:: جلد 11، شماره 1 - ( بهار 93 1393 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 63-56 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مدت زمان نگهداری خون کامل بر کیفیت واحدهای گویچه‌های سرخ
آزاده امیدخدا ، بتول هدایتی ، صدیقه امینی کافی‌آباد
دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
چکیده:   (9820 مشاهده)

  چکید ه

  سابقه و هدف

  طبق استانداردهای ملی کشور، خون‌های اهدایی قبل از تهیه فرآورده‌های خونی در دمای 2 ± 22 درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرند. با توجه به این که تاکنون در ایران، مطالعه‌ای در زمینه تاثیر مدت زمان نگهداری خون کامل در دمای 2 ± 22 درجه سانتی‌گراد قبل از فرآوری واحدهای گویچه‌های سرخ بر کیفیت این فرآورده صورت نگرفته است، در این مطالعه به بررسی تاثیر مدت زمان نگهداری (8 و 24 ساعت) در این دما، بر کیفیت واحدهای گویچه‌های سرخ پرداختیم.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه مقطعی، 12 واحد خون کامل در کیسه‌های اطفال جمع‌آوری و در جعبه حاوی صفحه خنک‌کننده قرار داده شدند. پس از گذشت 8 و 24 ساعت، از این کیسه‌ها گویچه‌های سرخ تهیه و این کیسه‌ها از نظر میزان همولیز، سدیم، لاکتات دهیدروژناز، گلوکز و 2 و 3 دی فسفو گلیسرات مورد بررسی قرار گرفتند.

  یافته‌ها

  اگر چه افزایش زمان تا 24 ساعت قبل از تهیه واحدهای گویچه‌های سرخ، سبب افزایش همولیز و لاکتات دهیدروژناز و کاهش 2 و3 دی‌فسفوگلیسرات، سدیم و قند خون می‌شود اما تنها اختلاف میزان 2 و 3 دی‌فسفوگلیسرات در دو زمان 8 ساعت(12 ± 205) و 24 ساعت(13 ± 113) معنادار می‌باشد(0001/0 p< ).

  نتیجه گیری

  اگر چه نگهداری خون‌های اهدایی تا 24 ساعت در 2 ± 22 درجه قبل از فرآوری فرآورده، بر کیفیت واحدهای گویچه‌های سرخ مؤثر می‌باشد اما مشخصات محصول در نهایت در محدوده مجاز تعریف شده در کنترل کیفی فرآورده قرار می‌گیرد.

 

واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی : گلبول‌های قرمز، کنترل کیفی، همولیز
متن کامل [PDF 228 kb]   (2230 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (31090 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب انتقال خون
انتشار: 1392/12/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 11، شماره 1 - ( بهار 93 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها