاعده اشاره نمود که عبارتند از تحذیر(ارایه اخطارهای لازم به کادر درمانی و انتقال آموزش به بیماران دریافتکننده خون)، وجوب دفع ضرر محتمل(لزوم ارایه آموزش برای کاهش ضررهای احتمالی ناشی از جهل کادر طب انتقال خون) و نیز قاعده وجوب اعلام الجاهل فیما یعطی(باید به کادر درمانی در مورد خونهایی که در اختیار ایشان است، آموزش و آگاهی لازم ارایه گردد).
نتیجه گیری
مبانی مربوط به حق مصرفکننده بر خبرویت عبارتند از: لزوم جذب اشخاص آموزش دیده در مرکز مراقبت از خون، لزوم بهرهمندی از نیروهای آموزش دیده در بخش تضمین کیفیت، ایجاد برنامه ارایه خدمات آموزشی عام برای تمامی کادر انتقال خون، لزوم ارایه آموزش به کمیته انتقال خون مرکز درمانی، تعهد پزشک ارشد به ارایه آموزش که این موارد را میتوان از اساسیترین مبانی حقوقی موجود در باب حق بر خبرویت کارکنان طب انتقال خون دانست.
دکتر زهرا طاهری ازبرمی، صغری رفیعی پاپکیاده، مهشید میرزایی تکلیمی، دکتر احسان کاظم نژادلیلی،
جلد ۱۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
در حیطه مراقبتی کودکان، شرایط بالینی نیازمند به تزریق خون بسیار اورژانسی بوده و تزریق به موقع در بیشترمواقع منجر به بهبود پیامدهای بالینی میگردد، لذا جهت اطمینان از کفایت شایستگیهای بالینی دانشجویان پرستاری در این حوزه، ارزیابی میزان دانش و تصمیمگیری بالینی دانشجویان انجام گردید.
مواد و روشها
این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال ۱۳۹۸ بر روی ۱۱۰ دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان، به صورت در دسترس انجام گردید. دادهها از طریق پرسشنامه طراحی شده توسط محقق در سه بعد مشخصات فردی، دانش و تصمیمگیری بالینی دانشجویان در خصوص کاربرد طب انتقال خون در پرستاری کودکان پس از تایید روایی و پایایی جمعآوری گردید. برای تحلیل دادهها از آمارهای توصیفی و استنباطی پارامتریک و غیر پارامتریک با نرمافزار آماری ۱۶ SPSS استفاده شد(۰۵/۰ p<).
یافتهها
میانگین به درصد نمرات دانش دانشجویان ۰۶/۲۳ ± ۵۷/۵۰ و تصمیمگیری بالینی دانشجویان ۱۸/۲۰ ± ۳۳/۳۱ بود. ارتباط مثبت مستقیم معناداری بین نمرات دانش و نمره تصمیمگیری بالینی وجود داشت(۴۹/۰ r = ، ۰۰۱/۰ p<). بین تجربه کار دانشجویی، سابقه دریافت خون در خویشاوندان و تجربه مراقبت از بیمار دریافتکننده خون در کارآموزی با نمرات دانش و تصمیمگیری بالینی ارتباط معناداری وجود داشت.
نتیجه گیری
با توجه به سطح متوسط دانش و سطح پایین تصمیمگیری بالینی دانشجویان، جهت ارتقای ایمنی بیماران، بهتر است دستاندرکاران آموزش قبل از فارغالتحصیلی دانشجویان با برگزاری دورههای تکمیلی و کاربرد روشهای آموزشی مبتنی بر شایستگی بالینی، از فرصتهای یادگیری بالینی در حوزه طب انتقال خون استفاده نمایند.
دکتر محمد فلاح تفتی، مهندس رضا گلستانی شیشوان، احسان فلاح تفتی، دکتر غریب کریمی،
جلد ۱۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
سیستم مدیریت نگهداری پیشگیرانه، روشی برای افزایش کیفیت عملکرد تجهیزات پزشکی، دقت و صحت نتایج، تأمین ایمنی کاربران و کاهش انواع هزینههای تعمیر و جایگزینی تجهیزات است. هدف از مطالعه بررسی اثرات استقرار این سیستم بر چهار دسته از تجهیزات فعال در ۱۰ مرکز انتقال خون ایران بود.
واد و روشها
در یک مطالعه مقطعی، با نمونهگیری تصادفی برای ۲۹۶ دستگاه فعال در ۴ دسته از تجهیزات پزشکی ۱۰ مرکز انتقال خون انجام گرفت. با استفاده از نرمافزار ۱۶ SPSS ، اطلاعات به دست آمده بر اساس برنامههای سیستم مدیریت نگهداری در فرآیند فعالیت تجهیزات انتخابی بررسی شد. با آزمون t ، مقدار SD ۱ mean± عوامل تأثیرگذار بر عملکرد، خرابیها و طول عمر فعالیت دستگاهها به صورت مداخلهای مقایسه شد.
یافتهها
اثر استقرار سیستم مدیریت نگهداری تجهیزات پزشکی با افزایش تعداد عوامل مورد بررسی بر روی چهار نوع تجهیزات از تعداد ۱۲۹۲ عامل در سال ۱۳۹۳ به تعداد ۴۷۵۴ در سال ۱۳۹۸ باعث نتایج قابل توجهی در کاهش میزان خرابیها، تعمیرات و افزایش نظارت مستمر بر کیفیت عملکرد، دقت و صحت دستگاهها گردید. به طوری که میزان خرابی سانتریفیوژها در این مراکز از ۲۲% به کمتر از ۸% و میزان خرابی یخچالهای بانک خون از ۱۷% به ۳% به ترتیب از سال ۱۳۹۳ به ۱۳۹۸ به مقدار معنادار کاهش یافت(۰۵/۰ p≤).
نتیجه گیری
نتایج این بررسی نشان داد، به کارگیری سیستم مدیریت نگهداری پیشگیرانه به خوبی میتواند اثرات قابل توجهی در جلوگیری از بروز اختلال در عملکرد دستگاهها، جلوگیری از خرابیها و افزایش طول عمر فعالیت آنها داشته باشد.
دکتر فاطمه اولیاء، دکتر محمدحسن اخوان کرباسی، دکتر احسان بابایی زارچ،
جلد ۲۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
خونریزی کنترل نشده در دندانپزشکی میتواند منجر به مشکلات متعدد و اختلال در ترمیم بافت شود. این مطالعه با هدف مقایسه زمان تشکیل لخته خون در مجاورت کیتوهم و پودر ابریشم طبیعی انجام شده است.
مواد و روشها
این مطالعه تحلیلی آزمایشگاهی با طرح پارالل وابسته انجام گرفت. از ساکت دندانی ۳۲ نفر افراد شرکتکننده در مطالعه ۳ قطره خون دریافت شد. دو قطره خون به ترتیب با ۵۰ میلیگرم پودر کیتوهم و ابریشم طبیعی مخلوط شدند. زمان تشکیل لخته برای هر سه گروه به صورت همزمان اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تی زوجی و repeated measure ANOVA با استفاده از نرمافزار ۱۷ SPSS انجام شد. در این مطالعه میانگین زمان لخته شدن درسه گروه مقایسه شد.
یافتهها
شرکتکنندگان (۵/۶۲%)۲۰ نفر زن و (۵/۳۷%) ۱۲ نفر مرد بودند. میانگین سن شرکتکنندگان ۰۸/۴ ± ۳۳/۴۳ سال بود. میانگین زمان شروع تشکیل لخته خون در گروه کیتوهم، ابریشم طبیعی و گروه کنترل به ترتیب ۹۹/۲۹ ± ۹۷/۹۰ و ۱۰/۴۹ ± ۹۷/۱۴۱ و ۷۰/۵۸ ± ۴۴/۱۹۵ ثانیه بود. برای آزمون تی زوجی نشان داد که در گروههای مختلف کیتوهم، ابریشم طبیعی و کنترل تفاوت زمان تشکیل لخته معنادار بود (۰۰۰۱/۰ p=).
نتیجه گیری
بر اساس نتایج به دست آمده اگر چه اثر «ابریشم طبیعی ارگانیک» بر زمان انعقاد کمتر از «کیتوهم» بود، اما ابریشم اثر هموستاتیک قابل قبولی داشت. استفاده همزمان ابریشم طبیعی و کیتوهم در مواردی میتواند اثر همافزایی داشته باشد.
دکتر احسان یزدان دوست، دکتر صدیقه امینی کافی آباد،
جلد ۲۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
بیماری پیوند علیه میزبان ناشی از انتقال خون (TA-GVHD) یکی از عوارض نادر و کشنده ناشی از انتقال خون میباشد که در این عارضه لنفوسیتهای فرآورده خونی اهدا شده به بافتهای میزبان حمله میکنند. در این مقاله مروری به تاریخچه، شیوع، پاتوژنز، علایم بالینی، فاکتورهای خطر، روشهای تشخیصی، راهکارهای کاهش رخداد، پیش آگهی، مدیریت بیماری و ویژگیهای آزمایشگاهی این عارضه پرداخته شده است.
مواد و روشها
در این مقاله مروری، با استفاده از پژوهشهای معتبر منتتشر شده و پایگاههای اطلاعاتیGoogle scholar ، PubMed و MEDLINE جستجو صورت گرفت و یافتههای بیش از ۷۰ مقاله مورد استناد قرار گرفت.
یافتهها
مطالعه پیش رو نشان داد که در رخداد این عارضه، لنفوسیتهای T زنده فرآورده خونی اهدایی و طوفان سیتوکاینی منتج از آن نقش دارد. علایم این بیماری به صورت راش پوستی، پانسیتوپنی و تب بروز مینماید و تشخیص آن نیز بر اساس علایم بالینی و یافتههای آزمایشگاهی بیوپسی پوست، افزایش آنزیمهای کبدی، تأیید کایمریسم لنفوسیتی از طریق روش STR-PCR ، تعیین فنوتیپ HLA لنفوسیتها و روش FISH میباشد. این عارضه در جمعیتهای با تشابه ژنتیکی بالا و یا افراد دارای نقایص ایمنی شیوع بالاتری داشته با این حال در سایر افراد که این شرایط را نداشته و یا سازگاری نسبی HLA اهداکننده-گیرنده دارند، نیز رخ میدهد.
نتیجه گیری
این عارضه یکی از عوارض کشنده ناشی از انتقال خون بوده که در طی ۲ تا ۳۰ روز بعد از تزریق خون رخ میدهد که موارد معمول آن با مرگ و میر بیش از ۹۰ درصدی همراه بوده و موارد خفیف و غیر معمول آن با بقای بیشتر و پیشآگهی بهتری همراه است که ممکن است شناسایی نشده و یا به صورت خود به خودی درمان شود.
دکتر احسان یزدان دوست، دکتر مهتاب مقصودلو،
جلد ۲۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده