[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 20، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
جلد 20 شماره 1 صفحات 65-53 برگشت به فهرست نسخه ها
استرس اکسیداتیو وابسته به ذخیره‌سازی در فرآورده‌های پلاکتی اشعه دیده با پرتو گاما
فاطمه کیانی نوده ، مهران قاسم زاده ، احترام السادات حسینی*
استاد مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
واژه‌های کلیدی: انتقال خون، پلاسمای غنی از پلاکت(PRP)، اشعه گاما
متن کامل [PDF 628 kb]   (605 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (825 مشاهده)
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: انتقال خون
انتشار: 1402/1/15
متن کامل:   (765 مشاهده)
استرس اکسیداتیو وابسته به ذخیره‌سازی در فرآورده‌های پلاکتی
اشعه دیده با پرتو گاما

فاطمه کیانی نوده1، مهران قاسم‌زاده2،  احترام‌السادات حسینی3


چکیده
سابقه و هدف
پرتوتابی فرآورده­های پلاکتی یک اقدام درمانی مناسب جهت پیشگیری از بروز بیماری پیوند علیه میزبان ناشی از تزریق خون در گیرندگان مستعد می­باشد. با این وجود، برخی از مطالعه‌ها حاکی از کاهش بازیابی پلاکت­ پس از تزریق و تشدید آسیب­های دوران نگهداری متعاقب تابش اشعه گاما هستند. علاوه بر این، القای شرایط اکسیدان به ویژه افزایش تولید گونه­های فعال اکسیژن متعاقب تیمار فرآورده­های پلاکتی با اشعه گاما در برخی مطالعه‌ها مشاهده شده است. نظر به تاثیر گونه‌های فعال اکسیژن بر القای فرآیند آسیب دوران نگهداری پلاکت، مقاله مروری حاضر، ضمن معرفی منابع تولید گونه‌های فعال اکسیژن و نقش آن‌ها در پلاکت­ها، به بحث در رابطه با نحوه بروز و اهمیت استرس اکسیداتیو وابسته به دوران ذخیره‌سازی در فرآورده­های پلاکتی اشعه دیده با گاما پرداخته است. بدین منظور واژه­های کلیدی در پایگاه‌های اطلاعاتی MEDLINE، PubMed و Google scholar جستجو شد و درنهایت 6۶ مقاله مورد استناد قرار گرفت.
کلمات کلیدی: انتقال خون، پلاسمای غنی از پلاکت(PRP)، اشعه گاما




















تاریخ دریافت: 22/08/1401
تاریخ پذیرش: 19/11/1401


1- PhD هماتولوژی آزمایشگاهی و علوم انتقال خون ـ مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
 
2- PhD بیوشیمی ـ فلوشیپ پلاکت و هموستاز ـ استاد مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران
 
3- مؤلف مسئول: PhD هماتولوژی ـ دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ـ تهران ـ ایران ـ صندوق پستی: 1157-14665
 

مقدمه
    پلاکت­ها به عنوان کوچکترین قطعات سلولی خونی نقش مهمی در هموستاز و ترومبوز دارند و اغلب به منظور پیشگیری یا درمان خونریزی در بیماران مبتلا به ترومبوسیتوپنی یا نقص در عملکرد پلاکت تزریق می‌شوند(2، 1).
    فرآورده­های پلاکتی­ معمولاً به روش آفرزیس و یا از خون کامل اهدایی به صورت کنسانتره پلاکتی حاصله از پلاسمای غنی از پلاکت(PRP-PC ، Platelet-rich plasma-platelet concentrate)، بافی‌کوت(BC-PC ، Buffycoat-platelet concentrate) و پلاکت اهداکننده رندوم(RDP ، Random donor platelet) تهیه می­شوند و به مدت ۵ روز در دمای 24-20 درجه سانتی­گراد همراه با تکان یا آژیتاسیون ملایم نگهداری می­شوند(5-3). تولید و نگهداری فرآورده‌های پلاکتی­ در محیط آزمایشگاه می­تواند با تغییرات مخربی در ساختار و عملکرد پلاکت­ها همراه باشد که تحت عنوان آسیب­ دوران نگهداری(PSL : Platelet Storage Lesion) نامیده می­شود(8-6). PSL‌، معمولاً به واسطه تغییراتی در مورفولوژی، متابولیک(کاهش غلظت گلوکز و افزایش تولید اسید لاکتیک)، اختلال در عملکرد میتوکندری، ریزش گیرنده­های سطحی پلاکت(GPIb و GPIIb/IIIa)، اختلال در پاسخ به آگونیست­های مختلف پلاکتی، ترشح محتویات گرانول­ها، افزایش بیان شاخص­های فعالیت(افزایش بیان CD62P و تولید گونه­های فعال اکسیژن(ROS)) و آپوپتوز(افزایش بیان فسفاتیدیل سرین، افزایش سطح پروتئین­های پروآپوپتوتیک مانند BAX) پلاکتی شناسایی می­شود (9). به طور کلی، عملکرد پلاکت­ها حین نگهداری ممکن است به واسطه فعال شدن پلاکت­ها در طی فرآیند تهیه و نگهداری و هم‌چنین تغییر pH فعالیت آنزیم­های پلاسمایی رخ دهد. استـرس اکسیـداتیـو یـکی دیـگر از علل کاهش کارآیی و نیمه عمر پلاکت­های نگهداری شده است. علاوه بر این، مطالعه‌ها نشان داده­اند که تولید ROS در فرآورده­های پلاکتی ممکن است باعث فعال شدن پلاکت­ها شده و فرآینـد PSL را تشدید کند(11، 10). تزریق فرآورده­های پلاکتی با تغییرات PSL موجب پاکسازی سریع پلاکت­های تزریقی از گردش خون بیمار و به موجب آن عدم افزایش مورد انتظار تعداد پلاکت(CCI) و عدم بهبود عوارض ترومبوسیتوپنی می‌شود(9، 1).
    از سوی دیگر، تزریق فرآورده­های پلاکتی با بروز برخی عوارض ناخواسته از قبیل عفونت باکتریایی، مقاومت پلاکتی و بیماری پیوند علیه میزبان(TA-GVHD) همراه است(5). TA-GVHD، یک واکنش ایمیون نادر اما به شدت کشنده است که به واسطه حمله ایمونولوژیک لنفوسیت­ T‌ زنده آلوژنیک متعاقب تزریق پلاکت در افراد با نقص سیستم ایمنی رخ می­دهد(12). این بیماری با استفاده از فرآورده­های اشعه دیده با اشعه گاما قابل پیشگیری است(13). در طی فرآیند پرتوتابی، اشعه گاما می­تواند موجب آسیب DNA (شکست زنجیره­های DNA) شده و یا به صورت غیرمستقیم موجب تولید یون­ها و رادیکال­های آزاد ­شود. از نظر متابولیکی رادیکال­های آزاد باعث تغییر ماکرومولکول­های سلولی مانند DNA ، لیپیدها و پروتئین­ها شده و منجر به آسیب و مرگ سلول می‌شوند(14).
    مطالعه‌های موجود حاکی از عدم تاثیر اشعه گاما بر شاخص­های کنترل کیفی فرآورده پلاکتی­ (شامل شمارش پلاکت، تغییرات pH و مشاهده حرکت گردابی یا سوارلینگ) حین نگهداری می­باشند. با این وجود، برخی از مطالعه‌ها نشان داده­اند که تیمار فرآورده­های پلاکتی با اشعه­های گاما با افزایش مارکرهای اکسیدان و شرایط اکسیداتیو سلولی مانند افزایش گلوتاتیون اکسید(GSSH) و کاهش فرم احیای گلوتاتیون(GSH) همراه است(16، 15). لذا با توجه به این که افزایش وضعیت استرس اکسیداتیو می­تواند با تولید ترکیبات گونه­های آزاد اکسیژن (ROS) و در نتیجه افزایش فعالیت پلاکت موجب افزایش فرآیند PSL و کاهش اثربخشی فرآورده­های پلاکتی شود، این مطالعه مروری به تاثیر تابش اشعه گاما بر تولید گونه‌های فعال اکسیژن در فرآورده­­های پلاکتی پرداخته است.
پرتوتابی گاما در فرآورده­های پلاکتی:
    هدف از پرتوتابی فرآورده­های پلاکتی، مهار تکثیر لنفوسیت­های T‌ است بدون این که آسیبی به این سلول­ها یا سایر عناصر سلولی وارد شود(17). لنفوسیت­ T موجود در فرآورده­ سلولی حاصله از اهداکننده قادر است در گیرندگان با نقص سیستم ایمنی تکثیر یافته و با تهاجم به ارگان­های بیمار منجر به بروز تب، علایم پوستی(درماتیت با راش­های اریتروماتوز ماکوپاپولار)، هپاتیت(افزایش آنزیم­های کبدی)، علایم گوارشی(گاستروانتریت و اسهال) و پان­سیتوپنی شدید در ۲-۳۰ روز اول پس از پیوند شود. به ساز و کار فوق، واکنش پیوند علیه میزبان ناشی از تزریق خون (TA-GVHD) گفته می­شود.
     درمان مؤثری برای این بیماری وجود ندارد و اغلب با بیش از ۹۰ درصد مرگ و میر همراه است؛ بنابراین پیشگیری از بروز TA-GVHD بسیار مهم است. تنها راه مطمئن جلوگیری از بروز چنین واکنشی، پرتوتابی فرآورده‌های سلولی خون(پلاکت­، گلبول قرمز و گرانولوسیت­) با اشعه گاما است(18).
    اشعه گاما از طریق دو روش مستقیم و غیرمستقیم می­تواند از TA-GVHD‌ پیشگیری کند. ­در روش مستقیم اشعه گاما به درون هسته سلول­های هسته­دار نفوذ کرده و به صورت برگشت‌ناپذیر با مواد ژنتیکی سلول هدف اتصال متقاطع ایجاد می­کند و منجر به آسیب به DNA می­شود در حالی که در روش غیر مستقیم، اشعه گاما به واسطه تجزیه آب و تولید یون­ها و رادیکال­های آزاد با پروتئین­ها یا اسیدهای نوکلئیک DNA) و RNA) سلول هدف واکنش ­داده و منجر به مهار تکثیر لنفوسیت­ها می­شود و از بروز بیماری TA-GVHD جلوگیری می­کند(20، 19، 14). بر اساس دستورالعمل­های پرتوتابی فرآورده­های خونی با اشعه گاما، فرآورده­های پلاکتی را می­توان در هر مرحله از دوران نگهداری اشعه داد و تا نیمه عمر طبیعی­شان پس از جمع­آوری نگهداری و تزریق کرد(21). دوز مناسب اشعه گاما به منظور پرتوتابی فرآورده­های سلولی برای پیشگیری از TA-GVHD بین Gy 50-25 (به مدت تقریباً ۶ دقیقه) است. بدین منظور نیاز به تابش حداقل Gy 25 به نقطه مرکزی و  Gy۱۵ به سایر نقاط کیسه حاوی فرآورده خونی است. هیچ نقطه­ از فرآورده خونی نباید تحت تابش بیش از Gy 50 اشعه گاما قرار بگیرد(23، 22، 18).
    فرآورده اشعه‌دیده اغلب جهت تزریق در بیماران نوزاد و جنین(در صورت نیاز به تزریق داخل رحمی یا تعویض خون)، بیماران با نقص مادرزادی سیستم ایمنی، برخی از بدخیمی­های خونی و بیمارانی که فرآورده خونی از بستگان نزدیک خود دریافت می­کنند و غیره استفاده می­شود(25، 24)(جدول 1).

گونه­های فعال اکسیژن و نقش آن‌ها در پلاکت­ها:
    گونه­های فعال اکسیژن(ROS) و گونه­های فعال نیتروژن(RNS)، مولکول­های شیمیایی بسیار فعال و ناپایدار هستند که در پاسخ به محرک­های اندوژن (درونی) و اگزوژن(بیرونی) تولید شده و به سرعت با سایر مولکول­ها واکنش داده و موجب اکسیداسیون آن‌ها می­شود(26). مهم‌ترین ROS/RNS سلولی شامل مولکول‌های رادیکال و غیر رادیکال اکسیژن مانند آنیون سوپراکسید(O2-)، پراکسید هیدروژن(H2O2)، رادیکال هیدروکسیل(OH)، یون هیدروکسیل(OH-) و هم‌چنین مولکول­های مبتنی بر نیتروژن شامل اکسید نیتریک اکسید(NO)، رادیکال دی اکسید نیتروژن (NO2) و پراکسی نیتریت(ONOO-) است. این ترکیبات اغلب طی فرآیند زنجیره انتقال الکترون در میتوکندری و یا متعاقب تحریک با آگونیست­­های طبیعی مانند ترومبین، کلاژن و ترومبوکسان A2 (TXA2) توسط آنزیمی به نام نیکوتین دآدنین دی نوکلئوتید فسفات اکسیداز یا NADPH اکسیداز(NOX) تولید می­شوند.
    آنزیم NOX یک کمپلکس آنزیمی غشایی متشکل از دو زیر واحد غشایی gp91phox و gp22phox و چندین زیر واحد سیتوزولی شامل gp47phox ، gp67phox ، gp40phox وGTPase Rac1/2 است.
جدول 1: اندیکاسیون‌های تزریق فرآورده‌های سلولی اشعه دیده
1- بیماران با کاهش ارثی ایمنی سلولار
  • نقص ایمنی مرکب شدید(SCID)
  • سندروم دی‌جرج(DGS)
  • سندروم ویسکوت آلدریج(WAS)
  • دیس‌ژنژیس رتیکولار(DR)
  • کمبود پورین نوکلئوتید فسفوریلاز(PNP)
2- بیمار پیوند شده با سلول‌های مادر خونساز (HSC)
3- تزریق داخل رحمی خون به جنین
4- تزریق خون یا فرآورده‌های سلولی به نوزاد نارس
5- برخی از بدخیمی‌های خونی مانند لنفوم هوچکین
6- شیمی درمانی سنگین
  • آنالوگ‌های پورین(فلودارابین، کلادریبین و دزوکسی کوفامایسین)
  • آنتاگونیست‌های شبه پورین (بنداموستین و کلوفارابین)
  • مهارکننده‌های قوی سلول T (Anti-CD52)
  • آنتی‌تیموسیت گلوبولین برای درمان آنمی آپلاستیک
7- دریافت‌کنندگان خون یا فرآورده‌های سلولی از نزدیکان با قرابت ژنتیکی حتی بدون نقص ایمنی
ممکن است نوزادان تازه متولد شده با وزن کمتر از 1200 گرم و بیماران مبتلا به ایدز که مستعد عفونت‌های فرصت طلب هستند، نیاز به فرآورده‌های سلولی اشعه دیده داشته باشند.

    تاکنون، ۷ ایزوفرم این آنزیم در پستانداران شناسایی شده است که عبارتند از: NOX1-NOX5 و Duox1-Duox2. پلاکت­های انسانی ایزوفرم­های NOX1 و NOX2‌ را بیان می‌کنند. گزانتین اکسیداز، میلوپراکسیداز و نیتریک اکسید سنتئاز(NOS) از دیگر منابع مهم تولید ترکیبات ROS در پلاکت به شمار می­روند(28-26).
    بـه طـور خـلاصه متعاقب تحریک با یک آگونیست، زیر
واحد سیتوزولی gp47phox فسفریله شده و با زیر واحد gp22phox در غشا واکنش می­دهد(شکل 1). سپس زیر واحدهای سیتوزولی gp67phox‌ و gp40phox توسط P47phox فسفریله به غشا فرا خوانده شده و با زیر واحد غشایی gp91phox واکنش می­دهند. در نهایت، زیر واحدGTPaseRac1 به غشا افزوده شده و کمپلکس آنزیمی NOX‌ فعال شده و منجر به تولید آنیون O2- می­شود(29). آنیون O2- که ترکیب اصلی و مهم ROS‌ است، می‌تواند به عنوان پیامبر ثانویه موجب تقویت مسیرهای انتقال پیام PLCγ/RKC/MAPKp38 و فعالیت آنزیم PLA2 شود. PLA2 به نوبه خود موجب هیدرولیز فسفولیپید آسیل-sn2 موجود در غشا و رهایی AA‌ به سیتوپلاسم می‌شود.
    در ادامه، AA می­تواند تحت تاثیر آنزیم سیکلواکسیژناژ یک(COX1) به پروستاگلاندین G2‌ (PGG2) و در نهایت به ترومبوکسان A2 تبدیل شود و یا توسط آنزیم پراکسیداز به ایزوپروستان فرم F2 (F2-IsoP) اکسید شود. TXA2‌ و F2-IsoP هر دو می­توانند به گیرنده TP متصل شوند و منجــر بـه حرکت درآوردن Ca2+ و در نتیجه تشکیل توده­های پلاکتی‌شوند(30). هم‌چنین آنیون O2- می­تواند به واسطه آنزیم سوپراکسید دیس­موتاز(SOD) به مولکول پراکسیدهیدروژن (H2O2) که ترکیبی پایدارتر است، تبدیل ­شود. H2O2 نیز نقش مهمی به عنوان پیامبر ثانویه در انواع مسیرهای انتقال پیام بازی می­کند و منجر به افزایش Ca‌ سیتوزولی و افزایش میل ترکیبی گیرنده­های سطحی GPIIb/IIIa‌ به فیبرینوژن و در نتیجه تشکیل ترومبوز می­شود. علاوه بر این، آنیون O2- ممکن است با نیتریت اکسید واکنش داده و منجر به تولید یک گونه فعال نیتروژن(RNS) به نام پراکسی نیتریت(ONOO-) شود. به عبارت دیگر، ترکیبات ROS در پلاکت قادرند به واسطه کاهش تولید NO، به حرکت درآوردن Ca2+ و واکنش با AA‌ جهت تولید ایزوپروستان­ها، موجب فعال شدن پلاکت شوند. ترکیبات ROS هم‌چنین در پاسخ به هیپوکسی و رویایی با اشعه­ فرابنفش(UV) یا اشعه­های یونیزاسیون (اشعه X‌ و گاما) تولید می­شوند(32، 31).
 
 
 


















شکل ۱: تولید ROS ناشی از فعالیت پلاکت: ROS در پلاکت­ها متعاقب تحریک با آگونیست­هایی مانند ترومبین(به واسطه اتصال به PAR1/PAR4)، کلاژن (اتصال به GPVI) و ترومبوکسان A2 (TP) تولید می­شود. کلاژن از طریق دو مسیر وابسته به Syk و مستقل از Syk موجب تولید ROS می­شود. در مسیر وابسته به SYk، TRAF4 و کینازهای خانواده Src مانند Lyn در کنار دم سیتوپلاسمی GPVI، توالی ITAM‌ را فسفریله کرده و موجب فعال شدن Syk و PI3K شده که به نوبه خود منجر به فعالیت /IP3/PKC PLCγ2 می­شود و در نهایت موجب تولید ROS با واسطه NOX و رهاسازی Ca2+ می­شود. افزایش Ca2+‌ داخل سلولی موجب فعال شدن PLA2 و تولید ROS به وسیله COX1 در طی تبدیل اسیدآراشیدونیک به ترومبوکسان A2 می­شود. میانکنش CD36/ox-LDL، ScCD40/CD40‌ و TXA2/TP باعث فعال شدن مسیرهای انتقال پیام می­شود که منجر به تولید ROS‌ با واسطه NOX می­شوند.
 
    اخیراً در مطالعه­ای افزایش تولید مقادیر ROS بلافاصله متعاقب تابش اشعه گاما در فرآورده‌های پلاکتی گزارش شده است و موضوع مهم مورد اشاره در این مقاله مروری است. در شرایط فیزیولوژیک و طبیعی، ترکیبات ROS نقش مهمی در مکانیسم­های دفاعی بدن، تنظیم سیستم اکسیداسیون-احیا (ردوکس) و کنترل انواع مسیرهای انتقال پیام از جمله بیان ژن، تکثیر و آپوپتوز ایفا می‌کنند(27).
    در بدن، تولید این مولکول­ها توسط مکانیسم­های دفاعی آنتی­اکسیدان طبیعی کنترل می­شود؛ اما چنانچه تولید ROS‌ بر فعالیت سیستم­ آنتی­اکسیدان غلبه کند، منجر به ایجاد وضعیتی به نام استرس اکسیداتیو می‌شود. استرس اکسیداتیو می­تواند موجب آسیب به ماکرومولکول­های بزرگ مانند لیپیدها، پروتئین­ها و اسیدهای نوکلئیک شده و در ارتباط با پاتوژنژ بسیاری از بیماری­ها از جمله سرطان، آترواسلکروزیس، نورودژنراتیو (تخریب کننده عصب)، ‌دیابت، ‌پیری و التهاب ­است(34، 33).

مواد و روش‌ها
    به منظور بررسی اثر اشعه گاما بر تولید گونه‌های فعال اکسیژن و شرایط استرس اکسیداتیو ناشی از آن طی نگهداری، مطالعه‌های منتشر شده بین ۱۹87 و ۲۰۲۲ مورد جستجو قرار گرفت. بدین منظور واژه­های کلیدی مطابق با MeSH تهیه و از پایگاه اطلاعاتی MEDLINE ، PubMed و Google scholar استفاده شد. از 6۶ مطالعه منتشر شده در پایگاه­های اطلاعاتی برای این مقاله استفاده شد.

یافته‌ها
آسیب میتوکندریایی ناشی از تابش اشعه گاما :
    میتوکندری به واسطه تولید ATP از طریق فسفریلاسیون اکسیداتیو و گلیکولیز، نقش مهمی در حفظ یکپارچگی و عملکرد پلاکت در in vivo و طی نگهداری ایفا می­کند(36، 35). در شرایط طبیعی، طی فرآیند فسفریلاسیون اکسیداتیو در زنجیره انتقال الکترون میتوکندری(ETC)، مقداری آنیون سوپراکسید (O2-) در اثر نشت الکترون و انتقال به اکسیژن مولکولی (O2) تولید می­شود که به سرعت توسط آنزیم سوپراکسید دیس موتاز(SOD) به پراکسید هیدروژن (H2O2) تبدیل می­شود. ROS‌ تولیدی در اثر فعالیت سیستم احیا کننده از بین می­رود اما در شرایط مرتبط با استرس اکسیداتیو می‌تواند منجر به پراکسیداسیون کاردیولیپین و فسفولیپیدهای غشای داخلی میتوکندری شود و یا باعث آسیب DNA میتوکندری و حذف بخشی از آن گردد که منجر به نقص عملکرد ETC و کاهش عملکرد میتوکندری می­شود. اختلال عملکرد ETC باعث نشت الکترون و تولید مقادیر بیشتری ترکیبات ROS می­شود(20، 19). افزایش ترکیبات ROS ممکن است باعث باز شدن کانال­های پتاسیم حساس به ATP میتوکندری و در نتیجه تولید بیشتر ROS و به موجب آن افزایش فعالیت، چسبندگی و فراخوانی پلاکت در یک حلقه خودتکثیری(vicious cycle) شود. این چرخه منجر به فنوتیپ پیش ­انعقادی و آپوپتوز می­شود که ریسک فاکتور(عامل خطر) ترومبوز در بیماری­های مرتبط با استرس اکسیداتیو هستند(37، 36). هم‌چنین، افزایش ROS میتوکندریایی یک محرک کلیدی برای فعالیت چندین مسیر انتقال پیام و القای تولید ROS توسط آنزیم NADPH اکسیداز سیتوزولی(NOX)
 تولید مقادیر بیشتر ROS است (38).
    در طی نگهداری، کاهش فشار اکسیژن در کیسه­های پلاکتی می­تواند باعث افزایش تولید ROS میتوکندریایی شود. افزایش اولیه ROS مانند H2O2 باعث افزایش پتانسیل غشای میتوکندری(هیپرپولاریزاسیون) و فعال شدن پلاکت و در نتیجه تولید مقادیر بیشتر ROS می‌شود. افزایش ترکیبات ROS مانند H2O2 و آنیون سوپراکسید به واسطه اکسیداسیون گروه­های تیول (CYS160 و CYS556) کانال انتقال‌دهنده آدنین نوکلئوتید(ANT) و دیگر اجزای کمپلکس منفذ نفوذپذیر میتوکندری(MPTP) شامل کانال آنیونی وابسته به ولتاژ(VDAC) و سیکلوفیلین D ، باعث باز شدن این منافذ و در نتیجه عبور مولکول­های با وزن مولکولی کمتر از ۵/۱ کیلودالتون از غشا و ایجاد فشار کلوئیدی در میتوکندری و متورم شدن آن شوند. در اثر تورم، غشای خارجی میتوکندری پاره شده و سیتوکروم c و سایر فاکتورهای دخیل در آپوپتوز به سیتوزول رها شده و مرگ سلولی رخ می‌دهد(40، 39). رهایی قابل توجه سیتوکروم c از میتوکندری باعث افزایش بیشتر تولید ROS به دلیل اختلال در زنجیره انتقال الکترون می­شود(41). پتانسیل غشای میتوکندری(ΔψM) یکی از پارامترهای اساسی در تنظیم عملکرد میتوکندری است و در سنتز ATP ، تولید ROS ، احتباس کلسیم در میتوکندری، ورود پروتئین‌های میتوکندریایی و دینامیک غشای میتوکندری نقش دارد. تغییرات میتوکندریایی مانند دپولاریزاسیون غشای میتوکندری به روش فلوسیتومتری با استفاده از دو پروب فلورسنت DiOC6 یا JC-1 بررسی می­شود(42). JC-1 یک رنگ کاتیونی و چربی­دوست با خاصیت فلورسنت سبز است که به راحتی وارد سلول­های نرمال می­شود. در سلول‌های سالم، JC-1 وارد میتوکندری‌ شده و توده‌های رنگی را تشکیل می‌دهند که خاصیت فلورسنت رنگ JC-1 را به قرمز تغییر می‌دهد در حالی که در سلول‌های آسیب دیده یا آپوپتوتیک به دلیل از دادن پتانسیل الکتروشیمیایی به صورت منومر باقی مانده و فلورسنت سبز تولید می­کند(44، 43).
    مطالعه‌هـای کمـی به طور مستقیم به بررسی اثر اشعه گاما
بر عملکرد میتوکندریایی پرداخته­اند. با این وجود نتایج آزمایش JC-1 در مطالعه­ای نشان داد که مواجهه (تیمار) فرآورده­های پلاکتی با روش­های فتوشیمیایی (مانند میراسول + UVB) باعث افزایش دپولاریزاسیون غشای میتوکندری می­شود در حالی که تغییری در دپولاریزاسیون غشای میتوکندری پلاکت­های تیمار شده با اشعه گاما و فرآورده کنترل رخ نمی­دهد(45).
    افزایش سطح ROS داخل سلولی بلافاصله متعاقب تابش اشعه گاما در سلول­های هسته­دار A7r5 به دلیل یونیزاسیون آب به رادیکال OH توسط یوشیدا گزارش شده است. افزایش گذرای تولید OH بلافاصله متعاقب پرتوتابی ممکن است به واسطه پراکسیداسیون فسفولیپیدهای غشای داخلی میتوکندری(که جهت عملکرد کمپلکس I‌ و III زنجیره انتقال الکترون(ETC) ضروری هستند) موجب آسیب به میتوکندری و کاهش عملکرد میتوکندری در عرض چند ساعت ­شود. اختلال عملکرد ETC ناشی از OH منجر به انتشار الکترون از ETC و در نتیجه تولید آنیون سوپراکسید می­شود. هم‌چنین، کاهش فعالیت کمپلکس­های ETC میتوکندری می‌تواند سبب افزایش سطح H2O2 داخل سلولی شود. علاوه بر این، کاهش فعالیت سوپراکسید دیس­موتاز و برخی آنزیم‌های دیگر ممکن است موجب تجمع ROS در میتوکندری شود. این ترکیبات ROS ناشی از پرتوتابی به نوبه خود می‌توانند به واسطه اکسیداسیون DNA میتوکندری باعث ناپایداری ژنومی میتوکندری و متعاقب آن اختلال عملکرد میتوکندریایی گردد که با استرس اکسیداتیو پایدار همراه است. هم‌چنین آسیب میتوکندری ناشی از اشعه گاما ممکن است به واسطه کاهش فعالیت آنزیم NADH دهیدروژناژ که مهم‌ترین آنزیم تنظیم رهاسازی ترکیبات ROS از زنجیره انتقال الکترون است، رخ دهد(20).

تاثیر اشعه گاما بر گونه­های فعال اکسیژن در طی دوران نگهداری پلاکت:
    اشعه گاما می­تواند از طریق مکانیسم­های مختلف موجـب
القای تولید ترکیبات ROS در پلاکت­ها شود که با استفاده از پروب­های مختلف مانند DHE ، DCFH‌ و DHR123‌ در آزمایشگاه قابل ارزیابی و اندازه­گیری است(16، 11). اشعه گاما به واسطه تجزیه مولکول­های آب، رادیکال­های آزاد و الکترون تولید می­کند که با سایر مولکول­های آب و اکسیژن واکنش داده و منجر به تولید رادیکال­های آزاد ثانویه و به شدت فعال مانند رادیکال آنیون سوپراکسید، پراکسیدهیدروژن و رادیکال هیدروکسیل می­شوند. رادیکال‌های آزاد ناشی از اشعه گاما ممکن است به DNA‌ میتوکندری حمله کرده و موجب شکست DNA یا حذف بخشی از DNA میتوکندری که جهت کددهی آنزیم­های ATPase ، NADH دهیدروژناژ(کمپلکس I‌ رنجیره انتقال الکترون) و سیتوکروم اکسیداز ضروری هستند، شده و باعث کاهش عملکرد میتوکندری گردند. کاهش عملکرد  میتوکندری منجر به تولید ROS‌ میتوکندریایی و نشت آن به سیتوزول می­شود. ROS میتوکندریایی ممکن است موجب افزایش فعالیت آنزیم NOX و در نتیجه افزایش مقادیر تولید ROS شود.
     هم‌چنین، رادیکال­های آزاد ناشی از اشعه گاما ممکن است موجب افزایش فعالیت آنزیم سیکلواکسیژناژ و لیپواکسیژناژ و به موجب آن‌ها افزایش تولید ROS شوند(شکل ۲)(50-46، 20، 19).
    ویلاروئل‌ و همکارانش در مطالعه­ای افزایش چشمگیر مقادیر تولید ROS میتوکندریایی را در روزهای سوم و پنجم نگهداری در مقایسه با روز صفر نشان داده­اند(36). علاوه براین در مطالعه­ای دیگر، اسکریپ‌چنکو و همکارانش افزایش مقادیر تولید ROS داخل سلولی در فرآورده­های پلاکتی حاصله از PRP حین نگهداری را گزارش کرده‌اند(51).
    افزایش فعالیت سوپراکسید دیس موتاز و به موجب آن افزایش چشمگیر تولید ترکیبات ROS در پلاکت‌های جدا شده از Rat که به مدت بیش از ۶ روز نگهداری شده­اند نیز سال­ها قبل نشان داده شده است(52).
 


 















شکل ۲: مکانیسم متفاوت تولید ترکیبات ROS‌ ناشی از اشعه گاما: متعاقب تابش اشعه گاما، مولکول­های آب تجزیه شده و رادیکال‌های آزاد تولید می­شوند. رادیکال­های آزاد با حمله به DNA میتوکندری و پروتئین­ها و آسیب به آن باعث کاهش عملکرد میتوکندری و به موجب آن نشت مداوم ROS میتوکندریایی به درون سلول و متعاقب آن آسیب بیشتر میتوکندری می­شود. علاوه بر این، رادیکال­های آزاد ناشی از اشعه می­تواند موجب افزایش فعالیت آنزیم­هایی مانند NOX، سیکلواکسیژناژ و لیپواکسیژناز شود. ROS ناشی از فعالیت NOX‌ می­تواند باعث کاهش پتانسیل غشای میتوکندری شده و منجر به تولید ROS میتوکندریایی و در نهایت فعالیت NOX‌ شود.
 
    افزایش سطح آنیون سوپراکسید و پراکسیدهیدروژن متعاقب تیمار با اشعه گاما اولین بار توسط ما گزارش شد. در آن مطالعه، علی‌رغم افزایش معنادار سطح آنیون سوپراکسید در روز صفر نگهداری و افزایش در روزهای اول و دوم، مقادیر آن در روز سوم کاهش یافت اما سطح آن در مقایسه با روز صفر نگهداری در هر دو فرآورده پلاکتی اشعه دیده و اشعه ندیده بیشتر بود. پس از روز سوم مقادیر تولید سوپراکسید تا روز هفتم نگهداری افزایش نشان داد. افزایش مقادیر آنیون سوپراکسید در روز صفر و هفتم نگهداری در فرآورده‌های پلاکتی اشعه دیده در مقایسه با فرآورده پلاکتی اشعه ندیده معنادار بود (۰۵/۰ p<). علاوه بر این، مقادیر H2O2 نیز حین نگهداری در هر دو گروه اشعه دیده و اشعه ندیده در آن مطالعه نشان داده شد. ما مشاهده کردیم که مقادیر H2O2‌ بلافاصله متعاقب پرتوتابی و همچنین در روزهای اول و هفتم نگهداری در فرآورده­های پلاکتی اشعه دیده در مقایسه با فرآورده اشعه ندیده به صورت معنادار افزایش یافته است (۰۵/۰ p<). به نظر می­رسد افزایش اولیه مقادیر ROS داخل سلولی به دلیل اثر مستقیم تابش اشعه گاما باشد که تا زمان شروع فعالیت سیستم آنتی­‌اکسیدان در پلاکت­ها تداوم دارد اما با شروع فعالیت آنتی‌­اکسیدان مقادیر آن کاهش یافته و مجدداً با افزایش زمان نگهداری مقادیر آن تا روز هفتم افزایش ­می­یابد(16).
    گلوتاتیون، یک سیستم دفاعی مهم علیه وضعیت اکسیداتیو در پلاکت­ها محسوب می­شود که حدود ۹۵ درصد آن به فرم گلوتاتیون احیا مشاهده می­شود. مکانیسم­های وابسته به گلوتاتیون، پروتئین­های ضروری را در وضعیت ردوکس حفظ کرده و موجب سم­زدایی ترکیبات بالقوه مضر سلول یا محیط اطراف آن می­شود. تغییر در سطوح گلوتاتیون احیا(GSH) و گلوتاتیون فرم اکسید(GSSG) در پلاکت­ها حین نگهداری ممکن است مسئول تغییرات وابسته به نگهداری در In vitro  باشد و ممکن است هم‌چنین بر عملکرد پلاکت­ها پس از تزریق تاثیر بگذارد. بورچ و همکارانش در مطالعه­ای کاهش فوری و تدریجی GSH‌ و GSSG را در فرآورده­های پلاکتی حین نگهداری نشان دادند. در مطالعه آن‌ها، سطح گلوتاتیون توتال حین دو روز اول نگهداری به میزان ۵۰ درصد کاهش یافت. سطح GSSG طی دو روز اول نگهداری پایدار یا افزایش یافته اما پس از آن به تدریج با سرعتی کمتر از گلوتاتیون توتال کاهش یافت و طی 2 تا 3 روز تقریباً 50% آن کاهش نشان داد(54، 53). کاهش سطح GSH داخل سلولی در مطالعه‌های بسیاری گزارش شده است(56، 55، 53). ماروکو و همکارانش سطح GSH را در مایع رویی(سوپرناتانت) فرآورده­های پلاکتی حین نگهداری و متعاقب پرتوتابی با اشعه گاما و هم‌چنین تحت تیمار با میراسول ارزیابی کردند. نتایج آن‌ها حاکی از کاهش چشمگیر و معنادار سطح GSH بلافاصله متعاقب پرتوتابی و روز پنجم نگهداری در مقایسه با کنترل بود(15). کاهش سطح GSH حین نگهداری و تحت تیمار با آموتوسالن و اشعه UVA (Intercept) گزارش شده است. Intercept موجب کاهش بیشتری از مقادیر GSH می­شود(57). کاهش سطح GSH داخل سلولی حین نگهداری در فرآورده پلاکتی اشعه دیده با گاما و اشعه ندیده توسط حسینی و همکاران در مطالعه­ای گزارش شد. کاهش سطح GSH‌ داخل سلولی در هر دو فرآورده پلاکتی در روزهای ۳، ۵ و ۷ نگهداری در مقایسه با روز صفر معنادار بود(۰۵/۰ p<). مطالعه ما هم‌چنین نشان داد که اشعه گاما موجب کاهش بیشتر مقادیر GSH‌ می­شود. کاهش سطح GSH داخل سلولی در فرآورده­های اشعه دیده در مقایسه با پلاکت­های اشعه ندیده بلافاصله پس از پرتوتابی با اشعه گاما در روز صفر و هم‌چنین در روزهای ۱ و ۳ نگهداری معنادار بود(58). این مشاهدات در راستای مطالعه‌های پروتئومیکس می­باشد که حاکی از افزایش بیان DJ-1‌ و کاهش چشمگیر پروتئاز ER-60 تحت تاثیر اشعه گاما به عنوان نشانه­هایی از استرس اکسیدان القا شده در پلاکت­ها حین نگهداری است(15). DJ-1 پروتئین استرس اکسیداتیو می­باشد که نقش مهمی در پاسخ به استرس­های آنتی اکسیدان دارد درحالی که پروتئاز ER-60 موجب کاتالیز و شروع تغییرات باندهای دی سولفیدی پروتئین­ها برپایه ردوکس شده و عملکرد پلاکت را تنظیم می­کنند(15).  
    افزایش مقادیر ROS‌ در فاز اولیه نگهداری پلاکت­ها ممکن است موجب تشدید PSL شده و پلاکت­ها را فعال کند. در پلاکت­های فعال، گرانول­های سیتوپلاسمی­ لیز شده و بر سطح خود P-selectin‌ یا CD62P‌ بیان می­کنند که در آزمایشگاه به وسیله روش فلوسیتومتری قابل شناسایی است(23). افزایش درصد بیان CD62P در پلاکت­های با مقادیر بیشتر ROS در روزهای سوم و پنجم نگهداری توسط قاسم‌زاده و همکارانش گزارش شده است(59). افزایش همزمان CD62P و مقادیر ROS‌ در مراحل اولیه نگهداری پلاکت تحت تابش اشعه گاما در مطالعه اخیر اولین بار توسط ما مشاهده شد. افزایش فعالیت پلاکت­ها در مراحل اولیه نگهداری فرآورد­های پلاکتی اشعه دیده ممکن است در اثر استرس ناشی از تغییرات بیوشیمیایی به دنبال تابش اشعه گاما رخ داده باشد. علاوه بر این افزایش اولیه CD62P ممکن است به دلیل افزایش مقادیر ROS ناشی از اشعه گاما در روزهای اول بوده باشد(16). مطالعه‌های متعددی نیز در ارتباط با افزایش بیان CD62P حین نگهداری و تحت تابش اشعه گاما وجود دارد که حاکی از افزایش بیان CD62P در فرآورده اشعه دیده در مقایسه با فرآورده­های اشعه ندیده است(23).

تاثیر اشعه گاما بر نتایج بالینی و عوارض جانبی آن:
    به طور کلی مطالعه‌هایی نشان داده‌اند اشعه گاما در مقایسه با فرآورده­های تیمار شده با روش­های فتوشیمیایی(آموتوسالن+UVA، میراسول +UVB و UVC‌ به تنهایی) تاثیری بر کیفیت پلاکت (SDP کم لکوسیت) ندارد(63-60). در برخی از این مطالعه‌ها تاثیر اشعه گاما بر کیفیت پلاکت­ها با کنترل مقایسه شده بود و برخی دیگر فرآورده اشعه دیده همراه با کنترل با پلاکت­های تیمار شده با روش­های فتوشیمیایی مقایسه شده بود. سیجل نشان داد که CCI یک ساعته در فرآورده­های پلاکت آفرزیس(APC : Apheresis platelet concentration) اشعه دیده با اشعه گاما و آموتوسالن و کنترل تفاوت معناداری ندارند درحالی که CCI24h به طور معناداری در فرآورده­های تیمار شده با آموتوسالن در مقایسه با سلول­های اشعه دیده با گاما و کنترل کمتر است بدون این که تاثیری بر افزایش عوارض خونریزی داشته باشد(64). اما کرخوف و همکارانش، CCI کمتر و افزایش خطر خونریزی جزیی را در فرآورده‌های پلاکتی تیمار شده با روش­های فتوشیمیایی نشان دادند(65).
    جولمی در مطالعه­ای به بررسی اثر اشعه گاما بر میزان درصد بهبودی پلاکت یک ساعت پس از تزریق (PPR1h) در فرآورده­های اشعه دیده در روز صفر و فرآورده­هایی که به مدت یک روز قبل از تزریق تحت تابش اشعه گاما قرار گرفته بودند، پرداخت. در این مطالعه1000 واحد APC اشعه دیده به 144 کودک تزریق و PPR1h در APCهای اشعه دیده در روز تزریق خون و APCهایی که از قبل پرتوتابی شده بودند مقایسه شد. در تجزیه و تحلیل تک متغیری، اثربخشی
تزریق و میزان
CCI1h APCهایی که قبل از روز تزریق تحت تابش اشعه گاما قرار گرفته بودند به طور معناداری کمتر از APCهایی بود که در روز تزریق پرتوتابی شده بودند(میانگین PPR1h : ۷/۲۷ در برابر ۳۵/۰، ۰۰۷/۰p=). این یافته در آنالیز چندمتغیری نیز تائید شد(۰۳۰/۰ p=). آن‌ها مشاهده کردند که CCI1h در APCهای اشعه دیده در روز تزریق تفاوت معناداری با APCهای اشعه ندیده(کنترل) ندارد (092/0 p=)،(5/0%-1/6% = CI 95% ؛ 8/2-%) در حالی که CCI1h APCهای اشعه دیده در روزهای قبل از تزریق در مقایسه با فرآورده اشعه ندیده به وضوح کمتر بود(001/0 p<)(4%-2/12% = CI 95% ؛ 1/8-%)(66).


نتیجه‌گیری
    اشعه گاما می­تواند به واسطه القای تولید ROS‌ موجب افزایش فعالیت پلاکت­ها و تشدید PSL شود که ممکن است بر بقای پلاکت­ها و عملکرد آن‌ها تاثیر گذاشته و باعث کاهش کارآیی و اثربخشی فرآورده‌های پلاکتی پس از تزریق شود. بنابراین، با توجه به مطالعه‌های انجام شده مبنی بر کاهش CCI و نتایج مطالعه اخیر ما، پیشنهاد می­شود به منظور پیشگیری از بروز TA-GVHD و اثر بخشی تزریق، فرآورده­های پلاکتی در روز صفر نگهداری تحت پرتوتابی با اشعه گاما قرار گرفته و ظرف ۲۴ ساعت از پرتوتابی تزریق شوند.
 
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kiani nodeh F, Ghasemzadeh M, Hosseini E. Storage-dependent oxidative damage in gamma irradiated platelet products. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2023; 20 (1) :53-65
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1474-fa.html

کیانی نوده فاطمه، قاسم زاده مهران، حسینی احترام السادات. استرس اکسیداتیو وابسته به ذخیره‌سازی در فرآورده‌های پلاکتی اشعه دیده با پرتو گاما. فصلنامه پژوهشی خون. 1402; 20 (1) :53-65

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1474-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 20، شماره 1 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.39 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4702