جستجو در مقالات منتشر شده



سکینه نورکجوری، هایده علاءالدوله‌ای، فرحناز صدیقیان،
جلد ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  تضمین سلامتی خون از اهداف اساسی سازمان‌های انتقال خون در دنیاست. در همین راستا، در سازمان انتقال خون ایران از سیستم‌های غربالگری اضافی مانند خود حذفی محرمانه ( Confidential Self Exclusion ) و حذف ( Failed ) در کنار آزمایش‌های تشخیص عفونت‌های قابل سرایت کمک گرفته شده است. هدف از این تحقیق بررسی کارآیی این دو سیستم در بهبود و ارتقای ایمنی خون‌های اهدایی می‌باشد.

  مواد وروش‌ها

  این مطالعه مقطعی گذشته‌نگر، بر روی کلیه افرادی که در سال ۱۳۸۴ به پایگاه‌های انتقال خون ساری و بهشهر مراجعه نموده بودند، انجام شد. اطلاعات مربوط به مشخصات فردی و نتایج آزمایش‌های سرولوژیکی افراد از رایانه مرکزی سازمان مرکزی انتقال خون ساری جمع‌آوری و در سه گروه اهداکنندگان سالم، خود حذفی محرمانه و حذف مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار ۱۲ SPSS و آزمون مجذور کای‌( Chi-square ) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

  یافته‌ها

  در طی ۱۲ ماه، از مجموع ۱۷۰۳۶ نفر اهداکننده خون، ۱۶۶۹۴ نفر(۹۸%) از گروه اهداکنندگان سالم، ۲۲۵ نفر(۵/۱%) از گروه حذف و ۸۷ نفر(۵/۰%) از گروه خود حذفی محرمانه بودند. درصد آلودگی با ویروس‌های مختلف(ایدز، هپاتیت B و هپاتیت C ) در آن‌ها به ترتیب ۰۴/۳، ۹/۳ و ۲/۹ درصد بود. درصد آزمایش الیزا مثبت برای HBs-Ag ، HCV-Ab و HIV-Ab به ترتیب در گروه کنترل ۷۴/۰، ۹/۱ و ۲۹/۰ درصد، در گروه حذف ۴/۰، ۵/۳ و ۰ درصد و در گروه خود حذفی محرمانه ۶/۴، ۶/۴ و ۰ درصد بود.

  نتیجه گیری

  نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که درصد آلودگی در گروه خود حذفی محرمانه تقریباًَ ۱/۳ برابر گروه کنترل یعنی اهداکنندگان سالم بوده است و می‌تواند تاییدی بر مفید بودن روش خود حذفی محرمانه و احتمال حذف افراد آلوده در مرحله پنجره باشد. هم چنین به نظر می‌رسد در مورد سیستم حذف باید مطالعات بیشتری صورت گیرد.

  کلمات کلیدی : اهداکننده، HIV ، آنتی‌ژن هپاتیت B ، آنتی‌بادی هپاتیت C

 


دکتر بهروز زمان، دکتر محمد رادمهر، دکتر علی صحراییان، دکتر پدرام سهرابی،
جلد ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۸ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  امروزه در بسیاری از اعمال جراحی، به علت وجود احتمال خونریزی، رزرو خون انجام می‌شود که با توجه به محدودیت فرآورده‌های خونی، میزان رزرو باید تحت دستورالعمل استانداردی باشد تا از ذخیره بی‌مورد خون جلوگیری گردد. به همین دلیل در اکثر مراکز درمانی از روش حداکثر میزان رزرو خون لازم استفاده می‌شود. در این مطالعه به بررسی میزان و علت عدم مصرف خون‌های بانک درخواست شده در اعمال جراحی الکتیو بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) در تهران پرداخته شد.

  مواد وروش‌ها

  در مطالعه توصیفی انجام شده، فرم‌های پرسشنامه تهیه شده، در پرونده کلیه کسانی که در طول سال ۸۳ کاندید عمل جراحی الکتیو در اتاق عمل‌های بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) بودند گذاشته شد و توسط پزشک درخواست دهنده خون، فرم‌ها پس از ترخیص از اتاق عمل تکمیل و در نهایت توسط منشی بخش‌ها، فرم‌های پر شده به کمیته انتقال خون فرستاده ‌شد. پس از جمع‌آوری اطلاعات، داده‌ها به کمک روش‌های آمار توصیفی(درصد فراوانی) و نرم‌افزار ۵/۱۱ SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  تعداد کل کیسه‌های خون رزرو شده جهت اعمال جراحی الکتیو در طول یک سال، ۸۳۸۵ کیسه بود که از این تعداد ۱۴۶۰ کیسه خون(۴/۱۷ درصد)، تزریق شد. نسبت خون کراس‌مچ شده که تزریق شده بود، ۱۲/۳ محاسبه گردید. بیشترین علت عدم مصرف خون‌های درخواست شده، تخمین اشتباه گروه‌های جراحی(۶/۴۴ درصد) بود.

  نتیجه گیری

  این پژوهش نشان می‌دهد که رزرو خون بر اساس دستورالعمل مشخصی انجام نمی‌شود و نیاز به کنترل کمی و کیفی در زمینه رزرو و مصرف خون در مراکز درمانی امری لازم می‌باشد.

  کلمات کلیدی : گروه خون و کراس‌مچ، جراحی، بانک‌های خون


مصطفی جمالی، آزاده امید خدا، احمد قره‌باغیان،
جلد ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  خون بند ناف منبعی غنی از سلول‌های بنیادی و پیش‌ساز سلول‌های خونی است که توانایی بازسازی سیستم خونساز را در مبتلایان به بیماری‌های بدخیم و غیر بدخیم دارا می‌باشد. سهل‌الوصول بودن، جمع‌آوری بدون خطر نمونه، بروز کمتر GVHD و توانایی بیشتر سلول‌های بنیادی آن جهت تکثیر، از ویژگی‌های بارز این سلول‌ است. این ویژگی‌ها سبب تاسیس بانک‌های خون بند ناف عمومی و خصوصی به منظور جمع‌آوری، ذخیره و سپس پیوند این سلول‌ها گردید. پس از تاسیس این بانک‌ها،‌ شبکه‌های اطلاعاتی متعددی در جهت سازماندهی برنامه جهانی نگهداری خون بند ناف ایجاد شد. این مقاله ضمن آن که به وضعیت بانک خون بند ناف در جهان می‌پردازد، در مورد روند تشکیل بانک خون بند ناف ملی در ایران نیز اطلاعاتی را در اختیار خواننده قرار می‌دهد.

  کلمات کلیدی: بانک‌های خون، خون بند ناف، ایران

 


دکتر محمد تقی آشتیانی ، دکتر نسرین مکی، دکتر مینا ایزدیار، دکتر فائزه فروغی، دکتر مریم منجم زاده ،
جلد ۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  پلاسمای تازه منجمد( FFP ) حاوی تمام فاکتورهای انعقادی بوده و برای درمان اختلالات انعقادی در بیماران استفاده می‌شود. مصرف خون و فرآورده‌های آن، خالی از عارضه نبوده و نیاز به پرسنل متخصص و صرف هزینه قابل توجهی می‌باشد. در این مطالعه نحوه مصرف فرآورده در مرکز طبی کودکان از نظر اندیکاسیون درخواست، مصرف و عدم مصرف آن مورد بررسی قرار گرفت تا در صورت مشاهده درخواست‌های بیش از مورد، اقدامات توجیهی صورت گیرد.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه گذشته‌نگر، به روش سرشماری تعداد ۱۲۶۲ درخواست تزریق و رزرو FFP در فاصله زمانی خرداد ۸۵ تا خرداد ۸۶ مربوط به ۷۳۵ بیمار بررسی شد. نتایج به کمک آزمون آماری کای‌دو و نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

  یافته‌ها

  از ۱۲۶۲ درخواست FFP ، ۹۵۲(۴/۷۵%) واحد تزریق شده، ۹۰ واحد(۱۳/۷%) با درخواست تزریق پس از ذوب فرآورده از مصرف آن انصراف داده شده و ۲۲۰ واحد نیز درخواست رزرو بوده که ۲۲ واحد آن تزریق شده است. هم چنین در سه مورد(۳/۳%) خطای پرسنل آزمایشگاه در تغییر شیفت کاری مشاهده شد.

  نتیجه گیری

  دقت نظر بیشتر پزشکان معالج جهت درخواست فرآورده خونی موجب جلوگیری از عوارض مصرف آن و صرفه‌جویی اقتصادی خواهد بود. در حال حاضر بانک خون این مرکز قبل از اطمینان نسبی از مصرف FFP ، به ذوب آن اقدام نمی‌نماید و در صورت عدم استفاده، موضوع در کمیته انتقال خون بیمارستان مطرح و با پزشک یا پرسنل مرتبط با بیمار جهت آگاهی از علت این امر تماس برقرار می‌شود. با اقدامات فوق از مصرف نامناسب فرآورده کاسته خواهد شد.

  کلمات کلیدی : FFP ، پلاسمای تازه منجمد، کودکان، عوارض

 


آزاده امیدخدا، محمدرضا طباطبایی، کامران عطاردی، کامران کریمی،
جلد ۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  از آن جایی که خطر خون‌ریزی در مبتلایان به فقر فاکتور VIII ، وابسته به فعالیت فاکتور VIII تزریق شده است، انتخاب روش مناسب برای اندازه‌گیری فعالیت این فاکتور در کرایو، امری ضروری به نظر می‌رسد. در این مطالعه فعالیت فاکتور VIII در کرایو به دو روش تشکیل لخته و رنگ‌زایی مقایسه شد.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه تحلیلی، میانگین فعالیت فاکتور VIII در ۴۸ نمونه کرایواز گروه‌های مختلف خونی به دو روش تشکیل لخته و رنگ‌زایی بررسی شد. سپس دو روش با یکدیگر به کمک آزمون‌های paired t test و Reliability و نرم‌افزار ۱۶ SPSS مقایسه گردیدند.

  یافته‌ها

  میانگین فعالیت فاکتور VIII به روش تشکیل لخته، ۷۴/۱۲ ± ۱۹/۷۶ و به روش رنگ‌زایی ۱۸/۱۲ ± ۷۱/۹۱ بود. هم چنین اختلاف معنا‌داری بین نتایج به دست آمده از دو روش دیده شد و دو روش از همبستگی بالایی برخوردار بودند(۹۲/۰ r= و ۰۰۰۱/۰ p= ).

  نتیجه گیری

  اگر چه روش تشکیل لخته روشی مناسب برای اندازه‌گیری فعالیت فاکتور VIII در پلاسماهای تولیدی می‌باشد، اما روش رنگ‌زایی نیز از همبستگی بالایی با آن برخوردار است. ضمن این که اختلاف معنا‌داری بین فعالیت فاکتور VIII اندازه‌گیری شده با دو روش وجود دارد.

 


دکتر محمد فلاح تفتی، دکتر حسین تیموری نقده، دکتر غریب کریمی، دکتر فرهاد رازجو،
جلد ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  یخچال‌های بانک خون دارای نقش اساسی در حفظ کیفیت خون و فرآورده‌های خونی در فرآیند ذخیره هستند. هدف این مطالعه، بررسی عملکرد و اجزای مختلف تعدادی از یخچال‌های بانک خون ساخت داخل موجود در پایگاه‌های گیلان، مازندران، تبریز، شیراز، یزد، اهواز و تهران تحت شرایط مختلف جوی و شرایط نگهداری و پشتیبانی آن‌ها بود.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه مقطعی، با انتخاب ۸۵ دستگاه از یخچال‌ها در ۷ پایگاه، میزان مقاومت عایق بین لایه در، بدنه و شیشه، اثر رطوبت محل استقرار بر روی هر یک از این عوامل، نوع و کیفیت نوار دور در و هم چنین میزان پشتیبانی و نگهداری از آن‌ها تحت شرایط جوی هر منطقه انجام و اطلاعات به دست آمده با آزمون کای‌دو و ۱۸ SPSS مورد ارزیابی آماری قرار گرفت.

  یافته‌ها

  مقدار نشتی دما بر روی در و بدنه یخچال‌ها تحت تاثیر دما و رطوبت محل آن‌ها در اثر نحوه چینش، عدم گردش هوا، محدودیت فضای محل استقرار و غیره متفاوت بود. تغییر دما و رطوبت محل استقرار در برخی مناطق به صورت تجمع قطرات آب بر روی در، دیواره و شیشه یخچال‌ها و با تغییر در کیفیت نظافت نوارها، منجر به تغییر در شرایط فیزیکی نوارها نظیر خشک، پرس، مواج شدن و حتی انباشتگی جرم علی‌رغم رعایت مستمر PM و OQ در اثر بازدیدهای نامنظم و غیره می‌گردد.

  نتیجه گیری

  برحسب نتایج به دست آمده لازم است، ضمن رعایت کلیه موارد پشتیبانی از یخچال‌ها به وسیله نیروهای فنی پایگاه‌ها، تولیدکنندگان یخچال‌ها نیز از ابزار و وسایل متناسب با شرایط آب و هوایی مناطق مختلف کشور استفاده کنند.

 


مریم تولیت، عباسعلی برکچی،
جلد ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف امروزه درخواست بیش از حد خون، از مشکلات شایع در جراحی‌های انتخابی است. این مطالعه با هدف تعیین شاخص تزریق خون در بیمارستان امام رضا بیرجند در سه ماهه اول سال ۱۳۹۰ انجام شد. مواد و روش‌ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی ـ مقطعی به روش گذشته‌نگر بود که بر روی بیماران بستری در بیمارستان امام رضا شهر بیرجند انجام گرفت. در این پژوهش میزان خون درخواست شده برای ذخیره، تعداد واحدهای کراس‌مچ شده و تعداد واحدهای ترانسفوزیون شده بررسی شد. اطلاعات در نرم‌افزار SPSS وارد شد و با روش‌های آماری توصیفی بررسی گردید. سپس شاخص عمده نسبت کراس‌مچ به ترانسفوزیون و شاخص احتمال ترانسفوزیون محاسبه گردید. یافته‌ها میانگین سنی در بیماران ۴/۲۳ ± ۳/۴۰ سال بود و در این مطالعه ۸۵۷ بیمار بررسی شدند. شاخص عمده نسبت کراس‌مچ به ترانسفوزیون(C/T ratio) برای مجموع بیماران ۲/۴ و شاخص احتمال ترانسفوزیون(%T) برای مجموع بیماران ۲۰ به دست آمد. نتیجه گیری در این مطالعه شاخص مصرف در بخش سوختگی و آی‌سی‌یو مناسب بود اما به علت بالا بودن شاخص عمده نسبت کراس‌مچ به ترانسفوزیون برای کل بیماران ۲/۴ و مصرف پایین خون‌های کراس‌مچ شده ۴/۲۳%، نیاز است تغییر اساسی در برنامه درخواست خون این بیمارستان داده شود.
معصومه نوری، دکتر مرضیه ابراهیمی، امیر حسین باغ شیخی، علی اخلاقی، منیره محمد، سلاله صمیمی، دکتر مرتضی ضرابی،
جلد ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بررسی تعداد، توانایی بالقوه و قابلیت‌های عملکردی سلول‌های بنیادی خون بند ناف پس از ذخیره‌سازی طولانی مدت برای استفاده آن‌ها در درمان بیماری‌های بدخیم خونی و غیرخونی ضروری است. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت واحدهای خونی ذخیره شده در بانک خون بند ناف عمومی رویان قبل و بعد از انجماد بود.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه تجربی، به منظور بررسی کیفیت نمونه‌های خون بند ناف طی فرآیند انجماد، تعداد کل سلول‌ها، درصد زنده‌مانی، قابلیت تشکیل کلونی، تعداد سلول‌های CD۳۴+ قبل و بعد از پردازش و پس از انجمادزدایی بر روی ۵۰ نمونه مورد بررسی قرار گرفت.

  یافته‌ها

  نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین تعداد سلول‌های هسته‌دار در ۵۰ واحد مورد آزمایش، ۱۰۸ * ۱۲/۱ ± ۱۰۸ * ۶/۷ بود. تعداد و درصد زنده‌مانی سلول‌های تک هسته‌ای هم چنین قابلیت کلونی‌زایی آن‌ها به صورت معناداری متاثر از فرآیند انجماد، کاهش پیدا می‌کند در حالی که تعداد مطلق سلول‌های CD۳۴+ ۱۲ ماه پس از انجماد، تغییر معناداری را نشان نداد. بین تعداد سلول‌های هسته‌دار و تعداد سلول‌های CD۳۴+ رابطه معناداری یافت نشد.

  نتیجه گیری

  افزایش زمان ذخیره‌سازی به صورت معناداری سبب کاهش تعداد سلول‌های هسته‌دار و نیز پتانسیل تکثیر و تمایز آن‌ها می‌گردد. در حالی که در تعداد مطلق سلول‌های CD۳۴+ تغییری ایجاد نمی‌نماید. با این وجود بهبود روش‌های نگهداری برای حفظ عملکرد سلول‌های ذخیره شده ضروری می‌باشد.

 


تهمینه‌السادات الداغی، دکتر مهرداد کارگری، دکتر آزیتا چگینی، دکتر سیامک کارگر،
جلد ۱۳، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده

سابقه و هدف

منابع خون تنها انسان­ها هستند. چگونگی درخواست خون دارای اهمیت به سزایی است تا علاوه بر نجات جان‌ انسان‌، با درخواست غیر ضروری، زندگی بیماران دیگر به مخاطره نیفتد. هدف این پژوهش،                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          بررسی روند درخواست و تزریق خون در بخش زنان و زایمان بود.

مواد و روش‌ها

پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده و تمامی بیماران مراجعه‌کننده به بخش زنان و زایمان بیمارستان شریعتی از فروردین ۱۳۹۲ تا آخر شهریور ۱۳۹۳ (۱۰۹۷ بیمار با ۱۱۰۸ نوع عمل جراحی)، چگونگی درخواست و تزریق خون در آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت و سپس یافته‌ها توسط آزمون فرض با استفاده از ۲۲ SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

یافته‌ها

بیشتر مراجعه­کنندگان به بخش زنان و زایمان در رنج سنی ۲۶ تا ۴۰ سال(۹۵/۵۰%) و ۴۱ تا ۶۰ سال(۹۹/۳۴%) قرار داشتند. از میان درخواست‌های خون برای ۱۱۰۸ عمل جراحی، ۹۷۴۷ واحد خون کراس مچ و از این تعداد فقط ۱۳۸۹ (۲۵/۱۴%) واحد تزریق شده بود. در سزارین از ۱۷۸۰ واحد تنها ۲۵۰(۱۴%) واحد گلبول قرمز فشرده مصرف شده بودند. نظر به این که گروه خون O منفی دهنده عمومی بوده و برای مواقع اورژانس و بحرانی نگهداری می­شود، اما از ۴۳۰ واحد خونO  منفی کراس‌مچ شده برای ۴۲ بیمار، تنها از(۱۲%) ۵۲ واحد آن استفاده و ۸۸% آن مورد مصرف قرار نگرفته بود.

نتیجه گیری

تفاوت زیاد میان تعداد کراس­مچ و تزریق خون در این پژوهش نشان داد که اکثر خون­های ذخیره شده برای بیماران، مورد استفاده قرار نگرفته است.


دکتر شهین شریفی، ابراهیم بلوکی، سارا ناصری، زهرا بلاش آبادی، مهدیس قدسیان فرد، دکتر محمد تقی حقی آشتیانی،
جلد ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
امروزه درخواست بیش از حد خون از مشکلات شایع در بیمارستان‌ها می‌باشد. به همین منظور برنامه‌هایی با عنوان الگوی حداکثر درخواست خون برای جراحی جهت مدیریت درست روند درخواست خون پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف بررسی درخواست و میزان مصرف خون در بخش‌های مختلف بیمارستان مرکز طبی کودکان انجام شد.
مواد و روش‌ها
در این تحقیق دو مطالعه طراحی شد، در مطالعه گذشته‌نگر اول از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵، تعداد ۱۷۶۶۹۶ درخواست خون از ۱۹ بخش بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران بررسی شد، که نسبت خون‌های مصرف شده به آزمایش غربالگری آنتی‌بادی مورد مطالعه قرار گرفت. در مطالعه دوم شاخص  C/T(تعداد واحدهای کراس‌مچ شده به تعداد واحدهای تزریق شده) برای تعداد ۱۵۳۱۰ درخواست کراس‌مچ خون در کلیه بیماران بستری و سرپایی در سال ۱۳۹۶ در این بیمارستان محاسبه شد.
یافته‌ها
در مطالعه اول از تعداد ۱۷۶۶۹۶ درخواست تزریق خون، ۷۷% از آن‌ها مصرف گردید. مطالعه اول نشان داد که بیشترین درخواست مربوط به بخش جراحی و کم‌ترین درخواست مربوط به بخش NICU بود. شاخصC/T در مطالعه دوم به طور میانگین ۳/۱ محاسبه گردید.
نتیجه گیری
مطالعه اول نشان داد که ۲۳% از خون‌های درخواستی مصرف نشده بود، که ثابت کرد انجام آزمایش غربالگری آنتی‌بادی علاوه بر صرفه اقتصادی، سرعت آماده‌سازی خون را به خصوص در مواقع اورژانسی بالا می‌برد. نتایج مطالعه دوم(C/T با میانگین ۳/۱) نشان داد که بیمارستان در سال ۱۳۹۶ برای درخواست‌های خون روند صحیحی را به کار برده است، که منجر به صرفه‌جویی در مصرف خون گردید.

 

قاسم عباس زاده، دکتر کامران عطاردی، دکتر کامران موسوی حسینی،
جلد ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
سنجش تغییرات بیان میکرو RNAهای پلاکتی، یکی از شاخص‌های ارزیابی ضایعات ناشی از ذخیره‌سازی پلاکت محسوب می‌شود. هدف از مطالعه، بررسی سطح تغییرات در بیان mir-۲۲۳ و mir-۹۲a و mir-۲۲۲ طی دوران ذخیره‌سازی در پلاکت‌های تهیه شده به روش پلاسمای غنی از پلاکت، به عنوان شاخصی برای ارزیابی ضایعات ذخیره‌سازی بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه تجربی، ۵ واحد کنسانتره پلاکتی تهیه شده به روش PRP از اهداکنندگان خون جمع‌آوری گردید و به مدت ۵ روز در دمای ۲۲ درجه سانتی‌گراد همراه با آژیتاسیون نگهداری شد. تغییرات در سطح بیان mir-۲۲۳ ، mir-۹۲a و mir-۲۲۲ با استفاده از روش qRT- PCR طی روزهای صفر، سه و پنج ذخیره‌سازی اندازه‌گیری شد. نتایج با استفاده از نرم‌افزار GenEX نسخه ۷ با آزمون paired-sample t-test تجزیه و تحلیل گردید.
یافته‌ها
طی این مطالعه مشخص شد بیان mir-۲۲۳ در روزهای سوم و پنجم ذخیره‌سازی نسبت به روز صفر افزایش یافت(۰۰۱/۰ p<). بیان mir-۹۲a نیز در روز سوم و پنجم نسبت به روز صفر نیز افزایش معناداری را نشان داد (۰۵/۰ p<). از طرفی بیان mir-۲۲۲ به تدریج در طول مدت زمان ذخیره‌سازی طی پنج روز کاهش یافت(۰۵/۰ p< ).
نتیجه گیری
مطالعه نشان داد که تعیین پروفایل miRNA های میکروپارتیکل‌ها در کنسانتره­های پلاکتی در کنار پارامترهای رایج مانند شمارش پلاکت‌ها، تعیین MPV و حجم فرآورده پلاکتی، شمارش لکوسیت‌ها، بررسی swirling و تعیین pH فرآورده پلاکتی می­تواند ابزار مفیدی برای شناسایی آسیب­های سلولی مرتبط با ضایعات ذخیره‌سـازی پلاکت و شاخص بالقوه­ای بـرای ارزیابی کیفیت و قابلیت زیستی پلاکـت­های ذخیـره شده در in vitro باشد.
 

دکتر حسن رفیعی مهر، دکتر فریبرز لرستانی راد، دکتر لعبت مجیدی، دکتر آرمان جهانگیری،
جلد ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
تروما یکی از شایع­ترین علل مراجعه به بخش اورژانس است. در مطالعه حاضر، نسبت خون کراس‌مچ شده به ترانسفوزیون(C/T) و شاخص تزریق خون(TI) در بیماران ترومایی دریافت‌کننده خون به منظور آگاهی بیمارستان‌ها در مورد هماهنگی بین میزان نیاز واقعی و درخواست خون بررسی گردید.
مواد و روش‌ها
این مطالعه مقطعی گذشته‌نگر، در سال ۱۳۹۹ در بخش اورژانس بیمارستان بعثت همدان بر روی پرونده ۳۸۴  بیمار انجام گرفت. جهت ثبت داده‌های دموگرافیک و فرم درخواست خون بیماران واجد شرایط، از یک چک‌ لیست استفاده شد. در نهایت داده‌ها با آزمون‌های آماریt  مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و توسط نرم‌افزار آماریSPSS  نسخه۲۲ مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها
۵۷۶ واحد خون از ۸۱۳ واحد کراس‌مچ شده، به ۳۸۴ بیمار ترومایی تزریق ‌شده بود. C/T و TI به ترتیب۴۱/۱ و۵۱/۱ بود. تعداد واحد خون درخواستی، تعداد واحد خون تزریق‌ شده و نسبت C/T در بیماران دارای ترومای نافذ(۷۹/۱ ± ۶۳/۱) به ‌طور معنا‌داری بیشتر از ترومای غیر نافذ(۰۹/۱ ± ۲۶/۱) بود(۰۰۰۱/۰ p<). ارتباط معنا‌داری بین اندیکاسیون درخواست خون و تعداد واحد خون درخواستی با کراس‌مچ، تعداد واحد خون تزریق شده و نسبت C/T دیده شد(۰۰۰۱/۰ p<).
نتیجه گیری
مطالعه حاضر نشان داد، نسبت خون کراس‌مچ شده به ترانسفوزیون و شاخص تزریق خون در بیماران ترومایی دریافت‌کننده خون در بخش اورژانس بیمارستان بعثت همدان در سال ۱۳۹۹ مطلوب بود.
 

پویا علوی، دکتر آزیتا چگینی، شهرام سمیعی، دکتر مستانه علایی،
جلد ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
وجود میتوکندریالDNA در فرآورده‌های خونی می‌تواند باعث تغییرات فیزیولوژیک سلول‌ها و در نهایت بروز عوارض در بیماران گردد. هدف از این مطالعه، ارزیابی تأثیر مدت زمان ذخیره‌سازی بر روی تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده‌های گلبول قرمز متراکم و گلبول‌های قرمز کم لکوسیت بود.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد ۱۵ واحد گلبول قرمز متراکم تهیه شده از خون کامل و ۱۵ عدد گلبول قرمز کم لکوسیت وارد مطالعه شدند. پس از ارزیابی پارامترهای هماتولوژیک در هر کیسه با استفاده از روش RT-PCR تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد، در فرآورده‌های خون در روزهای ۰ ، ۵ و ۳۵ انجام گردید. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آزمایش شاپیرو و من‌ویتنی انجام و تجزیه و تحلیل با نرم‌افزار ۲۰۰۹ REST صورت گرفت.
یافته‌ها
میانگین هموگلوبین در کیسه‌های خون gr/dL ۳/۴ ± ۶/۱۷ بود. میانگین پلاکت در کیسه‌های گلبول قرمز نیز ۶۰/۵۰ ± ۰۲/۱۳۲ هزار در میلی‌متر مکعب خون، هم‌چنین میانگین شمارش گلبول‌های قرمز نیز ۱۴/۰ ± ۰۷/۶ میلیون در هر میکرولیتر خون و میانگین شمارش گلبول‌های سفید در کیسه خون نیز ۳/۲ ± ۹۸/۴ در میکرولیتر بود. تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده گلبول قرمز متراکم در مقایسه با فرآورده‌ گلبول قرمز کم لکوسیت در روزهای ۵ و ۳۵ بیشتر بود.
نتیجه گیری
تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده‌های گلبول قرمز متراکم بیشتر از گلبول قرمز کم لکوسیت بود و ارتباط مستقیمی بین میزان WBC و تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد وجود دارد.
 

دکتر مریم زادسر، دکتر آزیتا چگینی، دکتر فهیمه رنجبرکرمانی،
جلد ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
در ژانویه ۲۰۲۰، به دلیل کووید ۱۹ توسط سازمان جهانی بهداشت یک وضعیت اضطراری اعلام شد. ترس، قرنطینه وتعطیلی، وضعیتی غیرقابل پیش‌بینی برای خدمات بهداشتی و درمانی و انتقال خون‌های سطح جهان ایجاد کرد. هدف این مقاله، ارزیابی وضعیت اهدای خون، میزان توزیع و تقاضای خون و مقایسه آن با سال قبل از شیوع و تأثیر همه‌گیری کووید ۱۹ بود.  
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه مقطعی، اطلاعات مربوط به درخواست، توزیع و ضایعات فرآورده‌های خون در کل کشور در دو مقطع زمانی دو ماهه قبل از پاندمی (اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸) و زمان پاندمی (اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹) با یکدیگر بررسی شدند. مقایسه با آزمون نسبت‌ها و رگرسیون پوآسون بود.
یافته‌ها
درخواست گلبول قرمز متراکم قبل از پاندمی ۹۲۰۵۹۱ واحد و زمان پاندمی به دلیل لغو اعمال جراحی و قرنطینه عمومی، با ۱۸% کاهش به میزان ۷۵۴۰۵۲ واحد و توزیع گلبول قرمز متراکم ۳/۱۷% کاهش یافت. ضایعات گلبول قرمز متراکم از ۲۵۸۷۸ به ۱۲۸۳۷ واحد (۳/۵۰%) کاهش داشت (۰۳/۰ p=). درخواست فرآورده گلبول قرمز کم لکوسیت ۸/۱۰% ، توزیع آن ۶/۵% و ضایعات آن ۸/۸% در زمان پاندمی افزایش یافت. درخواست پلاسما ۹/۴% و توزیع آن ۲/۷% کاهش و ضایعات پلاسما ۸/۶% افزایش یافت. درخواست و توزیع کرایو در زمان پاندمی بیشتر از نصف کاهش داشت. درخواست پلاکت ۱۹% و توزیع آن ۶/۱۵% در زمان پاندمی کاهش یافت. ضایعات پلاکت نیز ۳/۳۲% کاهش یافت (۰۶/۰ p=).
نتیجه گیری
در زمان پاندمی کووید ضایعات فرآورده گلبول قرمز متراکم و پلاکت کاهش و نسبت توزیع به درخواست تغییر چندانی نداشت.


 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb