چکید ه
سابقه و هدف
امروزه در بسیاری از اعمال جراحی، به علت وجود احتمال خونریزی، رزرو خون انجام میشود که با توجه به محدودیت فرآوردههای خونی، میزان رزرو باید تحت دستورالعمل استانداردی باشد تا از ذخیره بیمورد خون جلوگیری گردد. به همین دلیل در اکثر مراکز درمانی از روش حداکثر میزان رزرو خون لازم استفاده میشود. در این مطالعه به بررسی میزان و علت عدم مصرف خونهای بانک درخواست شده در اعمال جراحی الکتیو بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) در تهران پرداخته شد.
مواد وروشها
در مطالعه توصیفی انجام شده، فرمهای پرسشنامه تهیه شده، در پرونده کلیه کسانی که در طول سال 83 کاندید عمل جراحی الکتیو در اتاق عملهای بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) بودند گذاشته شد و توسط پزشک درخواست دهنده خون، فرمها پس از ترخیص از اتاق عمل تکمیل و در نهایت توسط منشی بخشها، فرمهای پر شده به کمیته انتقال خون فرستاده شد. پس از جمعآوری اطلاعات، دادهها به کمک روشهای آمار توصیفی(درصد فراوانی) و نرمافزار 5/11 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها
تعداد کل کیسههای خون رزرو شده جهت اعمال جراحی الکتیو در طول یک سال، 8385 کیسه بود که از این تعداد 1460 کیسه خون(4/17 درصد)، تزریق شد. نسبت خون کراسمچ شده که تزریق شده بود، 12/3 محاسبه گردید. بیشترین علت عدم مصرف خونهای درخواست شده، تخمین اشتباه گروههای جراحی(6/44 درصد) بود.
نتیجه گیری
این پژوهش نشان میدهد که رزرو خون بر اساس دستورالعمل مشخصی انجام نمیشود و نیاز به کنترل کمی و کیفی در زمینه رزرو و مصرف خون در مراکز درمانی امری لازم میباشد.
کلمات کلیدی : گروه خون و کراسمچ، جراحی، بانکهای خون
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |