چکیده
سابقه و هدف
تالاسمی، شایعترین بیماری ژنتیکی در انسان است که در پیشگیری از آن، آگاهی عمومی نقش مهمی دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی آگاهی و عملکرد زوجین ناقل تالاسمی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی طراحی و اجرا گردید.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، جامعه آماری شامل کلیه زوجین ناقل تالاسمی منطقه سیستان در سال 1391 بودند. تعداد 137 نفر از زوجین ناقل تالاسمی منطقه سیستان با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط متخصصین و پایایی آن نیز به وسیله آزمون آماری آلفای کرونباخ تایید شده بود استفاده گردید. دادههای جمعآوری شده توسط نرمافزار 15SPSS و با استفاده از آزمونهای آماری t-test ، آنالیز واریانس یک طرفه، کای اسکوئر و ضریب همبستگی اسپیرمن در سطح معناداری 05/0 p< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها
میانگین آگاهی و عملکرد افراد مورد پژوهش به ترتیب 8/2 ± 06/13 و 2 ± 8/10 نمره از 20 و 14 نمره بود. فقط 7/11% افراد مورد پژوهش از سطح آگاهی خوبی برخوردار بودند، 8/62% افراد، شدت درک بالایی داشتند. 9/48% (67 نفر) آزمایش مرحله اول PND و 7/38% (53 نفر) آزمایش مرحله دوم PND را انجام داده بودند. بیـن سـازههای مـدل اعتقـاد بـهداشتی و دانش و عملکرد افراد رابطه معنادار آماری وجود داشت (05/0 p<).
نتیجه گیری
از آن جایی که اکثر افراد مورد مطالعه از آگاهی مناسبی درباره روشهای پیشگیری از تالاسمی ماژور برخوردار نبودند، لازم است برنامههای آموزشی برای ارتقای دانش آنها تدارک دیده شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |