[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 19، شماره 3 - ( پاییز 1401 ) ::
جلد 19 شماره 3 صفحات 207-200 برگشت به فهرست نسخه ها
سطح سرمی فریتین بیماران تالاسمی ماژور دریافت‌کننده دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید در مقایسه با سایر داروهای شلاتور آهن
فرهاد مدنی ، رویا تقوایی ، حسین اکبری
دانشکده علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان
واژه‌های کلیدی: دفراسیروکس، تالاسمی، فریتین
متن کامل [PDF 339 kb]   (337 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (651 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: خون و انكولوژي
انتشار: 1401/7/10
متن کامل:   (1002 مشاهده)
سطح سرمی فریتین بیماران تالاسمی ماژور دریافت‌کننده دفراسیروکس با فرمولاسیون
جدید در مقایسه با سایر داروهای شلاتور آهن

فرهاد مدنی1، رویا تقوایی2، حسین اکبری3

چکیده
سابقه و هدف
اگر چه تزریق خون مهم­ترین راه کنترل تالاسمی ماژور است، اما این روش منجر به تجمع آهن در اندام­های مختلف بدن بیماران می­شود. هدف از این مطالعه، مقایسه تأثیر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید و سایر داروهای شلاتور آهن در سطح فریتین و علائم گوارشی در بیماران تالاسمی ماژور تحت درمان در مرکز تالاسمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در طی یک بازه دو ساله بود.
مواد و روش‌ها
این مطالعه نیمه تجربی بر روی 45 بیمار تالاسمی ماژور انجام شد. این بیماران در سال 1398 تحت درمان با دارویی غیر از دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید بودند. در سال 1399 کلیه بیماران تحت درمان دارویی با دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید قرار گرفتند. سطح فریتین سرمی هر سه ماه یک بار اندازه­گیری شده، با مقادیر سال قبل مقایسه گردید و توسط آزمون‌های کولموگروف اسمیرنوف، t و آنوا و نرم­افزار 19SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها
در سال­های 1398 و 1399، تفاوت معنا­داری از نظر سطح فریتین سرمی دیده نشد. در سال 1399 با مصرف داروی دفراسیروکس جدید، در مجموع 1/11% بیماران دچار عوارض ناشی از مصرف دارو شدند که نسبت به سال قبل، کاهش قابل توجهی داشت(004/0 = p).
نتیجه گیری
تأثیر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید در کاهش سطح فریتین سرمی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور مشابه داروهای قبلی(دفراسیروکس قدیم، دفریپرون و دسفرال) است. البته بیماران مصرف­کننده این دارو دچار عوارض گوارشی کمتری از جمله درد، تهوع، استفراغ و اسهال شده­اند و میزان رضایت از مصرف دارو به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
کلمات کلیدی: دفراسیروکس، تالاسمی، فریتین










تاریخ دریافت: 15/10/1400
تاریخ پذیرش:  31/01/1401


1- متخصص خون و سرطان کودکان ـ استادیار دانشکده علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان ـ کاشان ـ ایران
2- مؤلف مسئول: دستیار تخصصی کودکان ـ دانشکده علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان ـ کاشان ـ ایران ـ کد پستی: 8715973474
3- PhD آمار زیستی و اپیدمیولوژی ـ دانشیار دانشکده بهداشت ـ دانشگاه علوم پزشکی کاشان ـ کاشان ـ ایران
 

مقدمه
    تالاسمی یک بیماری بسیار شایع است که اولین بار در سال 1925، توسط پزشک متخصص اطفال توماس بنتون کولی در یک بیمار ایتالیایی کشف و به عنوان کم­خونی کولی نام­گذاری شد(1). هر چند تزریق خون مهمترین راه کنترل تالاسمی ماژور است، اما این روش منجر به تجمع آهن در بافت­ها و اندام­های مختلف بدن بیماران می­شود. به همین منظور این بیماران نیازمند استفاده از داروهای شلات‌کننده آهن می­باشند تا از صدمه به بافت­ها و بخش‌های مختلف بدن مانند قلب، کبد، کلیه­ها، تیروئید و سایر غدد درون­ریز جلوگیری به عمل آید(4-2).
    بیش از 40 سال است که تزریق دفروکسامین(DFO) به عنوان اولین درمان بیماران تالاسمی دچار افزایش میزان آهن شناخته می­شود(5). روش تزریق زیر جلدی این دارو عوارض موضعی فراوانی در بیماران ایجاد می­کند به طوری که بیماران تمایلی به استفاده از آن ندارند. دارو­هایی مثل دفریپرون(DFP) و دفراسیروکس(DFX) از جمله این داروهای خوراکی هستند که در سال­های گذشته معرفی و استفاده شده­اند. هم‌چنین داروی دفراسیروکس یا Exjade در سال 2005 توسط سازمان غذا و دارو برای مصرف کودکان مبتلا به تالاسمی با سن بیشتر از 2 سال تأیید شد(6). در سال 2015 این دارو با فرمولاسیون جدید و نام Jadenu عرضه شد که این نمونه دارای ویژگی سازگاری و قابلیت استفاده برای درصد بیشتری از بیماران به صورت روزانه می­باشد(10-7). داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم به صورت قرص حل­شونده در آب است و باید با معده خالی مصرف شود، در حالی که داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید به صورت قرص روکش­دار است و می­تواند قبل یا بعد از غذا مصرف شود. تاکنون پژوهش­های گسترده­ای در رابطه با مصرف داروهای خوراکی درمان تجمع آهن اضافی در بیماران تالاسمی انجام شده است. در مطالعه­ای که توسط چالمرز و همکاران در سال 2016 انجام شده، نشان داده است که استفاده از داروی DFX برای کودکان بالای 2 سال با یک دوز مشخص ، تأثیر بسیار قابل توجهی در کاهش آهن اضافـی قلب و کبد داشته و عوارض جانبی آن نیـز بسیـار
کمتر از داروی DFO است(11). در مطالعه دیگری که در سال 2016 توسط عبدالملک حسن و همکاران بر روی 60 بیمار با سن بیشتر از 6 سال در مصر انجام و نتایج آن منتشر شده است، نشان داده شده که دو داروی DFO و DFX از نظر میزان مرگ و میر تفاوت قابل توجهی ندارند(12). نتایج مطالعه­­ای که در سال 2014 توسط دادلی پنل و همکاران بر روی 197 بیمار مبتلا به تالاسمی با میانگین سنی 20 سال به منظور مقایسه تأثیر دو داروی DFO و DFX بر کاهش غلظت آهن کبد صورت گرفته است، نشان می­دهد که اگر داروی DFO با دوز mg/kg/day 40 مصرف شود، تأثیر خیلی بهتری از DFX خواهد داشت(13). نتایج تحقیقی که در سال 2009 توسط طاهر و همکاران بر روی 264 بیمار به مدت 36 ماه انجام شده است، نشان داده که تأثیر داروی DFX در کاهش میزان آهن خون به ازای دوزهای بالاتر از mg/kg/day 30 بیشتر است(14). نتایج مطالعه­ای که در سال 2015 توسط الالفی و همکاران بر روی 96 بیمار جوان با تجمع بیش از حد آهن انجام شده است، حاکی از آن است که استفاده هم‌زمان و ترکیبی از DFX و DFP در کاهش میزان تجمع آهن اضافی در قلب بسیار مؤثر است(15). تجزیه و تحلیل آماری جامعی از مطالعه‌ها و پژوهش­های انجام ­شده قبل از سال 2018 در زمینه مقایسه اثرات داروهای DFX و DFP و DFO توسط دو و همکاران در چین انجام شده که نتایج کلی این مطالعه حاکی از آن است که در دوزهای پایین، داروی DFX نمی­تواند برتری قابل توجهی نسبت به DFO داشته باشد؛ اما در دوزهای بالا تأثیرات مشابه با DFO و بهتر از آن خواهد داشت(16). در سال 2019 نتایج یک تحقیق یک­ساله بر روی 35 بیمار تالاسمی با سن بین 2 تا 18 سال در هند نشان داده است که داروی DFX به صورت قابل توجهی میزان آهن خون را در بیماران کاهش می­دهد(17). اخیراً درسال 2020 یک مقایسه هزینه و قیمت برای داروهای DFX و DFO مصرفی توسط بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور با سن بین 2 تا 18 سال، توسط دکتر سیارسرایی و همکاران در ایران انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که نسل جدید داروی DFX در کودکان و بزگسالان مقرون به صرفه­تر می­باشد(18). نتایج تحقیقی که توسط سارا تینسلی و همکاران در سال 2018 در آمریکا منتشر شده است  نشان می­دهد که جایگزینی نسل جدید داروی DFX به جای نسل قبلی آن مشکلات گوارشی بیماران را به صورت قابل توجهی کاهش می­دهد(19).
    این مطالعه با هدف بررسی سطح فریتین سرمی و علائم گوارشی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور که تحت درمان منظم تزریق خون هستند، در حین استفاده از نمونه ایرانی داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید(Jadenu) و مقایسه آن با سایر داروهای شلاتور آهن مصرفی قبل از شروع دفراسیروکس در مرکز تالاسمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال­های 1398 و 1399 انجام شد.

مواد و روش‌ها
    این مطالعه نیمه تجربی از نوع کوهورت بر روی یک گروه بیمار تالاسمی ماژور که جهت دریافت منظم خون به مرکز تالاسمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان مراجعه کردند، انجام ­شد. این بیماران در سال 1398 در این مرکز تحت درمان با دارویی غیر از دفراسیروکس جدید بوده­اند. طبق دستورالعمل کشوری، سطح فریتین سرمی بیماران هر سه ماه یک ­بار اندازه­گیری ­شده و در پرونده ثبت گردیده است. پس از انجام آزمایش‌های مورد نیاز، کلیه بیماران در سال 1399 تحت درمان دارویی با دفراسیروکس جدید قرار گرفته و سطح فریتین سرمی هر سه ماه یک بار اندازه­گیری شده است. در نهایت این مقادیر با مقادیر سال قبل مقایسه شده و مورد تحلیل قرار گرفت. هم‌چنین با تهیه پرسش­نامه مرتبط، علائم گوارشی بیماران قبل و بعد از استفاده از داروی دفراسیروکس بررسی گردید. دستورالعمل این تحقیق بر اساس قوانین بین­المللی بوده و پس از تصویب در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد.
    در این مطالعه، برای آنالیز داده­ها از نرم­افزار SPSS نسخه 19 استفاده گردید. جهت بررسی تبعیت داده­ها از توزیع طبیعی، از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد. داده­های کمی به ­صورت میانگین و انحراف­ معیار بیان شده است. تغییرات فریتین سرم در هر گروه با استفاده از آزمون t زوجی و مقایسه گروه­ها با استفـاده از آزمون­هـای
Anova انجام شد.

یافته‌ها
    در مجموع 27 بیمار مرد و 18 بیمار زن در سال­های 1398 و 1399 مورد مطالعه قرار گرفته­اند. در سال 1398، 32 نفر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم، 9 نفر داروی دسفرال تزریقی و 4 نفر داروی دفریپرون مصرف کرده­اند. سن بیماران در محدوده 8 تا 44 سال با میانگین 21 تا 24 سال می­باشد. توزیع فراوانی نوع داروی مصرفی برحسب جنسیت بیماران در جدول ارائه شده است(جدول 1).



    ملاحظه می­شود که بیماران مصرف­کننده داروی دفراسیروکس قدیم 8/68% مرد و بقیه زن بوده­اند. در حالی که بیماران مصرف­کننده دسفرال و دفریپرون به ترتیب 22% و 75% مرد بوده‌اند.
    البته ارتباط معناداری بین جنسیت بیماران با نوع داروی مصرفی در سال 1398 دیده نشد. میانگین و انحراف معیار سطح فریتین سرمی 32 بیماری که در سال 1398 داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم را مصرف می­کرده­اند و در سال 1399 از داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید استفاده نموده­اند، در دوره­های سه­ماهه و در مجموع در جدول ارائه شده است (جدول 2). ملاحظه می­شود که در دوره سه­ ماهه اول، میانگین سطح فریتین سرمی بیماران مصرف­کننده دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم در سال 1398، ng/mL 93/1239 ± 19/1842 و در ســـال 1399،
ng/mL 28/801 ± 88/1816 می­باشد. هم‌چنین، در سـال
 

 
1398، میانگیـن کلی سطح فریتین سرمی ng/mL 06/918 ± 39/1615 و در سال 1399، برابر ng/mL 83/625 ± 76/1562 محاسبه شده است. در مجموع، تفاوت معنا­داری از نظر سطح فریتین سرمی در کلیه دوره­های سه ­ماهه سال­های 1398 و 1399 و مقایسه کلی سطح فریتین سرمی در دو سال دیده نشد.
    میانگین و انحراف معیار سطح فریتین سرمی 9 بیماری که در سال 1398 داروی دسفرال را مصرف می­کرده­اند و در سال 1399 از داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید استفاده نموده­اند، در دوره­های سه­ ماهه و در مجموع در جدول ارائه شده است(جدول 3). ملاحظه می­شود که در سال 1398، میانگین کلی سطح فریتین سرمی ng/mL 83/625 ± 83/2430 و در سال 1399، برابر ng/mL 36/649 ± 66/1444 محاسبه شده است. در مجموع، تفاوت معنا­داری از نظر سطح فریتین سرمی در کلیه دوره‌های سه­ماهه سال‌های 1398 و 1399 و مقایسـه کلـی
سطح فریتین سرمی در دو سال دیده نمی­شود.
    میانگین و انحراف معیار سطح فریتین سرمی 4 بیماری که در سال 1398 داروی دفریپرون را مصرف می­کرده­اند و در سال 1399 از داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید استفاده نموده­اند، در دوره­های سه­ماهه و در مجموع در جدول ارائه شده است(جدول 4). ملاحظه می­شود که در سال 1398، سطح فریتین سرمی دارای میانگین ng/mL 12/294 ± 25/2236 و در سال 1399، دارای میانگین ng/mL 97/410 ± 63/2215 محاسبه شده است. در مجموع، تفاوت معنا­داری از نظر سطح فریتین سرمی در کلیه دوره­های سه­ماهه سال­های 1398 و 1399 و مقایسه کلی سطح فریتین سرمی در دو سال دیده نمی­شود.
    میانگین و انحراف معیار سطح فریتین سرمی بیماران مورد مطالعه در سال­های 1398 و 1399 در دوره­های سه ماهه و در مجموع در جدول ارائه شده است(جدول 5). ملاحظه می‌شود که در سال 1398، میانگین کلی سطح فریتین ng/mL 65/845 ± 44/1727 و در سال 1399، میانگین برابر ng/mL 18/897 ± 41/1794 محاسبه شده است. در مجموع، تفاوت معنا­داری از نظر سطح فریتین سرمی در کلیه دوره­های سه­ماهه سال­های 1398 و 1399 و مقایسه کلی سطح فریتین سرمی در دو سال دیده نمی‌شود.
    عوارض گوارشی ناشی از مصرف داروهای مختلف در سال­های 1398 و 1399 در جدول ارائه شده است(جدول 6). ملاحظه می­شود که در سال 1398 که داروهای دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم، دفریپرون، دسفرال
مصرف شده است، به ترتیب 9/28% ، 9/8% ، 8/17% و 2/2% بیماران عوارض گوارشی شامل درد، تهوع، استفراغ و اسهال را تجربه کرده­اند. در سال 1399 با مصرف داروی دفراسیروکس جدید، در مجموع 1/11% بیماران دچار عوارض ناشی از مصرف دارو شده اند که نسبت به 1/41% سال قبل کاهش قابل توجهی صورت گرفته است (جدول 6). در مجموع، تفاوت معنا­داری از نظر عوارض ناشی از داروهای قبلی(سال 1398) در مقایسه با داروی دفراسیروکس جدید(سال 1399) دیده می­شود(004/0 =
p).

 

بحث
    در این مطالعه، تأثیر نمونه ایرانی داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید(Jadenu) و مقایسه آن با سایر داروهای شلاتور آهن در کاهش سطح فریتین سرمی و علائم گوارشی 45 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور در سال‌های 1398 و 1399 تحت بررسی قرار گرفت. در سال 1398، 32 نفر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم، 9 نفر داروی دسفرال تزریقی و 4 نفر داروی دفریپرون مصرف ­کرده­اند و در سال 1399 همه بیماران از داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید استفاده نموده­اند. نتایج مطالعه نشان داد که در سال 1398، سطح فریتین بیماران دارای میانگین ng/mL 65/845 ± 44/1727 و در سال 1399، دارای میانگین ng/mL 4118/897 ± 41/1794 بوده است. در مجموع، تفاوت معناداری از نظر سطح فریتین سرمی در کلیه دوره­های سه ­ماهه سال­های 1398 و 1399 و مقایسه کلی سطح فریتین سرمی در دو سال دیده نشد. در مجموع می­توان گفت که تفاوت قابل توجهی در تأثیر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید در سطح فریتین سرمی بیماران نسبت به سایر داروهای شلاتور آهن مشاهده نمی­شود. با این حال، به دلیل تعداد محدود مصرف­کنندگان داروهای دسفرال و دفریپرون و مدت زمان نسبتاً کوتاه این مطالعه، بررسی اثربخشی طولانی‌مدت داروی دفراسیروکس جدید می­تواند در دوره طولانی­تر با جامعه آماری وسیع­تری صورت گیرد.
    در مطالعه­ای که در سال 2016 بر روی 69 بیمار با میانگین سنی 6/13 سال در طی 12 ماه در بیمارستان کودکان مفید تهران صورت گرفته است، نشان داده است که داروهای دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم و جدید از نظر اثربخشی در کاهش سطح فریتین سرمی تفاوت معنی داری ندارند و داروی دفراسیروکس جدید باعث کاهش بیشتر آهن تجمع­یافته در قلب و کبد می­شود(20). هم‌چنین در مطالعه مشابهی که در طی یک سال بر روی 118 بیمار با میانگین سنی 6/20 سال در بیمارستان شهید بهشتی یاسوج در سال 2018 صورت گرفته است، تفاوت قابل توجهی در اثر بخشی داروهای دفراسیروکس، دفروکسامین و دفریپرون در کاهش سطح فریتین بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور مشاهده نشده است و انتخاب داروی مناسب با توجه به هزینه، در دسترس بودن و رضایت بیمار توصیه شده است(21).
    به منظور بررسی عوارض ناشی از داروهای مختلف که در مطالعات قبلی به آن پرداخته نشده است، پرسشنامه­ای در اختیار بیماران قرار داده شده است. نتایج این مطالعه نشان می­دهد که در سال 1398 که داروهای دفراسیروکس با فرمولاسیون قدیم، دفریپرون و دسفرال مصرف شده است، به ترتیب 9/28%، 9/8%، 8/17% و 2/2% بیماران عوارض گوارشی درد، تهوع، استفراغ و اسهال را تجربه کرده­اند. در سال 1399 با مصرف داروی دفراسیروکس جدید، در مجموع 1/11% بیماران دچار عوارض ناشی از مصرف دارو شده­اند که نسبت به 1/41% سال قبل کاهش قابل توجهی صورت گرفته است (004/0 = p). در مجموع، تفاوت معنا­داری از نظر عوارض ناشی از داروهای قبلی(سال 1398) در مقایسه با داروی دفراسیروکس جدید(سال 1399) دیده می­شود(004/0 p=).

نتیجه‌گیری
    در مجموع می­توان نتیجه گرفت تأثیر داروی دفراسیروکس جدید در کاهش سطح فریتین سرمی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور مشابه داروهای قبلی(دفراسیروکس قدیم، دفریپرون و دسفرال) است. البته بیماران مصرف­کننده این دارو که به شکل قرص خوراکی است، دچار عوارض گوارشی کمتری از جمله درد، تهوع، استفراغ و اسهال شده و میزان رضایت از مصرف دارو به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. البته شکل داروی جدید که به صورت قرص است و ناشتا مصرف نکردن آن نیز مطمئناً در پذیرش و احساس رضایت بیمار موثر بوده و شاید دلیلی بر کاهش عوارض گوارشی هم باشد. هم‌چنین ناگفته نماند که در این مطالعه، به دلیل شیوع گسترده کرونا و تأثیرات قابل توجه آن در کندی و نامنظمی روند درمان، مراجعه‌ها و انجام آزمایش‌های لازم، انتخاب و دسترسی به جامعه آماری وسیع‌تر میسر نبود. لذا با انجام مطالعه‌های طولانی مدت­تر با جامعه آماری وسیعتر و درصورت امکان بین دانشگاهی، بررسی اثر بخشی طولانی ‌مدت داروی دفراسیروکس جدید و عوارض آن نسبت به داروهای قبلی می­توان به نتایج تکمیلی دست یافت.

تشکر و قدردانی
    بدین‌وسیله نویسندگان این مقاله بر خـود لازم می‌داننـد
از همکاری و مساعدت کارکنان محترم مرکز تالاسمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تشکر نمایند. این مقاله با کد اخلاق IR.KAUMS.MEDNT.REC.1400.024 در کمیته اخلاق دانشگاه مجوز گرفته است. 
 
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Madani F, Taghvaee R, Akbari H. Assessment of Serum Ferritin Level in Thalassemia Major Patients Receiving Deferasirox in Comparison with Other Iron Chelators. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2022; 19 (3) :200-207
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1440-fa.html

مدنی فرهاد، تقوایی رویا، اکبری حسین. سطح سرمی فریتین بیماران تالاسمی ماژور دریافت‌کننده دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید در مقایسه با سایر داروهای شلاتور آهن. فصلنامه پژوهشی خون. 1401; 19 (3) :200-207

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1440-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 3 - ( پاییز 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645