:: جلد 2، شماره 5 - ( پاييز 1384 ) ::
جلد 2 شماره 5 صفحات 188-183 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی عوامل خطر هپاتیت B در اهداکنندگان خون استان اصفهان در سال 1383
دکتر بهروز عطایی ، دکتر محمدرضا خادمی ، دکتر امیر میر محمد صادقی ، زری نخودیان ، نازیلا کساییان
چکیده:   (23943 مشاهده)

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هپاتیت B از بیماری‌های خطرناک ومسری عفونی بامیزان مرگ ومیر و ازکارافتادگی بالا محسوب می‌شود. آمار آن درمناطق مختلف بسته به وفور رفتارهای پرخطر وسطح آگاهی مردم متفاوت است. لذا این مطالعه باهدف شناسایی دقیق عوامل خطرهپاتیت B با استفاده از گروه شاهد در اهداکنندگان خون اصفهان انجام گردید.

  مواد و روش‌‌ها

  در یک مطالعه تحلیلی، 300 اهداکننده شامل 39 فرد HBsAg مثبت و261 فرد HBsAg منفی به روش نمونه‌گیری غیراحتمالی آسان از بین مراجعه‌کنندگان به مرکز انتقال خون اصفهان جهت اهدای خون در تابستان 1383 وارد مطالعه شدند. جهت تعیین افراد HBsAg مثبت از روش الیزا استفاده گردید. سپس از طریق تکمیل پرسشنامه استاندارد شده از نظر روایی و پایایی عوامل خطر بیماری در مورد تمامی نمونه‌ها و تعیین فراوانی نسبی هر یک از عوامل خطر در دو گروه مورد و شاهد با استفاده از نرم‌افزار 10 SPSS و تست آماری کای‌دو (Chi-square) مقایسه انجام شد و 05/0 p< معنی دار تلقی شد.

  یافته‌‌‌ها

  فراوانی سابقه عمل جراحی (003/0 p= و 61%)، سابقه استفاده از تیغ مشترک (049/0 p= و 8%)، سابقه زردی مادر (001/0 p= و 10%)، وجود فرد HBsAg مثبت (001/0 p= و 31%) و معتاد تزریقی در خانواده (011/0 p= و 10%) بین دو گروه اختلاف معنی‌داری را نشان داد. در دو گروه هیچ اهداکننده‌ای با سابقه دیالیز، سابقه قمه زدن، سابقه فرورفتن اتفاقی سرنگ آلوده به بدن و سابقه مصرف مواد مخدر تزریقی وجود نداشت.

  نتیجه گیری

  با توجه به این که فراوانی نسبی سابقه عمل جراحی در دو گروه مورد و شاهد از نظر آماری معنی‌دار بود، توجه به بهداشت بیمارستان‌ها و اتاق‌های عمل ضروری به‌نظر می‌رسد. وجود فرد HBsAg مثبت و معتاد تزریقی در خانواده بین دو گروه اختلاف معنی‌داری داشت، آموزش و واکسیناسیون در گروه‌های پرخطر شامل خانواده فرد مبتلا و خانواده افراد معتاد در کاهش شیوع بیماری می‌تواند مفید واقع شود. فراوانی نسبی سابقه استفاده ازتیغ مشترک و زردی مادرکه معمولاً درکشورهای با شیوع بالا ازعوامل خطر عمده محسوب می‌گردد، در این دو گروه از نظر آماری معنی‌دار بود که بر توجه مسؤولین به آموزش جامعه از راه‌های سرایت بیماری و غربالگری خانم‌های باردار تأکید دارد.

کلمات کلیدی: هپاتیت B ، عوامل خطر، اهداکنندگان خون، اصفهان
واژه‌های کلیدی: هپاتیت B، عوامل خطر، اهداکنندگان خون، اصفهان
متن کامل [PDF 182 kb]   (2583 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
انتشار: 1393/4/9


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 2، شماره 5 - ( پاييز 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها