[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 12، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) ::
جلد 12 شماره 2 صفحات 142-135 برگشت به فهرست نسخه ها
جداسازی و تعیین خصوصیات میکرووزیکول‌های جدا شده از سلول‌های بنیادی مزانشیمی جفت
فاطمه میرزائیان ، ناصر امیری‌زاده ، مهین نیکوگفتار ظریف ، کامران عطاردی ، مژده نخلستانی
تهران ت ایران ـ صندوق پستی: 1157-147665
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی : سلول‌های مشتق از میکروپارتیکل‌ها‌، سلول ­ های بنیادی مزانشیمی، جفت
متن کامل [PDF 423 kb]   (2052 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (5979 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سلولهاي بنيادي
انتشار: 1394/4/14
متن کامل:   (1835 مشاهده)
جداسازی و تعیین خصوصیات میکرووزیکول‌های جدا شده از
سلول‌های بنیادی مزانشیمی جفت
 
فاطمه میرزائیان1، ناصر امیری‌زاده2، مهین نیکوگفتار ظریف3، کامران عطاردی4، مژده نخلستانی5
 
 
چکیده
سابقه و هدف
سلول‌های بنیادی مزانشیمی(MSC) از طریق ترشح فاکتورهای محلول، تماس سلول با سلول و غیره، عملکرد بنیادی سلول‌های بنیادی خونساز(HSC) را حفظ می­کنند. به تازگی مشخص شده است که MSC قطعات غشایی به نام میکرووزیکول و یا میکروپارتیکل را تولید می‌کند که در انتقال پیام آن نقش دارد.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه­­ تجربی، از 3 عدد جفت که تحت شرایط استریل به دست آمده بودند، استفاده شد. سلول­های مزانشیمی و سپس میکرووزیکول­های آن­ها توسط اولترا سانتریفوژ در دور g 100.000 جدا گردید. غلظت میکرووزیکول­ها در 2 نمونه، با روش بردفورد تعیین و خصوصیات آن­ها توسط فلوسیتومتری و میکروسکوپ الکترونی تعیین شد.
یافته‌ها
سلول­های مزانشیمی جفت در روز 14 پس از جداسازی به پاساژ اول رسیدند که در مقایسه با سلول­های مزانشیمی مغز استخوان زمان بیشتری برای رشد اولیه­شان، لازم بود. میکرووزیکول­ها دارای اندازه‌های متفاوت، حدود 40 تا 160 نانومتر بودند. میانگین غلظت آن‌ها µg/mL 125 بود(حداقل غلظت µg/mL 100 و حداکثر µg/mL 150) و شاخص­های CD44 ، CD29 ، CD73 و CD105 را بر سطح خود بیان می­کردند.
نتیجه گیری
میکرووزیکول­ها، مارکرهای سلول مزانشیمی را که برای چسبندگی به سلول­های دیگر لازم است، بیان می‌کنند و بنابراین می­توانند در اعمال اثرات سلول مزانشیمی در کشت­های مختلف از جمله هم کشتی با سلول بنیادی خونساز نقش داشته باشند.
کلمات کلیدی: سلول‌های مشتق از میکروپارتیکل‌ها‌، سلول­های بنیادی مزانشیمی، جفت
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ دریافت : 6 /2 /93
تاریخ پذیرش : 26/8/93
 
 

1- کارشناس ارشد هماتولوژی ـ مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
2- مؤلف مسؤول: PhD هماتولوژی و بانک خون ـ دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران ـ صندوق پستی: 1157-14665
3- PhD هماتولوژی و بانک خون ـ استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
4- PhD هماتولوژی و بانک خون ـ مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
5- پزشک عمومی ـ مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
 

مقدمه
    MSC یکی از سلول­های استرومایی مهم در مغز استخوان می­باشد. این سلول قادر به بازسازی محیط مغز استخوان بوده و با ارتباط نزدیکی که با سلول­های مغز استخوان برقرار می­کند، از آن‌ها حمایت می­کند(1). به همین دلیل از این سلول به عنوان تغذیه‌کننده(feeder) برای تکثیر HSC استفاده می­شود. MSC از طریق ترشح فاکتورهای محلول، تماس سلول با سلول و غیره عملکرد بنیادی HSC را حفظ می­کند(2، 1).
    امروزه به قطعات غشایی کروی که میکرووزیکول (MV) نامیده می­شوند و سال­های زیادی نادیده گرفته می‌شدند، توجه شده است(3). MVها اگزوزوم­هایی با قطر nm1000-30 هستند که در شرایط نرمال و پاتولوژیک، از غشاء پلاسمایی انواع مختلف سلول­ها از جمله سلول­های خونی، سلول­های بنیادی و پیش­سازها آزاد می­شوند(7-4). تشکیل MVها یک پدیده فیزیولوژیک است اما افزایش سطح آن­ها در بیماری­ها­ی مختلفی مانند سندرم حاد قلبی، افزایش فشار خون، بیماری­های التهابی، اتوایمنی، آترواسکلروز، عفونت، سرطان یا بیماری­های قلبی عروقی دیده می­شود(9، 8). MVها به عنوان مکانیسم جدید ارتباط سلول­ها با هم در نظر گرفته می­شوند، با توجه به سلول منشا و شرایط از نظر ترکیب با هم متفاوتند و آنتی­ژن­های سلول منشا را بیان می­کنند(10، 7، 5). از آن‌جایی که هنگام ترشح شدن، مقداری از سیتوپلاسم سلول را بر می­دارند، ممکن است دارای سایتوکاین، پروتئین­های سیگنالینگ، miRNA و mRNA­ های مشتق از سلول باشند(8). بر طبق مطالعه‌های انجام شده، MVها شامل miRNA هایی هستند که در اثرات بیولوژیک آن­ها نقش دارند و بعد از ورود MVها به سلول هدف، وارد سلول شده و اثرات خود را ایفا می­کنند. به عنوان مثال، MV­های مشتق از MSC باعث بهبود آسیب حاد کلیوی در موش SCID شده است(11، 5). نظر به این که از MSC به عنوان تغذیه‌کننده برای کشت HSC استفاده می‌شود، احتمالاً MVها در ایجاد اثرات آن نقش دارند.
    هدف از این مطالعه، جداسازی میکرووزیکول ها از منبع جفـت بـه جـای مغز استخوان، تعیین خصوصیات و سپس استفاده از آن­ها در مطالعه‌های هم کشتی با HSC بود.
 
مواد و روش‌ها
جداسازی سلول­ بنیادی مزانشیمی:
    در یک مطالعه تجربی، نمونه جفت با کسب رضایت از اهداکنندگان سالم بیمارستان میلاد، تحت شرایط استریل گرفته و در محلول PBS-EDTA  که حاوی 1% آنتی‌بیوتیک پنی‌سیلین و استرپتومایسین بود، به آزمایشگاه آورده شد. زیر هود لامینار، نمونه در پلیت استریل با تیغ بیستوری کاملاً ریز شده و در لوله فالکون 50 ریخته شد و سپس با 20 میلی‌لیتر PBS به مدت 5 دقیقه با دور rpm 1500 شستشو داده شد. به رسوب حاصل، 25 میلی لیتر محلول کلاژناز (آمریکا، سیگما) اضافه شده، با ورتکس کاملاً مخلوط و به مدت 2 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتی‌گراد و 5% CO2 قرار داده شد تا بافت حل شود. سپس محلول را از صافی گذرانده، 3-2 بار با PBS شستشو داده شده و گلبول­های قرمز باقی‌مانده توسط محلول هایپوتون کلرید آمونیوم(آمریکا، فارمین ژن) لیز و پس از ۱۰ دقیقه مجدداً شستشو شد. در نهایت پلیت سلولی، درون فلاسک  T75 برده شد، mL 10 محیط DMEM (Dulbecco's Modified Eagle Medium-Low Glucose ، آمریکا، گیبکو) حاوی 10% FBS (آمریکا، گیبکو) و 1% آنتی‌بیوتیک اضافه شد و در انکوباتور، قرار داده شد. پس از دو روز محیط تعویض شد تا سلول­های غیر چسبنده خارج شوند و پس از آن هر 4 روز یک­ بار تا زمانی که سلول­ها برای پاساژ آماده شدند، محیط سلول­ها تعویض شد. در روز 14 کشت، چندین کلنی در نقاط مختلف فلاسک رشد کرده بود، برای تحریک رشد بهتر، سلول­ها پاساژ داده شدند و پس از پاساژ دوم، رشد سلول‌ها به صورت فزاینده­ای افزایش یافت.
 
ایمونوفنوتیپ سلول­های مزانشیمی:
    جهت تائید هویت سلول­های مزانشیمی، از آنتی‌بادی‌های CD45-FITC ، CD34-PE ، CD44-FITC (آمریکا، فارمین ژن)،  CD166-PE،CD105-FITC  ،CD73-PE ، CD29-FITC ، CD90-PE (دانمارک، داکو) و ایزوتیپ کنترل­های IgG1-FITC ، IgG1-PE (آمریکا، فارمین ژن) استفاده شد.
 
تمایز سلول­های مزانشیمی به استخوان و چربی:
    105 سلول در هر چاهک پلیت 6 خانه کشت داده شد. وقتی تراکم سلول­ها به 90% رسید، محیط DMEM-LG را خارج کرده و سلول­ها با PBS به آرامی شسته شدند و سپس به چاهک­ها محیط استئوژنیک و آدیپوژنیک، اضافه شد و هر 3 روز یک بار تعویض محیط صورت گرفت. به موازات، نمونه­ کنترل در محیط DMEM-LG کشت داده شد. محیط تمایز استئوسیتی شامل محیط(Dulbecco's Modified Eagle Medium-DMEM-HG High Glucose ، گیبکو) همراه با 10% FBS و 10 میلی‌مولار در لیتر دگزامتازون، 10 نانو مولار در لیتر ویتامین D3 و 50 میلی‌گرم در میلی‌لیتر اسید آسکوربیک و محیط تمایز آدیپوسیتی شامل DMED-HG به همراه 10% FBS و 1 میکرو مولار در لیتر دگزامتازون، 10 میکرو مولار در لیتر انسولین و 200 میکرو مولار در لیتر ایندومتاسین بود.    پس از گذشت 12 روز، سلول­ها در محیط استئوژنیک، تغییر شکل داده و متراکم شدند. در این زمان، رنگ‌آمیزی آلیزارین رد جهت تایید رده استخوانی انجام شد. هم چنین درون سیتوپلاسم سلول­ها در محیط آدیپوژنیک، واکوئل‌های چربی مشاهده و برای تایید آن، رنگ‌آمیزی Oil-Red-O انجام شد.
 
جداسازی میکرووزیکول­ها:
    سلول­های مزانشیمی جدا شده از جفت در طی چند هفته پاساژ داده شدند. زمانی که سلول­ها­ی پاساژ 6 ، به
تراکم 90% رسیدند، محیط روی آن­ها تخلیه و با
RPMI دارای 5/0%BSA  جایگزین شد.
    پـس از 18 ساعت محیط رویی سلول­ها جدا و با دور g 350 ، به مدت 10 دقیقه در دمای 4 درجه سانتی‌گراد، برای حذف دبری و بقایای سلولی سانتریفوژ شد .مجدداً مایع رویی را برداشته و این بار با دور  g2000 به مدت 20 دقیقه در دمای 4 درجه سانتی‌گراد سانتریفوژ گردید و در نهایت سوپ رویی به مدت 2 ساعت در دمای 4 درجه سانتی‌گراد و با دور g 100.000 سانتریفوژ(آمریکا، L5-50 بکمن) شد. پلیت میکرووزیکولی برای انجام ایمونوفنوتایپ در محیط 199 و جهت بررسی با میکروسکوپ الکترونی، در گلوتارالدئید 5/2% حل شد.
 
تعیین خصوصیات میکرووزیکول­های جدا شده از سلول‌های مزانشیمی بافت جفت:
1- عکس­ برداری توسط میکروسکوپ الکترونی:
    برای این منظور میکرووزیکول­ها در 30 میکرولیتر گلوتارالدئید 5/2% شناور شده و برای بررسی و عکس‌برداری به بخش میکروسکوپ الکترونی دانشگاه ایران، تحویل داده شد.
 
2- تعیین غلظت میکرووزیکول­ها با روش بردفورد:
    برای این ­کار، رقت­های مختلفی از(µg/mL 700) BSA ساخته شد. سپس 200 میکرولیتر از محلول بردفورد را درون 6 چاهک ریخته و 10 میکرولیتر از رقت­های تهیه شـده بـه آن اضافـه گردید و جذب نوری در طول موج nm 595 خوانده و توسـط آن منحنی استاندارد کشیده شد. سپس با استفاده از منحنی استاندارد، غلظت میکرووزیکول­ها تعیین شد(غلظت میکرووزیکول­ها تنها تا رقت 8/1 اندازه‌گیری شد)(جدول 1).
 
 
جدول 1: غلظت میکرو وزیکول‌ها با روش برد فورد
 
رقت
جذب نوری
1 2/1 4/1 8/1 16/1 32/1
جذب نوری BSA (nm 595) 71/2 99/1 52/1 38/1 08/1 02/1
(µg/mL) غلظت BSA 700 350 175 5/87 75/43 85/21
جذب نوری MV ها (nm 595 ) 35/1 19/1 06/1 98/0 - -
(µg/mL) غلظت MV ها 125 62 31 5/15 - -
 

3- ایمونوفنوتایپ میکرووزیکول­ها توسط فلوسیتومتری:
    میکرووزیکول­ها از نظر وجود مارکرهای CD29 ، CD105 ، CD44 و CD73 بررسی گردیدند. بدین صورت که در لوله­های آزمایش و کنترل منفی، (µg/mL 20) µL 50 میکرووزیکول، ریخته و به لوله­ها µg 3 آنتی­بادی­های مربوطه، اضافه و توسط روش فلوسیتومتری ارزیابی شدند. در ضمن از بیدهای 1 میکرون کونژوگه به FITC جهت تعیین سایز و محل قرارگیری تقریبی MVها استفاده شد.
 
یافته‌ها
تایید هویت سلول­های مزانشیمی جدا شده از بافت جفت:
1- بررسی ایمونوفنوتیپ سلولی:
    سلول­های مزانشیمی جدا شده از جفت، شاخص‌­های CD29 ، CD44 ، CD90 ، CD73 ، CD105 و CD166 را به طور قوی بیان کردند ولی از نظر بیان شاخص­های CD34 و CD45 منفی بودند(شکل1).
 
شکل1: بررسی خصوصیات ایمونوفنوتیپی سلول­های مزانشیمی جدا شده از بافت جفت،  A: از چپ به راست: پراکندگی سایز و گرانولیتی، کنترل ایزوتیـپ، گـراف­هـای منفی از نظـر شاخص­هـای(5/1%) CD45 و (3/2%) CD34 ، B : بـه ترتیب از چپ به راست مثبت از نظر: (99%) CD105 ، (99%) CD73 ، (99%) CD90 ، C : بـه ترتیـب از چـپ بـه راست مثبت از نظر: (99%) CD44 ، (99%) CD166 ، (99%) CD29 .
Description: C:UsersfastakPicturespic.jpg 
 
شکل2: رنگ‌آمیزی اختصاصی بر روی سلول­های تحت کشت در محیط تمایزی و کنترل، A و B : رنگ‌آمیزی Alizarian Red ، A : محیط کنترل،  B: در محیط تمایز استئوسیتی، C وD : رنگ آمیزیOil-Red-O  ، C : محیط کنترل، D : در محیط آدیپوسیتی.
 


شکل 3 : تعیین خصوصیات میکرووزیکول­های جدا شده از سلول­های مزانشیمی بافت جفت، A : میکرووزیکول­های جدا شده، دارای اندازه­های متفاوت(حدود 40 تا 160 نانومتر) بودند، B : از چپ به راست، پراکندگی سایز و گرانولیتی میکرووزیکول­ها، کنترل ایزوتیپ، گراف مربوط به بیدهای 1 میکرون کونژوگه شده با FITC ، C : میکرووزیکول­ها از نظر بیان شاخص‌های(49%) CD105 ، (56%) CD29 ، (16%) CD73 ، (33%) CD44 مثبت بودند، D: روش بردفورد، منحنی بالا غلظت میکرووزیکول­ها را در یکی از دفعات جداسازی نشان می­دهد، غلظت میکرووزیکول­ها، µg/mL 100 است.


2- بررسی خصوصیات تمایزی:
    پس از گذشت 12 روز، سلول­ها در محیط استئوسیتی تغییر شکل واضح داده، متراکم و سنگ‌فرشی شدند که به علت رسوب کلسیم با رنگ آلیزارین رد به رنگ قرمز در آمدند. هم چنین درون سلول­های محیط آدیپوسیتی پس از 12 روز واکوئل­های چربی مشاهده شد که با رنگ Oil- Red-O واکوئل­های چربی به رنگ قرمز درآمدند. در حالی که تغییری در سلول­های کنترل مشاهده نشد(شکل2).
 
تعیین خصوصیات میکرووزیکول­ها:
    تجزیه و تحلیل با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، وزیکول­هایی با سایزهای متفاوت، در رنج 40 تا 160 نانومتر را نشان داد(شکل A 3)، میکرووزیکول­ها در مقایسه با بیدهای 1 میکرون، کوچک­تر و هتروژن­تر بودند(شکل B 3)، شاخص­های CD105 ، CD29 ، CD44 و CD73 ، را بیان کردند(شکل C 3) و میانگین غلظت آن‌ها در طی 2 بار جداسازی µg/mL 125 بود، منحنی یکی از دفعات جداسازی در شکل آورده شده است(شکل D 3).
 
بحث
    یکی از مکانیسم­های ارتباط سلولی، میکرووزیکول­ها می­باشند. از میکرووزیکول­های به دست آمده از مغز استخوان، در چندین مطالعه استفاده شده است(13-11 ، 5). MVها یا در نزدیکی سلول منشاشان باقی می‌مانند و یا این ­که وارد مایعات بیولوژیک مانند پلاسما، ادرار، شیر، مایع مغزی - نخاعی، مایع آمنیوتیک، ترشحات توموری، لنف یا مایعات دیگر شده و به سلول­های دیگر با فاصله­ی زیاد می‌رسند(9، 3). اطلاعات خود را منتقل می‌کنند و  بدین­وسیله فعال­سازی سلول، اصلاحات فنوتیپی و برنامه‌ریزی مجدد عملکرد سلول را میانجی­گری می‌کنند(14، 8، 3). از آن جا که مشخص شده، سلول­های مزانشیمی بافت­های جنینی مانند بافت جفت، شباهت­ فنوتیپی با سلول مزانشیمی مغز استخوان دارند و از طرفی تهیه­ بافت جفت نسبت به مغز استخوان بسیار آسان­تر و  مقرون به صرفه‌تر است، در این مطالعه، از سلول­های مزانشیمی بافت جفت برای تهیه­ میکرووزیکول­ها استفاده شد. رشد اولیه­ سلول­ها کند بود و زمان بیشتری برای رسیدن به پاساژ اول نیاز داشت، برای این منظور در روز 14 پس از جداسازی، سلول­ها پاساژ داده شدند تا به رشد تصاعدی آن‌ها کمک شود. پس از پاساژ 2، سلول­ها رشد چشمگیری داشتند که نسبت به سلول­های مغز استخوان قابل توجه بود. به این موضوع در مطالعه­ بارلو و همکارانش نیز اشاره شده است(16).
    اندازه­ میکرووزیکول­ها از 40 تا 160 نانومتر متغیر بود که نشان‌دهنده منشا متفاوت این وزیکول‌ها بود(8). در تحقیق برونو و همکارانش میانگین سایز میکرووزیکول‌های جدا شده از مغز استخوان nm 135 عنوان شده است(11).
    میانگین غلظت میکرووزیکول‌ها µg/mL 125 بود. شاخص­های CD29 ، CD44 ، CD73 ، CD105 بر سطح میکرووزیکول­ها بیان شد، در مطالعه­ برونو و همکارانش این شاخص­ها بر سطح میکرووزیکول­­های به دست آمده از مزانشیم مغز استخوان بیان شدند که این موضوع، شباهت وزیکول­های جدا شده از 2 منبع مجزا را نشان می‌دهد(11).  
    از طرفی این موضوع نشانگر اهمیت نقش چسبندگی این وزیکول­ها و اعمال اثرات مختلف بر دیگر سلول­ها می‌باشد زیرا در مطالعه­ برونو و همکارانش، حذف مارکرهای سطحی به وسیله تریپسین، ورودشان به سلول‌های اپی­تلیال کلیوی را مهار کرد(11).
    به هر حال به دلیل کشف اهمیت استفاده از میکرووزیکول­ها، در سال­های اخیر مطالعه‌های بسیاری در این زمینه، انجام شده است و به دنبال این تحقیق، ما استفاده از سلول­های مزانشیمی بافت جفت را به جای سلول­های مغز استخوان، به عنوان منبع میکرووزیکول­ها پیشنهاد می­کنیم.
 
نتیجه‌گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده میکرووزیکول­های جداشده از سلول مزانشیمی جفت ، تشابه زیادی با انواع جدا شده از سلول مزانشیمی مغزاستخوان دارند و می­توانند
در ارتباطات سلولـی و اعمال اثرات سلول مزانشیمی نقش
داشته باشند.
 
تشکر و قدردانی
    این تحقیق حاصل پایان نامه کارشناسی ارشد هماتولوژی
مصوب مرکز تحقیقات مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون می باشد. بدین وسیله نویسندگان مقاله از مرکز تحقیقات بیوشیمی ـ بیوفیزیک دانشگاه تهران و بخش میکروسکوپ الکترونی دانشگاه ایران قدردانی می‌نمایند.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirzaian F, Amirizadeh N, Nikougoftar Zarif M, Atarodi K, Nakhlestani M. Isolation and characterization of Placenta- MSC derived microvesicles. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2015; 12 (2) :135-142
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-859-fa.html

میرزائیان فاطمه، امیری‌زاده ناصر، نیکوگفتار ظریف مهین، عطاردی کامران، نخلستانی مژده. جداسازی و تعیین خصوصیات میکرووزیکول‌های جدا شده از سلول‌های بنیادی مزانشیمی جفت. فصلنامه پژوهشی خون. 1394; 12 (2) :135-142

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-859-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 12، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645