دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و پایگاه منطقهای آموزشی انتقال خون شیراز
چکیده: (8253 مشاهده)
چکید ه
سابقه و هدف
سیستم خود حذفی محرمانه، به منظور حذف اهداکنندگان خونی که در خطر ابتلا به عفونتهای منتقله از راه خون باشند، طراحی شد. این مطالعه به بررسی وضیت دموگرافیک و شیوع عفونتهای منتقله از راه خون در اهداکنندگانی که اقدام به خود حذفی میکنند پرداخت.
مواد و روشها
مطالعه گذشتهنگر حاضر، از سال 1388 تا 1391 در سازمان انتقال خون شیراز انجام شد . حذف خون اهدایی پس از صدور مجوز اهدا بر مبنای اطلاعاتی که از طریق مطالعه در راهنمای شرایط اهدای خون ویا از طریق پزشک اهدا دریافت میکنند انجام گرفت. وضعیت دموگرافیک و شیوع ویروس هپاتیت B ، C و HIV در اهداکنندگانی که خود حذفی را انتخاب کرده بودند با اهداکنندگانی که خود حذفی انجام نداده بودند مقایسه و با نرمافزار Med Calc -8 و آزمون آماری t-test تحلیل شد.
یافتهها
4551 نفر از اهداکنندگان(13/1%) گزینه خود حذفی را انتخاب کرده بودند. خود حذفی در اهداکنندگان مجرد، با سطح تحصیلات پایین و با تاریخچه اهدای قبلی بیشتربود(001/0 p< ). میزان شیوع هپاتیت C و B در اهداکنندگانی که خود حذفی را انتخاب کرده بودند بیشتر بود(001/0 p< ). میزان شیوع HIV در اهداکنندگانی که گزینه خود حذفی را انتخاب کرده بودند و انتخاب نکرده بودند تفاوتی نداشت.
نتیجه گیری
در این مطالعه میزان شیوع هپاتیت B و هپاتیت C در اهداکنندگانی که اقدام به خود حذفی محرمانه کرده بودند بیشتر بود. ولی انتخاب بیدلیل خود حذفی محرمانه منجر به دور ریختن مقدار زیادی خون میشود که نیاز به بازنگری در فرآیند خود حذفی و انجام تغییراتی در نحوه اجرای آن دارد.
Kasraian L, Negarestani N. The effect of confidential self exclusion on blood safety. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2015; 12 (1) :70-78 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-808-fa.html
کسرائیان لیلا، نگارستانی ندا. وضعیت دموگرافیک و شیوع عفونتهای منتقله از راه خون در اهداکنندگانی که اقدام به خود حذفی میکنند در سازمان انتقال خون شیراز از 1388 تا 1391. فصلنامه پژوهشی خون. 1394; 12 (1) :70-78