[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 13، شماره 3 - ( پاييز 1395 ) ::
جلد 13 شماره 3 صفحات 196-185 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی سامانه پگاه فرآورده‌های خونی: سامانه اتلاف گریز مراقبت از خون(هموویژلانس) بر پایه ردفاشگر(RFID)
مرجان سلیمانی ، محمد مهدی سپهری ، توکتم خطیبی ، کریم شمس اسنجان
تهران ـ ایران ـ کدپستی: 1969714713
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: بانک خون، مراقبت از خون، ردفاشگر RFID، شبیه‎سازی کامپیوتری
متن کامل [PDF 591 kb]   (1221 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (5602 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انتقال خون
انتشار: 1395/6/17
متن کامل:   (2400 مشاهده)
طراحی سامانه پگاه فرآورده‌های خونی: سامانه اتلاف گریز مراقبت از خون
(هموویژلانس) بر پایه ردفاشگر(RFID)
 
مرجان سلیمانی1، محمد مهدی سپهری2، توکتم خطیبی3، کریم شمس اسنجان4
 
 
چکیده
سابقه و هدف
ارتقاء کیفیت خدمات درمانی، افزایش ایمنی در ارایه خدمات، ایجاد رضایت‌مندی برای بیماران و مراقبت از خون از جمله مواردی است که ضرورت استفاده از فناوری‌های جدید در بحث بهداشت و درمان را بیشتر نمایان می‏کند. فناوری ردفاشگر، یکی از انواع فناوری‌های بیسیم است که می‌تواند به افزایش کیفیت خدمات در بیمارستان‌ها کمک شایانی نماید. هدف از این تحقیق، شناسایی هدر رفت‌ها در فرآیند گردش خون در بیمارستان و استفاده از ابزارهای ردیابی برای بهبود گردش محصولات خونی بیمارستان و کاهش هدر رفت خون می‏باشد که می‏توان به عنوان سامانه پگاه(پایش گذر و استفاده هدفمند) از آن یاد کرد.
مواد و روش‌ها
این پژوهش بر پایه نیازی واقعی در محیط بیمارستان شکل گرفته و پژوهشی کاربردی محسوب می‏گردد. در یافتن تاثیر سیستم ردفاشگر بر ارتقاء سطح کیفیت خدمات و بهبود گردش محصولات خونی، استفاده از شبیه‏سازی نسبت به انجام آزمایش واقعی به علت هزینه پایین‏تر ارجحیت دارد. در این تحقیق پس از بررسی وضع موجود و شناسایی هدر رفت‎ها جهت شبیه‏‌سازی مدل پیشنهادی و سناریوی بهبود که استفاده از ردفاشگر می‎باشد، از شبیه‎سازی پیشامد گسسته و نرم‏افزار 8 ED استفاده شد.
یافته‌ها
با توجه به نتایج شبیه‏سازی، متوسط کل حجم هدر رفت فرآورده‌های خونی بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر(در طول شش ماه) به اندازه 75% کاهش داشته است.
نتیجه گیری
سیستم ردفاشگر با کنترل فیزیکی بسته‎های خونی می‎تواند تاثیر به سزایی را در مدیریت موجودی و ردیابی لحظه به لحظه و ثبت اطلاعات آن‌ها و در نتیجه افزایش دقت در تزریق خون ‏داشته باشد.
کلمات کلیدی: بانک خون، مراقبت از خون، ردفاشگر RFID ، شبیه‎سازی کامپیوتری
 
 
 
 
 
تاریخ دریافت : 18/5/94
تاریخ پذیرش : 22/2/95
 

1- کارشناس ارشد مهندسی صنایع ـ دانشکده مهندسی صنایع واحد تهران جنوب ـ دانشگاه آزاد اسلامی ـ تهران ـ ایران
2- مؤلف مسئول: استاد مهندسی سیستم‌های سلامت ـ دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌ها ـ دانشگاه تربیت مدرس ـ تهران ـ ایران ـ کد پستی: 14111713114و مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی ـ دانشگاه علوم پزشکی ایران ـ تهران ـ‌ ایران ـ کد پستی: 1969714713
3- استادیار مهندسی سیستم‌های سلامت ـ دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌ها ـ دانشگاه تربیت مدرس ـ تهران ـ‌ ایران
4- PhD هماتولوژی آزمایشگاهی و طب انتقال خون ـ استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
 

مقدمه
    دولت الکترونیکی(آموزش، تجارت و سلامت) که سلامت یکی از ارکان مهم آن می‏باشد، به ‏منظور بهینه‏سازی ارایه خدمات در حوزه سلامت، این حوزه بیش از سایر حوزه‏ها نیازمند استفاده از فناوری‏های نوین است تا در این راستا، فرآیندهای داخلی خودکارسازی شده و بتوان در کمترین زمان، بهترین خدمات را به بیماران ارایه داد(1).
    به لحاظ اهمیت ویژه زمان خدمترسانی در بیماران نیازمند خون در بخش‏های مختلف بیمارستانی اعم از اورژانس و اتاق عمل، بانک خون و چرخه محصولات خونی و مراقبت از خون در بیمارستان از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. در واقع سیستم مراقبت از خون، یک سیستم نظارت کشوری بر سلامت خون و فرآورده‌های آن در تمام مراحل (زنجیره انتقال خون) یعنی از زمان خونگیری از اهداکنندگان تا پی‌گیری عوارض مرتبط در دریافت‌کنندگان خون و فرآورده‏ها، گردآوری و تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به اثرات ناخواسته انتقال خون و اعلام خطر به منظور تصحیح و اقدامات لازم برای جلوگیری از وقوع مجدد آن‌ها است. هم چنین ضرورت قابل ردیابی بودن خون و فرآورده‏ها از اهداکننده تا گیرنده، توصیه شده است. چرخه غلط یا زمان طولانی طی شده جهت انتقال کیسه خون، منجر به آسیب به فرآورده‌های خونی شده و سلامتی دریافت کنندگان را به خطر می‌اندازد(3، 2).
    در اجرای سیستم مراقبت از خون همان طور که ذکر شد، یکی از الزامات ثبت اطلاعات مربوط به کیسه‏های خون و فرآورده‏ها به منظور قابل ردیابی بودن آن‌ها است.       
    طبـق آن چـه سـزار در مقالـه خـود در سال 2014 بیان می‏دارد، بحث‏های مربوط به امنیت خون و هموویژلانس برای اولین بار در سال 1993 در ژاپن مطرح گردید. به گفته وی اگر چه اهدای خون در کشور مورد مطالعه ایشان یعنی برزیل بسیار امن است و از ابزارهای استاندارد استفاده می‏گردد ولی جهت جلوگیری از اهدای پر خطر و ثبت گزارش‌ها، نیاز به اجرای سیستم هموویژلانس در جهـت رضایـت اهـداکننـده و گیرنـده خــون در زنجیـره
تامین آن، احساس می‌گردد(4).
    در ادامه تحقیقات صورت گرفته در ارتباط با هموویژلانس می‏توان به صحبت‏های گونجان و همکارانش در سال 2014 اشاره‏ نمود. ایشان در تائید نیاز به هموویژلانس در جهت ایجاد رضایت و امنیت اهداکننده و مصرف‌کننده و بهبود گردش محصولات خونی توسط استقرار این سیستم، به بسترسازی‏های مناسب جهت پیادهسازی و اجرای آزمایشی سیستم مراقبت از خون در یک منطقه کوچک و سپس تعمیم آن به کل کشور اشاره می‏کند(5).
    یکی از انواع فناوری‌های بی‌سیمی که می‌تواند به افزایش کیفیت ارائه خدمات و زنجیره عملیاتی فرآورده‌های خونی در بیمارستان‏ها کمک شایانی نماید، فناوری ردفاشگر RFID می‏باشد. این فناوری، توانسته است ارائه خدمات بیمارستانی را آسان‌تر و کارآمدتر نماید(7، 6).
   این سیستم به شناسایی اشیا و اجسام به کمک امواج رادیویی می‏پردازد و زمانی که بر چسب بر روی جسم در محدوده عملکرد برچسب‏خوان قرار می‏‏گیرد، از طریق ایجاد میدان مغناطیسی اطلاعات را توسط آنتن به برچسب‏خوان منتقل می‏کند(9، 8).
    این فناوری در بیمارستان‏ها توانسته است موجب شناسایی دقیق بیمار و انتقال صحیح اطلاعات وی شود و رضایتمندی بیشتری را برای بیماران فراهم کرده و با بهبود عملکرد، هزینه‌های بیمارستانی را کاهش دهد. اما علی‌رغم این مزایا، ممکن است این فناوری مشکلاتی را هم در بیمارستان ایجاد نماید که برای پیاده‌سازی موفقیت‌آمیز باید به آن توجه نمود(10).
    جیانگ و همکاران خطای انتقال خون در 14000 مرکز در ایالت متحده را برآورد کرده و پیشنهاد اضافه کردن لایه ردفاشگر به چرخه ایمنی انتقال خون را داده‌اند. یک حسگر اثر انگشت با ردفاشگر برای فعال کردن فرآیند شناسایی اهداکننده خون جهت اطمینان و اعتبار بیشتر ترکیب می‏گردد. بهبود بهره‏وری و کیفیت در فرآیندهای مرکز خون، می‏تواند هزینه سرمایه‏گذاری را در یک دوره 4 ساله جبران کند(12، 11).
    گزارش‏ها نشان می‏دهد که تزریق خون اشتباه یکی از خطاهای رایج است که در بسیاری از موارد منجر به مرگ می‏شود و معمولاً برای بیمارانی که می‏بایست تحت عمل جراحی قرار گیرند، رخ می‏دهد. به طور مثال می‏توان از تزریق خون نوع نامناسب یا تحویل خون اشتباه به بیمار و هم چنین شناسایی نادرست گروه خونی در محیط نقل و انتقال خون نام برد(14، 13). در این راستا، بهره‏گیری از فناوری ردفاشگر موجب بالا بردن دقت و جلوگیری از اشتباهات بزرگ می‏شود.
    با وجود پتانسیلی که ردفاشگر در بهبود کارآیی بخش‏های مختلف پزشکی و کاهش هدر رفت‏ها و خطاها می‏تواند داشته باشد، از این فناوری در بیمارستان‏های کشورمان به ‏ندرت استفاد شده است که البته دلایل خاص خود را دارد(15، 1). امیدوار هستیم که این مطالعه بتواند تاثیر مثبت فناوری رد فاشگر(RFID) در تامین اهداف سیستم مراقبت از خون را حداقل در بخش درون بیمارستانی توجیه نماید.
    از آن جایی که هر فناوری جدید چالش‏های مربوط به خود را دارد، شناسایی این چالش‏ها می‏تواند سهم به‌ سزایی در بهره‏وری آن داشته باشد، قدم اول در پیاده‏سازی و استفاده از این تکنولوژی جدید و یا هر تکنولوژی‏ جدید دیگر در بخش خدمات، بررسی اثرات آن بر عملکرد است و گام‏های اجرایی و پیاده‏سازی عملیاتی در مراحل بعدی قرار خواهد گرفت(16).
    با توجه به این موضوع و درک نیاز بهداشت و درمان به بهره‏گیری از فناوری‏های نوین در بالابردن سطح خدمات، در این تحقیق به عنوان اصلی‏ترین محور با بهره‏گیری از روش شبیه‏سازی به بررسی اثرات به‏کارگیری فناوری ردفاشگر بر ارتقاء سلامت کیفیت خدمات و کاهش هدر رفت‌های خونی که از اهداف سیستم مراقبت از خون می‌باشد، پرداخته شده است.
    در زمینه استفاده از ردفاشگر در مدیریت بانک خون نیز مطالعه‌هایی صورت گرفته است. آدارش و همکارانش در سال 2014 مطالعه‌هایی را در زمینه مدیریت حمل و نقل محصولات خونی و کاهش هدر رفت‏های این محصولات و خطاهای حمل و نقل سنتی در بیمارستانهای کشور هند انجام دادهاند. بخشی از این خطاها ناشی از سهل انگاری و خطاهای انسانی میباشد. هم چنین در این مقاله ذکر شده است که برای حل این مشکلات نیاز به یک سیستم مدرن و مبتنی بر اتوماسیون می‏باشد که در این بین می‏توان از سیستم ردفاشگر به عنوان یک راه‌کار نام برد(17). آن چه که در این مقاله بر مطالعه‌های پیشین اضافه نموده‏ایم و سعی کردیم جهت دستیابی به نتایج نزدیک به واقعیت از آن استفاده کنیم، شبیه‏سازی جابه‌جایی‏های محصولات خونی با داده‏های واقعی برگرفته از بیمارستان‌های مستقر در ایران می‏باشد.
    دیویز و همکارانش در سال 2009 بر روی تاثیر اجرای RFID در زنجیره تامین گلبول قرمز و پلاکت در کشور آمریکا کار کردهاند. از نظر آن‌ها این سیستم به ایجاد یک زیر ساخت دقیق برای اهدای خون رگ به رگ و ردیابی محصولات خونی، کاهش خطا و افزایش ایمنی بیماران، و افزایش بهره‌وری و کیفیت در زنجیره عرضه محصول خون کمک خواهد کرد(16).
    از این رو هدف اصلی از این تحقیق، شناسایی هدر رفت‌ها در فرآیند گردش خون در بیمارستان با استفاده از ابزارهای ردیابی برای بهبود گردش محصولات خونی بیمارستان و کاهش هدر رفت خون بود که می‏توان از آن به عنوان «سامانه پگاه فرآورده خونی» نام برد. در واقع پگاه مخفف پایش گذر و استفاده هدفمند می‏باشد.
 
مواد و روش‌ها
    این پژوهش بر پایه نیازی واقعی و ملموس در محیط بیمارستان شکل گرفته و پژوهشی کاربردی محسوب می‏گردد که با استفاده از نتایج تحقیقات بنیادی به منظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روش‌ها، ابزارها، وسایل، تولیدات، ساختارها و الگوهای مورد استفاده جوامع انسانی انجام می‌شود. با توجه به این که این تحقیق در محیطی واقعی بررسی گردیده، از نوع میدانی میباشد.
    بیمارستان مورد بررسی بیمارستان مستقر در شمال تهران بود که دارای یک بخش بانک خون مستقر در طبقه همکف ساختمان مرکزی است. این بخش زیر نظر آزمایشگاه بیمارستـان اداره می‏گردد. بخش بانک خون با 9
 

بخش از بیمارستان در ارتباط است و آنها را از نظر نیاز به بسته خونی تامین میکند. این بخشها شامل ICU ، اورژانس، سینا، دکتر رسولی، قلب، شفا، پیوند، سروش و امید می‏شوند.
    در این مطالعه ابتدا به شناسایی فرآیند گردش محصولات خونی در بیمارستان، به کمک دنبال کردن مسیر جابه‌جایی کیسههای خون، مشاهده فرآیندها و کمک گرفتن از سرپرست بانکخون و اتاق عمل، اعضای هیئت علمی بیمارستان و واکاوی هدر رفت کیسه خون در بانک خون پرداخته شده است. در مرحله بعد به جمعآوری دادههای مورد نیاز و نرخ ورود بیماران و درخواست خون از سوی بخشها پرداخته و با وارد کردن دادهها در نرم‌افزار ED و ایجاد مدل مجازی، گلوگاههای موجود را شناسایی کرده و سپس با اعمال ردفاشگر در سیستم بانک خون، سعی در کاهش هدر رفتها و رفع گلوگاهها میشود و در نهایت مدل بعد از اعمال ردفاشگر با قبل از آن مقایسه و تحلیل گردیده است. جهت مقایسه آماری از نرم افزار Minitab استفاده گردید.
    روش‏های شبیه‏سازی به منظور مشاهده رفتارهای پویای یک سیستم و بهینه‏سازی عملکرد سیستم‏ها توسعه یافته‏اند. در واقع یکی از روش‌هایی که برای شناخت وضع موجود
و بهبود عملکرد سیستم‌ها به کار می‌رود، شبیه‌سازی است. این روش یکی از پر قدرت‌ترین و مفیدترین ابزارهای تحلیل عملکرد فرآیندهای پیچیده سیستم‌ها است. در یافتن تاثیر رد فاشگر بر ارتقا سطح کیفیت خدمات و کاهش هدر رفت‏ها در گردش محصولات خونی، استفاده از شبیه‏سازی نسبت به انجام آزمایش واقعی به علت هزینه پایین‏تر ارجحیت دارد. برای شبیه‏سازی مدل گردش جریان خون از نرم‌افزار
ED (Enterprise Dynamic) استفاده شده است. از بین روش‌های شبیه‌سازی، شبیه‌سازی گسسته پیشامد یک روش تحلیلی و قابل استفاده در مدلسازی و زیر مجموعه تحقیق در عملیات است که به کاربران نهایی مانند مدیران بیمارستان، این اجازه را می‌دهد تا بازدهی سیستم‌های مراقبت از سلامت را ارزیابی نموده و سؤالاتی به صورت «چه شود- اگر» را مطرح نمایند. در واقع شبیهسازی سیستمهای گسسته پیشامد عبارت است از مدلسازی سیستمهایی که متغیر حالت‌ آن‌ها تنها در مجموعهای از مقاطع گسسته زمان تغییر میکند. به طور مجازی تغییراتی را در سیستم اعمال کرده و نتایج را ببینند و در نهایت بتوانند یک سیستم جدید و مطلوب طراحی کنند. روش شبیه‏سازی ED نیز ، شبیه‌سازی گسسته پیشامد می‌باشد (19، 18).
 

شکل 1 : مسیر گذر خون از اهدا تا مصرف
 


شکل 2: نمودار جریان فرآیند درخواست و جابه‌جایی بسته خون
 

    به طور کلی خون پس از دریافت از اهداکننده به مرکز انتقال خون جهت آماده‏سازی برای توزیع ارسال می‏گردد و مرکز انتقال خون بر اساس اعلام نیاز بیمارستان‏ها، بسته‏های خون را در اختیارشان قرار می‏دهد. قسمتی که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است، بررسی مسیر گردش خون پس از انتقال به بانک خون بیمارستان بود (شکل‌های 1 و 2).
     برای تفسیر بهتر عملکرد یک فرآیند از نمودار جریان فرآیند استفاده می‏گردد. فرآیند گردش محصولات خونی در بیمارستان، به وسیله مشاهده و ردیابی کیسههای خون در بین بانک خون و بخشها به طور کامل شناسایی شده و در نهایت نگاشت جریان فرآیند استخراج و ترسیم گردید.
    در ابتدا درخواست بسته خونی از بانک خون توسط بخش ارسال می‏گردد، در صورتی که بانک خون آن نوع فرآورده خونی را موجود نداشته باشد، طی دو بار در روز از مرکز انتقال خون درخواست می‏کند. فرآورده مورد نظر پس از ارسال از مرکز انتقال خون در یخچال‏های مخصوصی که در بانک خون بیمارستان موجود است ذخیره می‏شوند. طبق درخواست بخش، فرآورده خونی آمادهسازی شده و به بخش منتقل می‏شود. در صورتی که در بخش بنا به هر دلیلی از جمله عدم انطباق استفاده نگردد، به عنوان بسته خونی بازگشتی به یخچال بانک خون برگردانده می‏شود. این بسته‏های خونی لازم است تا 24 ساعت مصرف گردند، در غیر این صورت باید به عنوان هدر رفت دور ریخته شوند(شکل 2).
    داده‌های ورودی مدل شبیه سازی شامل سه بخش اصلی است:
1- توزیع ورود بیماران به بخش های مختلف بیمارستان؛  فرآیند ورود پواسون: فرض می‌شود که مراجعه بیماران به بخش‌ها طبق فرآیند پواسون انجام شده و زمان بین دو ورود بیماران از توزیع نمایی برخوردار است. این فرض در بسیاری از سیستم‌های تولیدی و خدماتی برای توزیع ورود نهاده‌های مدل شبیه‌سازی از خارج از سیستم به داخل آن، منطقی و پذیرفتنی است(20). با توجه به تعداد مراجعان به هر بخش در طول یک ماه، اطلاعات در جدول جمع‌آوری شد(جدول 1).
جدول 1: توزیع ورود بیماران
 
بخش تعداد مراجعان به بخش توزیع زمان بین دو ورود بیماران (ساعت)
ICU بخش 35 57/20
بخش امید 132 45/5
اورژانس 28 71/25
پیوند 18 00/40
دکتر رسولی 45 00/16
سروش 100 20/7
سینا 10 00/72
شفا 80 00/9
قلب 2 00/360
 
2- توزیع مصرف فرآورده‏های خونی در هر بخش؛ توزیع تجربی با توجه به الگوهای مصرف: به عنوان نمونه برای بخـش «امید»، الگوهای مختلف مصرف، طبقه‌بندی شده‏اند و تواتر مشاهده در رکوردهای داده شمارش شده است. در این بخش برای 1 ماه از تعداد 132 رکورد داده استفاده شده است. احتمال رخداد هر الگوی مصرف با توجه به کل تعداد رکوردهای داده و تواتر آن به دست آمده است.
 
جدول 2: احتمال عدم مصرف(مغایرت) برای هر بسته از فرآورده خونی
 
فرآورده/بخش F.F.P
(درصد)
کراس‌مچ
(درصد)
کرایو
(درصد)
ICU 14/7 43/26 57/6
امید 52/1 80/42 06/6
اورژانس 14/7 64/44 93/13
پیوند 00/50 56/80 56/5
دکتر رسولی 00/10 89/33 75/12
سروش 00/0 52/58 00/0
سینا 00/0 00/55 00/0
شفا 44/3 63/30 50/5
قلب 00/0 00/50 00/50
3- توزیع مغایرت برای هر بسته از فرآورده‏های خونی در هر بخش(توزیع برنولی): احتمال این که یک بسته فرآورده خونی در هر بخش مصرف نشود و تبدیل به مغایرت گردد، محاسبه می‏شود. طریقه محاسبه به این شکل است که مجموع هر ستون تقسیم بر حاصل ضرب تعداد رکوردهای داده(ردیف‌ها) در بیشینه مغایرت ممکن می‏شود(جدول 2).
    همان طور که ملاحظه گردید، جهت اجرای شبیه‏سازی 9 بخش و 3 نوع فرآورده خونی از جمله FFP ، Cross Match وCryo  در نظر گرفته شده‏اند.
    صحه‌گذاری مدل مجازی: یکی از داده‌های مهم از ورودی‌های مدل شبیه‌سازی، احتمال رخداد مغایرت برای هر بسته خونی است. این احتمالات می‏تواند به ازای ضریب افزایشی یا کاهشی، نرخ مغایرت را تغییر دهد. برای این منظور فرض شده است که این ضریب با نماد α نمایش داده می‏شود. بدین ترتیب با کمتر شدن این ضریب، انتظار داریم که نتایج به سمت کاهش تلفات فرآورده‌های خونی تمایل داشته باشد. روند مشاهده شده در نمودار مطابق با روند مورد انتظار می‌باشد و در نتیجه مدل شبیه سازی از صحت کارکرد لازم برخوردار است.
    تصدیق مدل مجازی: جهت اعتبارسنجی نتایج به دست آمده از مدل شبیه‌سازی، قبل از اعمال سناریوهای پیشنهادی، از برآورد تعداد بسته‌های دریافتی از مرکز انتقال خون استفاده شده است(جدول 3).
 
جدول 3: نتایج شبیه‌سازی برای شاخص کل حجم تلفات کلیه فرآورده‌های خونی در شش ماه
 
ماکزیمم مینیمم حد بالا
 (95%)
حد پایین
(95%)
انحراف معیار متوسط
1487 515 22/1297 58/749 63/382 4/1023
 
    با توجه به این که شبیه‌سازی برای مدت 6 ماه انجام شده است، مقادیر در عدد 6 ضرب شده و مبنای مقایسه با نتایج شبیه‌سازی خواهد بود. جهت معتبر بودن نتایج شبیه‌سازی، باید مقادیر واقعی خون دریافتی از مرکز انتقال خون، در فاصله اطمینان به دست آمده از خروجی نرم‌افزار قرار بگیرد که با مقایسه نتایج شبیه‌سازی و داده‌های واقعی، نشان می‏دهد برای هر چهار فرآورده خونی، مقادیر واقعی در فاصله اطمینان 95% از خروجی شبیه‏سازی قرار دارند. در نتیجه مدل شبیه‏سازی از اعتبار لازم برای انجام سناریوهای پیشنهادی برخوردار است.
    در جهت تحلیل خروجی شبیه‌سازی، شاخصهای زیر در نظر گرفته شدهاند:
- متوسط حجم و درصد تلفات به تفکیک فرآورده خونی - کل حجم تلفات
- متوسط ورودی بسته های خونی از مرکز انتقال خون
 
یافته‌ها
    در این قسمت به اجرای برنامه شبیه‏سازی و گرفتن خروجی از شاخص‎ها پرداخته شد. جهت گرفتن خروجی و مشاهده نتایج مدلسازی از منوی experiment wizard در یک دوره شش ماهه استفاده شده است.
    نتایج شبیه‏سازی برای شاخص‏های متوسط حجم و درصد تلفات به تفکیک فرآورده خونی و کل حجم تلفات  در جداول 3، 4 و 5 آورده شده است.
    با توجه به مقادیر آمده در جدول 3 و 4 ، میزان هدر رفت کیسه‏های خونی قابل توجه می‎باشد که این هدر رفت ناشی از عدم مغایرت و بازگشت بسته‎های خونی از بخش‏ها و یا سهل‏انگاری پرسنل بانک خون در جهت بررسی تاریخ مصرف بسته‎های خونی می‏باشد.
    با توجه به این که از سیستم ردفاشگر می‏توان جهت ردیابـی محصـولات از جملـه بسته‏های خونی و نگهداری اطلاعات آن‏ها استفاده نمود، سناریوی بهبود را در جهت اعمال ردفاشگر در سیستم گردش محصولات خونی و بررسی نتایج حاصله قرار دادیم.
    سیستم ردفاشگر به طرق مختلف می‏تواند به کار گرفته شود، که شاید تشریح این موضوع خارج از بحث این تحقیق باشد. در کل با اتصال برچسب‏های ردفاشگر بر روی بسته‏های خونی و قرار دادن برچسب‏خوان‏هایی در مسیر گردش محصولات خونی، می‏توان به طور سیستماتیک جابه‌جایی محصولات خونی را ردیابی نمود.
 

جدول 4: نتایج شبیه‌سازی برای شاخص حجم و درصد تلفات به تفکیک فرآورده‌های خونی
 
FFP
حجم تلفات در 6 ماه متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
Wastage 8/55 38/23 07/39 53/72 0 81
FFP
درصد تلفات متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
Percentage of Blood wastel 2/0 15/0 09/0 31/0 0 59/0
Cross Match
حجم تلفات در 6 ماه متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
Wastage 5/812 77/389 57/533 43/1091 343 1273
Cryo
درصد تلفات متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
Percentage of Blood waste2 51/0 21/0 36/0 66/0 36/0 94/0
Cryo
درصد تلفات متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
Percentage of Blood waste4 21/0 32/0 02/0- 44/0 03/0 92/0
 
جدول 5: نتایج شبیه‌سازی برای شاخص حجم ورودی فرآورده‌های خونی از مرکز انتقال خون
 
FFP
متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
8/60 64/7 33/55 27/66 47 72
Cross Match
متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
4/650 53/27 7/630 1/670 623 717
Cryo
متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
616 05/25 08/598 92/633 573 651
 
جدول 6: نتایج شبیه‌سازی برای شاخص کل حجم تلفات کلیه فرآورده‌های خونی در شش ماه پس از اعمال RFID
 
متوسط انحراف معیار حد پایین
 (95%)
حد بالا
(95%)
حداقل حداکثر
2/249 05/217 87/93 53/404 89 805
 

از این رو در حالتی که تاریخ بسته‏های خونی روبه انقراض می‏باشد و یا در حالتی که این بسته‏ها به دلیل خارج شدن از یخچال لازم است سریع‏تر مصرف گردند، با استفاده از سیستم ردفاشگر می‏توان مدیریت نمود.
    یکی از اقداماتی که در جهت مدل‏سازی تاثیر سامانه ردفاشگر بر عملکرد و منطق مدل شبیه‏سازی، صورت گرفته است، بدین صورت است که نظم صف و سیاست برداشت بسته‏ها از بانک خون از حالت تصادفی به حالت نظم FIFO (Firstin First out) و نیز نظم اولویت با توجه به برچسب تعریف شده برای بسته های بازگشتی، تغییر یافته است.
    به عنوان نمونه تاثیر این سیستم بر کل حجم تلفات محاسبه شده است(جدول 6). هم چنین نمودارهای 1، 2 و 3 مقایسه حجم کلی تلفات و حجم تلفات به تفکیک فرآورده‏ها و نهایتاً متوسط ورودی بسته‏های خونی از مرکز انتقال خون، قبل و بعد از اجرای سیستم ردفاشگر را نشان داده‌اند(نمودارهای 3-1).


 
نمودار 1 : متوسط کل حجم هدر رفت فرآورده‌های خونی قبل و بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر(در طول 6 ماه)



نمودار 2 : متوسط درصد تلفات فرآورده‌های خونی قبل و بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر (در طول شش ماه)



نمودار 3 : متوسط ورودی بسته‌های خونی از مرکز انتقال خون قبل و بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر(در طول 6 ماه)
 

بحث
    نتایج شبیه‌سازی نشان می‌دهد که متوسط کل حجم هدر رفت فرآورده‌های خونی بعد از پیاده‏سازی ردفاشگر (در طول شش ماه)، به اندازه 75% کاهش داشته است. هم چنین متوسط درصد تلفات بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر (در طول شش ماه) برای فرآورده‌های پلاسمای تازه منجمد، واحدهای خونی کراس‌مچ شده و کرایو پرسیپیتیت به ترتیب به میزان 20% ، 7/62% و 1/38% کاهش داشته است. یکی از مهم‏ترین نتایج حاصل شده از پیاده‏سازی ردفاشگر همین موضوع می‏باشد، که در واقع هدف اصلی تحقیق یعنی مراقبت از خون را پوشش می‏دهد(نمودار 3).
    آزمایش آماری اختلاف میانگین‌ها نشان می‌دهد که با 95% اطمینان، اختلاف معناداری بین میانگین کل هدر رفت قبل و بعد از RFID وجود دارد. در واقع با احتمال حداقل 95% فرض صفر رد می‌شود و بهبود ایجاد شده بعد از سیستم RFID معنادار است(نمودار 3).
    با توجه به نتایج متوسط ورودی بسته‌های خونی از مرکز انتقال خون بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر(در طول شش ماه) برای فرآورده‌های پلاسمای تازه منجمد، واحدهای خونی کراس‌مچ شده و کرایو پرسیپیتیت به ترتیب به میزان 4/4%، 6/1% و 3/1% کاهش داشته است که این کاهش در جهت صرفه‏جویی و ذخیره فرآورده‏های خونی بــه عنـوان
یک سرمایه انسانی بسیار با ارزش می‏باشد(نمودار 4).
 


نمودار 4 : نتیجه آزمون t-test
 
نتیجه‌گیری
    در این پژوهش به منظور بهبود کیفیت خدمات و جلوگیری از هدر رفت بسته‎های خونی و مراقبت از خون،  بر روی گلوگاه‎های موجود در مسیر گردش محصولات خونی که سبب هدر رفت کیسه‎های خونی می‎گردند، تمرکز گردید که دستاوردهای زیر را به همراه داشت:
- مدل‎سازی مسیر گردش محصولات خونی در بیمارستان توسط شبیه‎سازی گسسته پیشامد
- شناسایی انواع هدر رفت‎های موجود در بانک خون
- شبیه‎سازی سناریوی بهبود
- نمایش تاثیر سیستم ردفاشگر بر کاهش هدر رفت‎ها، به طوری که متوسط کل حجم هدر رفت فرآورده‌های خونی بعد از پیاده‌سازی RFID (در طول شش ماه) به اندازه 75% کاهش داشته است.
    به ‎کارگیری ابزار شبیه‎سازی و تلفیق آن با بحث‎های بهداشت و درمان و سیستم رد فاشگر به منظور کاهش هدر رفت و ارایه خدمات بهتر در بانک خون صورت گرفته است و ارزش این پژوهش زمانی مشخص می‎شود که با پیاده‎سازی سیستم رد فاشگر در حداقل یکی از بخش‎های پر مصرف خون، کاهش هدر رفت و بهبود خدمات مشاهده گردد.
   
تشکر و قدردانی
    بدین وسیله از همکاری مدیریت و پرسنل بانک خون بیمارستان مورد بررسی و پایگاه انتقال خون که در پیشبرد این پژوهش ما را یاری نمودند، سپاسگزاریم.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soleymani M, Sepehri M, khatibi T, Shams Asenjan K. Designing an RFID-enabled wasteless system for hemovigilance . Sci J Iran Blood Transfus Organ 2016; 13 (3) :185-196
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-985-fa.html

سلیمانی مرجان، سپهری محمد مهدی، خطیبی توکتم، شمس اسنجان کریم. طراحی سامانه پگاه فرآورده‌های خونی: سامانه اتلاف گریز مراقبت از خون(هموویژلانس) بر پایه ردفاشگر(RFID). فصلنامه پژوهشی خون. 1395; 13 (3) :185-196

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-985-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 13، شماره 3 - ( پاييز 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.2 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645