[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 12، شماره 3 - ( پاييز 1394 ) ::
جلد 12 شماره 3 صفحات 291-287 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه تجربه زیسته پزشکان داوطلب اهدای عضو
سید علی هاشمیان فر ، لطفعلی خانی ، رضا اسماعیلی
اصفهان ـ ایران ـ صندوق پستی: 111-86415
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی : تجارب ­زیسته، پزشکان، ­اهدای­عضو
متن کامل [PDF 174 kb]   (1817 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (5749 مشاهده)
نوع مطالعه: مقاله کوتاه | موضوع مقاله: عمومى
انتشار: 1394/6/11
متن کامل:   (1077 مشاهده)
مطالعه تجربه زیسته پزشکان داوطلب اهدای عضو
سید علی هاشمیان‌فر1، لطفعلی خانی2، رضا اسماعیلی3
 
 
چکیده
سابقه و هدف
اهدای عضو، یک پدیده پیچیده شامل ابعاد جسمانی، روانی و اجتماعی می­باشد. درک افراد از این پدیده، بستگی به هنجارهای فرهنگی و دانش فردی از اهدای عضو دارد. این مطالعه به منظور تبیین تجربه پزشکان از داوطلب شدن جهت اهدای عضو انجام شد.
مواد و روش‌ها
این مطالعه توصیفی با رویکرد کیفی و با استفاده از تکنیک پدیدارشناسی در سال 1393 بر روی 14 پزشک دارای کارت اهدای عضو و شاغل در بیمارستان­های شهر ارومیه انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه‌های نیمه ساختار استفاده شد. تمام اطلاعات ضبط و دست‌نویس و با رویکرد «پدیدار شناسی Van manen» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها
یافته‌های تحقیق نشان داد که 4 عامل؛ تجربه ارتباط با بیماران نیازمند اهدای عضو، نوع­دوستی، ایمان مذهبی و الگوگیری از عوامل مشوق و عدم رضایت خانواده به عنوان مانع، تبیین‌کننده تجربه‌های پزشکان داوطلب اهدای عضو می‌باشد.
 نتیجه گیری
تجربه‌های پزشکان از اهدای عضو داوطلبانه منحصر به ­فرد بود. لذا درک پیچیدگی­های این تجربه‌ها درباره داشتن آمادگی اهدای عضو، برای کلیه دست‌اندر­کاران خدمات درمانی ضروری است. 
کلمات کلیدی: تجارب ­زیسته، پزشکان، ­اهدای­عضو
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ دریافت :  6/7/93
تاریخ پذیرش :  2/4/94
 
 

PhD جامعه شناسی ـ استادیار دانشگاه اصفهان ـ اصفهان ـ ایران
2- مؤلف مسئول: دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی ـ دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان ـ اصفهان ـ ایران ـ صندوق پستی: 111-86415
3- PhD جامعه شناسی ـ استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) ـ اصفهان ـ ایران
 
 


مقدمه
    نیاز به اهدای عضو روز به روز افزایش می‏یابد. این در حالی است که رضایت افراد به اهدای عضو هم­چنان به‏ دلایل گوناگونی در سطح پایین قرار دارد. بحث پیوند اعضای انسانی از مدت‏ها قبل در محافل علمی- اجتماعی مطرح بوده است(1). طبق آمار منتشره در کشور آمریکا، حدود 5000 نفر در انتظار دریافت قرنیه به سر میبرند(2). در بیشتر مطالعه‏ها، حس نوع­دوستی انگیزه اصلی اهدای خون بوده است(3). باورهای مذهبی عامل اصلی اهدای عضو در ایران است(1). تجربیاتی نظیر مواجهه قبلی با بیماران نیازمند اهدای عضو و اطلاع از وضعیت جسمی آن‌ها، نقش به سزایی در تصمیم به اهدای عضو دارند هم‌ چنین اولین و مهم­ترین مانع در اهدای عضو، عدم رضایت خانواده­ها است(4). با نگاهی کوتاه به ادبیات پیشین در این حوزه، مشخص شد که با توجه به اهمیت نظام سلامت در جامعه، به هر دلیل پژوهش­های کیفی چندانی در این مورد صورت نگرفته و جامعه شناسی پزشکی ایران دچار فقر شناختی شدید نسبت به این موضوع بکر و البته حساس برای جامعه است. همین امر اهمیت انجام این تحقیق را مشخص می­کند.
 
مواد و روش‌ها
    این مطالعه توصیفی با رویکرد کیفی و از نوع پدیدارشناسی به منظور درک تجربه زندگی پزشکان داوطلب اهدای عضو در بیمارستان­های شهر اورمیه در سال 1393 انجام شد. برای تحلیل داده­ها از شش مرحله رویکرد پدیدارشناسی تفسیری Van manen استفاده شد. گام اول به علاقه­مندی پژوهشگر به پدیده مورد نظر اشاره می­کند و گام دوم انتخاب مشارکت­کنندگان پژوهش است. در این مطالعه، روش نمونه­گیری، روش غیراحتمالی هدفمند بود و پژوهشگر در پی کسانی بود که تجربه­ای غنی از پدیده مورد بررسی و هم­چنین تمایل به بیان آن داشتند. در این تحقیق با 14 نفر از پزشکانی که تجربه ثبت نام برای دریافت کارت اهدای عضو داشتند مصاحبه گردید. گام سوم تامل بر مضامین ذاتی توصیف کننده پدیده می­باشد. پژوهشگر در این مرحله با استفاده از تحلیل درون­مایه­ای به تعیین مضامین اصلی پدیده زندگی با اهدای عضو می‌پردازد. Van manen برای تحلیل درون­ مایه­ای، سه رویکرد کل­نگر، رویکرد انتخابی و رویکرد جزء به جزء را پیشنهاد کرده است(5). در این مطالعه از دو رویکرد کل­نگر و انتخابی استفاده شد. گام چهارم هنر نوشتن و بازنویسی بود. محقق به منظور به ­دست آوردن یک توصیف قوی از پدیده مورد نظر، متن مصاحبه­ها و مضامین به دست آمده چندین بار نوشته می‌شد تا به یک متن پدیده­شناسی غنی دست یابیم. گام پنجم حفظ ارتباط قوی و جهت­دار با پدیده مورد نظر بود. با در نظر گرفتن سؤال اصلی پژوهش تلاش بر این بود تا ارتباط قوی و جهت­داری با پدیده حفظ نمود. گام ششم ایجاد توازن در زمینه پژوهش با ارتباط دادن اجزاء و کل بود(6). در این مرحله با استفاده از رویکرد کل­نگر و انتخابی و با محور قرار دادن سؤال اصلی پژوهش با رفت و برگشت مداوم بین کل و جزء، کل حفظ می‌شد. برای بررسی اعتبار این پژوهش، یک ارتباط موثر و مبتنی بر اعتماد با مشارکت‌کنندگان برقرار شد. جهت تایید داده­ها، هر مصاحبه پس از تجزیه و تحلیل در اختیار مشارکت‌کنندگان در پژوهش قرار می­گرفت و نظرات آن‌ها اخذ می­شد.
  
یافته‌ها
تجربه ارتباط با نیازمندان پیوند عضو:
    بسیاری از پزشکان داوطلب اهدای عضو، تجربه ارتباط قبلی با بیماران نیازمند پیوند عضو داشتند و آن را عاملی مؤثر در تصمیم به داشتن کارت اهدای عضو ذکر می‍‌کردند.
 
ایمان مذهبی:
    اکثر پزشکان ابراز کردند که داوطلب شدن جهت اهدای عضو کار نیکویی است و اگر با نیت کسب رضای حق و کمک به نیازمند انجام گیرد، ثواب دارد.
 
الگوگیری از اشخاص مهم:
    الگوگیری، مضمون دیگری بود که در این مطالعه استخـراج شـد. الگـوگیـری از اشخـاص معـروف نیــز در شکل‌گیـری تصمیم برای دریافت کارت اهدای عضو مؤثر بوده است.
نوع­دوستی:
    تجربه دیگر شرکت کنندگان مطالعه حاضر، حس نوع‌دوستی بود. آنان اهدای عضو بعد از مرگ را تبلور حس نوع­دوستی و روحیه ایثارگری می­دانستند و داشتن کارت اهدای عضو را مایع نجات بیماران زیادی می­دیدند.
 
عدم رضایت خانواده به ­عنوان مانع اصلی گسترش رفتار اهدای عضو:
    تجربه دیگر شرکت‌کنندگان حاضر، عدم رضایت خانواده­های بیماران مرگ مغزی بود. پزشکان می­گفتند در بیمارستان افرادی که کارت اهدای عضو نداشتند و دچار مرگ مغزی بودند، خانواده آنان با اهدای اعضای آن­ها مخالفت می‌کردند.
    یکی از پزشکان گفتند: «با توجه به احتمال پیش­بینی ضعیف حوادث و اتفاقات، من خودم کارت اهدای عضو گرفته­ام و از همه می­خوام در زمان حیات کارت اهدای عضو داشته باشند تا خانواده­ها در لحظه بروز حوادث بتوانند تصمیم درستی بگیرند و مانع اهدای عضو نشوند» (جدول 1).
 
  جدول 1: مضامین مربوط به پزشکان داوطلب اهدای عضو
 
مضامین اصلی مضامین فرعی
تجربه ارتباط با نیازمندان پیوند عضو ابراز همدردی، تجربه کاری و تجربه آشنایان
ایمان مذهبی بخشش گناهان، رسیدن به بهشت، اطمینان شرعی
الگوگیری شرکت در همایش علمی، رسانه‌های جمعی، همکاران ایثار، هدیه زندگی به همنوعان
نوع دوستی خبردار شدن اعضای خانواده از نیت درونی اهداکننده
عدم رضایت خانواده‌ها  
 
بحث
    مضامین به دست آمده از مصاحبه با شرکت‌کنندگان، تلاشی در جهت رسیدن به هدف اصلی مطالعه یعنی جستجو، کشف و تفسیر تجربه آمادگی به اهدای عضو بود. تجربه بیماران نیازمند اهدای عضو از جمله مضامینی بود که در این مطالعه به دست آمد. این یافته هم­سو با نتیجه کار بود و نشان داد تجربه افراد در تصمیم به اهدای عضو تاثیر مثبت دارد(4). باورهای مذهبی از مضامین اصلی این مقاله بود، پزشکان داوطلب اهدای عضو این رفتار را کار خداپسندانه‌ای می­پنداشتند. این یافته مطالعه حاضر با حاصل کار که نشان داد مذهب عامل اصلی اهدای عضو در ایران است، هم­خوانی دارد. کشف دیگر این مطالعه مضمون نوع‌دوستی بود. این یافته هم­سو با یافته خانی و همکاران است که نشان داد بین نوع­ دوستی و نگرش پزشکان به اهدای عضو، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(1). از مضامین دیگر این مطالعه، تجربه ممانعت خانواده از اهدای عضو بود. این مضمون با یافته منظری و همکاران که نشان داد اولین و مهم­ترین  مانع در اهدای عضو، عدم رضایت خانواده­ها است هم‌خوانی دارد(4). مشارکت‌کنندگان بیان داشتند که در اثر الگوگیری از اشخاص معروف، نگرش مثبت به اهدای عضو در آنان ایجاد شده است. این تجربه با یافته عباس دولت‌آبادی و همکاران هم‌خوانی دارد که نشان داد اشخاص مهم می‌توانند نگرش افراد را  نسبت به اهدای عضو  تغییر دهند(7).
 
نتیجه‌گیری
    در مجموع با استناد به نتایج ذکر شده باید گفت پزشکان داوطلب اهدای عضو ویژگی­های نوع‌دوستی، ارتباط با بیماران نیازمند اهدای عضو، ایمان مذهبی و الگوگیری از افراد شاخص را در تجربه خود ذکر و عدم رضایت خانواده را نیز از موانع اصلی اهدای عضو  می‌دانند. لذا جهت بهبود این روند، بهتر است در جامعه چنین مواردی فرهنگ­سازی شود.
 
تشکروقدردانی
    بدین‌وسیله نویسندگان مقاله از همکاری پزشکان دارای کارت اهدای عضو بیمارستان‌های ارومیه، تشکر و قدردانی می‌نمایند.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hashemianfar S, Khani L, Esmailie R. The study of the lived experience of volunteer physicians’ tissue donation. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2015; 12 (3) :287-291
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-899-fa.html

هاشمیان فر سید علی، خانی لطفعلی، اسماعیلی رضا. مطالعه تجربه زیسته پزشکان داوطلب اهدای عضو. فصلنامه پژوهشی خون. 1394; 12 (3) :287-291

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-899-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 12، شماره 3 - ( پاييز 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645