تاثیر مدت زمان نگهداری خون کامل بر کیفیت واحدهای گویچههای سرخ
|
آزاده امیدخدا ، بتول هدایتی ، صدیقه امینی کافیآباد |
دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون |
|
چکیده: (9820 مشاهده) |
چکید ه سابقه و هدف طبق استانداردهای ملی کشور، خونهای اهدایی قبل از تهیه فرآوردههای خونی در دمای 2 ± 22 درجه سانتیگراد قرار میگیرند. با توجه به این که تاکنون در ایران، مطالعهای در زمینه تاثیر مدت زمان نگهداری خون کامل در دمای 2 ± 22 درجه سانتیگراد قبل از فرآوری واحدهای گویچههای سرخ بر کیفیت این فرآورده صورت نگرفته است، در این مطالعه به بررسی تاثیر مدت زمان نگهداری (8 و 24 ساعت) در این دما، بر کیفیت واحدهای گویچههای سرخ پرداختیم. مواد و روشها در یک مطالعه مقطعی، 12 واحد خون کامل در کیسههای اطفال جمعآوری و در جعبه حاوی صفحه خنککننده قرار داده شدند. پس از گذشت 8 و 24 ساعت، از این کیسهها گویچههای سرخ تهیه و این کیسهها از نظر میزان همولیز، سدیم، لاکتات دهیدروژناز، گلوکز و 2 و 3 دی فسفو گلیسرات مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها اگر چه افزایش زمان تا 24 ساعت قبل از تهیه واحدهای گویچههای سرخ، سبب افزایش همولیز و لاکتات دهیدروژناز و کاهش 2 و3 دیفسفوگلیسرات، سدیم و قند خون میشود اما تنها اختلاف میزان 2 و 3 دیفسفوگلیسرات در دو زمان 8 ساعت(12 ± 205) و 24 ساعت(13 ± 113) معنادار میباشد(0001/0 p< ). نتیجه گیری اگر چه نگهداری خونهای اهدایی تا 24 ساعت در 2 ± 22 درجه قبل از فرآوری فرآورده، بر کیفیت واحدهای گویچههای سرخ مؤثر میباشد اما مشخصات محصول در نهایت در محدوده مجاز تعریف شده در کنترل کیفی فرآورده قرار میگیرد. |
|
واژههای کلیدی: کلمات کلیدی : گلبولهای قرمز، کنترل کیفی، همولیز |
|
متن کامل [PDF 228 kb]
(2230 دریافت)
| | متن کامل (HTML) (31090 مشاهده)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب انتقال خون انتشار: 1392/12/25
|
|
|
|