Shams M, Halabian R, Karimi M, Ghollasi M, Salimi A. Stem Cell Bone Differentiation on Polyol Lactic Acid Composite Nanoparticles Containing 45S5 Bioactive Glass Nanoparticles. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2019; 16 (3) :172-185
URL:
http://bloodjournal.ir/article-1-1261-fa.html
شمس مهدی، حلبیان راحله، کریمی محمد، قلاسی مرضیه، سلیمی علی. تمایز استخوانی سلول بنیادی بر روی نانوداربست کامپوزیتی پلیاللاکتیک اسیدحاوی نانو ذرات شیشه زیست فعال 45S5. فصلنامه پژوهشی خون. 1398; 16 (3) :172-185
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1261-fa.html
استادیار مرکز تحقیقات نانوبیوتکنولوژی ـ دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله(عج)
متن کامل [PDF 881 kb]
(1949 دریافت)
|
چکیده (HTML) (3283 مشاهده)
متن کامل: (1996 مشاهده)
تمایز استخوانی سلول بنیادی بر روی نانوداربست کامپوزیتی پلیاللاکتیک اسید
حاوی نانو ذرات شیشه زیست فعال 45S5
مهدی شمس1، راحله حلبیان2، محمد کریمی3، مرضیه قلاسی4، علی سلیمی5
چکیده
سابقه و هدف
امروزه استفاده از سلولهای بنیادی و نانو داربستها در تمایز سلولهای بنیادی، به عنوان یک راهکار درمانی مطرح میباشد. هدف از این پژوهش، ساخت و مشخصهیابی نانوداربست کامپوزیتی پلیاللاکتیک اسید حاوی نانوذرات شیشه زیست فعال 5S45 آسیاب شده و سپس بررسی دقیقتر تاثیر این کامپوزیت در تکثیر و رشد سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان در محیط برونتنی بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، نانو ذرات شیشه زیست فعال به روش ذوبی و آسیاب سیارهای ساخته و سپس بر روی نانوالیاف پلیاللاکتیک اسید الکتروریسی شده پوشش داده شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی نانوداربست کامپوزیتی توسط آزمونهای پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی رویشی، MTT ، آکریدین اورنج و آلکالین فسفاتاز ارزیابی گردید.
یافتهها
بررسی خواص فیزیکوشیمیایی نشان داد، ساختار شیشه زیست فعال ساخته شده و الیاف پلیاللاکتیک اسید کاملاً در مقیاس نانو بوده و نانو ذرات به صورت یکنواخت بر روی بستر فیبری توزیع شده است. آزمایشهای سلولی افزایش چشمگیر رشد، تکثیر و تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمی به سلولهای استخوانی بر روی نانو داربست کامپوزیتی را تایید کرد. در آزمایش سنجش MTT ، میزان حیات سلول بر حسب جذب نوری (OD) نمونه نانوداربست کامپوزیتی پس از 7 روز کشت، 2/0 ± 96/1 بیان شد، در حالی که نمونه کنترل، 08/0 ± 76/0 بود.
نتیجه گیری
با توجه به نتایج، نانوداربست کامپوزیتی فوق، سمیتی نداشته و از خواص زیست سازگاری مناسبی برخوردار است. علاوه بر آن، قابلیت استخوانسازی عالی دارد و در طب ترمیمی، جهت بازسازی بافت استخوان مفید خواهد بود.
کلمات کلیدی: نانوکامپوزیتها، سلولهای بنیادی، شیشه، مغز استخوان
تاریخ دریافت: 21/1/98
تاریخ پذیرش: 15/4/98
1- کارشناس ارشد نانومواد ـ پژوهشکده نانوتکنولوژی و مواد پیشرفته ـ پژوهشگاه مواد و انرژی ـ کرج ـ ایران
2- دکترای بیوتکنولوژی پزشکی ـ استادیار مرکز تحقیقات علوم میکروبی(میکروبیولوژی کاربردی) ـ دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله(عج) ـ تهران ـ ایران
3- دکترای نانو مواد ـ پژوهشگاه مواد و انرژی ـ پژوهشکده نانوتکنولوِژی و مواد پیشرفته ـ کرج ـ ایران
4- دکترای بیوشیمی ـ استادیار دانشکده علوم زیستشناسی ـ دانشگاه خوارزمی ـ تهران ـ ایران
5- مؤلف مسئول: دکترای نانوتکنولوژی ـ استادیار مرکز تحقیقات نانوبیوتکنولوژی ـ دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله(عج) ـ تهران ـ ایران ـ صندوق پستی: 44711-14359
مقدمه
در سالهای اخیر، کامپوزیتهای پلیمری/سرامیکی بیولوژیکی، به عنوان داربستهای زیست سازگار و زیست تخریبپذیر برای ترمیم و بازسازی استخوان توسعه داده شدهاند(1). هنگامی که دو یا چند ماده بیولوژیکی به فرم کامپوزیت ساخته میشوند، هر جزء آن، نه تنها استقلال و خواص نصبی خود را حفظ میکند، بلکه مکمل نقاط قوت و ضعف یکدیگر میشوند، بنابراین تا حد زیادی نقایض و کاستیهای یکدیگر را برطرف میکنند(2). از میان کامپوزیتهای پلیمری، پلیهیدروکسی اسید مثل پلیاللاکتیک اسید(PLLA) به دلیل خاصیت زیست سازگاری و زیست تخریبپذیری ذاتی از جمله پلیمرهای سنتزی میباشد که امروزه کاربرد گستردهای در این حوزه دارد و از طرف اداره کل غذا و دارو(FDA: Food And Drug Administration) مورد تائید قرار گرفته است(3). با این که این گونه پلیمرها دارای خواص زیست سازگاری و هدایت استخوانی مناسبی هستند، از نظر القاء یا تحریک استخوانسازی محدود میباشند و قدرت کافی جهت ترمیم ضایعات استخوانی را ندارند لذا نمیتوانند تمام الزامات داربست ایدهآل را برآورده سازند(5، 4). بنابراین میتوان به کمک مواد سرامیکی زیست فعال، خواص آنها را بهبود بخشید.
یکی از انواع شیشههایی که توانایی ایجاد پیوند با استخوان را دارند شیشههای بر پایه Cao-P2O5-Sio2 هستند(7، 6). شیشههـای زیـستی هنگامی که در بدن قرار میگیرند به راحتی با سیالهای فیزیولوژیکی واکنش داده و یک لایه هیدروکسی آپاتیت کربنات بر روی سطح خود تشکیل میدهند(8). علاوه بر آن یونهای کلسیم، فسفر و سیلیسیم آزاد شده میتوانند تکثیر و تمایز سلولهای استئوبلاستی را افزایش داده و منجر به بهبود استخوانسازی شود(11-9). دو روش کلی برای ساخت شیشههای زیست فعال(BGn) وجود دارد: روش ذوبی و سل ژل(15-12). در تحقیقات اخیر، شیشه زیست فعال (BGn) را در ترکیب پلیاللاکتیک اسید(PLLA) قرار داده و به صورت کامپوزیت ساختهاند. نتایج آزمایشهای سلولی این گونه تحقیقات ثابت کرد که افزودن شیشه، تاثیر مثبتی در تکثیر و رشد سلولها بر روی کامپوزیت دارد(18-16). همچنین در مطالعههایی نانوالیاف شیشه و نانوذرات هیدروکسی آپاتیت را در بستر نانوالیاف پلیاللاکتیک اسید اضافه نموده و به صورت داربست کامپوزیتی مورد بررسی قرار دادهاند. نتایج این تحقیقات، تاثیر به سزای این نانو ذرات در رشد و تمایز سلولها بر روی داربست کامپوزیتی بود(19، 3). اما هنوز هم داربستهای کامپوزیتی اشاره شده در درمان ضایعات استخوانی ناتوان هستند.
هدف از این پژوهش، ساخت نانوداربست کامپوزیتی (پلیمری/سرامیکی) زیست سازگار و زیست فعال مناسب برای ترمیم و بازسازی عیوب استخوانی بود به طوری که قابلیت القای بافت استخوانساز جهت استخوانسازی را داشته در عین حال که سمیت و عوارض جانبی دیگری نداشته باشد. در این پژوهش، برای اولین بار از ذرات شیشه فعال از نوع 5S45(BGn) که با آسیاب سیارهای به ساختاری در مقیاس نانو تبدیل شده، در ترکیب پلیاللاکتیک اسید استفاده شد. سپس جهت اثبات عدم سمیت و همچنین قابلیت استخوانسازی، آزمایشهای سلولی با استفاده از سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان صورت گرفت.
استفاده از این نوع نانو ذرات شیشه به واسطه افزایش نسبت سطح به حجم، سبب واکنشپذیری بهتر این نوع فاز در ماتریس پلیمری پلیاللاکتیک اسید که آن هم دارای ساختار نانو است، میگردد. تمامی این پارامترها در کنار ترکیب زیست فعال شیشه میتواند سبب افزایش کارآیی تکثیر و تمایز سلولهای بنیادی بر روی نانو داربست کامپوزیتی پلیاللاکتیک اسید حاوی نانو ذرات شیشه زیست فعال شود.
مواد و روشها
ساخت نانو الیاف پلیاللاکتیک اسید(PLLA):
مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. برای ساختن نانو الیاف پلیاللاکتیک اسید، 43/0 گرم پلیمر پلیاللاکتیک اسید(آلمان، مِرک) با وزن مولکولی 60 کیلو دالتون در 6 میلیلیتر کلروفرم با غلظت 7% وزن به حجم بر روی همزن مغناطیسی همزده شده و 1 میلیلیتر دیمتیل فرمالدهید اضافه گردید. پس از همگن شدن و پایداری کامل، محلول فوق در یک سرنگ پلاستیکی10 میلیلیتر مخصوص دستگاه با سر سوزنی از جنس فولاد زنگ نزن با قطر خارجی 18 گیج(معادل 270/1 میلیمتر) انتقال داده شد. تنظیمات دستگاه به صورت زیر درنظر گرفته شد: ولتاژ 18 کیلو ولت، نرخ تغذیه 6/0 میلیلیتر بر ساعت، فاصله نازل تا جمعکننده(جمعکننده متحرک) 15 سانتیمتر، سرعت حرکت جمعکننده 300 دور بر دقیقه و سرعت حرکت رفت و برگشتی کلکتور 50 میلیمتر در دقیقه. به منظور آبدوست کردن و تغییر ویژگیهای سطحی جهت چسبندگی و اتصال بهتر سلولها، عملیات پلاسما(آلمان، Diener-NNO) با گاز اکسیژن تحت فشار 4/0 بار و به مدت 4 دقیقه انجام شد.
ساخت نانوذرات شیشه زیست فعال 5S45 (BGn):
برای ساخت شیشه زیست فعال 5S45 ، 07/22 گرم Sio2 و 88/5 گرم P2O5 ، 45/21 گرم CaCo3 (آلمان، مِرک) و 6/20 گرم NaCO3 (آلمان، مِرک) با هم مخلوط و سپس توسط هاون عقیق، آسیاب گردید. در ادامه با استفاده از ظرف پلیاتیلنی دربدار با چند عدد گلوله پلیاتیلنی مجدداً مخلوط کردن مواد کاملتر انجام شد. مواد فوق با استفاده از دستگاه پرس(ایران، تأسیسات صارم، T-35) به شکل قرصهای دایرهای با قطر 10 میلیمتر، پرس گردید. قرصهای حاصل درون کوره(ایران، تأسیسات صارم، T-35) قرار داده شد. تغییرات دمایی کوره بدین صورت انجام شد: ابتدا افزایش دما تا 800 درجه سانتیگراد با سرعت 10 درجه در دقیقه و ماندن در دمای فوق به مدت 5/2 ساعت و مجدداً افزایش دما از 900 به 1400 درجه سانتیگراد با نرخ 10 درجه در دقیقه و قرار دادن در دمای 1400 درجه سانتیگراد به مدت 3 ساعت. پس از عملیات مذاب، مواد ذوب شده حاصل از کوره خارج و درون آب مقطر کوینچ شدند. شیشه حاصل در دمای 80 درجه سانتیگراد به مدت 5 ساعت با آون خشک گردید.
در ادامه، شیشه ساخته شده طی چند مرحله و در مجموع به مدت 100 ساعت با استفاده از آسیاب سیارهای با کاپ زیرکونیا(Petch PM400) به ساختار در مقیاس نانو تبدیل گردید. به منظور اطمینان از سایز اندازه ذرات در مقیاس نانو، از DLS استفاده شد، نتایج آن نیز ساختار نانویی، کمتر از 700 نانومتر را تایید کرد.
ساخت نانوداربست کامپوزیتی پلیاللاکتیک اسید/نانو ذرات شیشه زیست فعال آسیاب شده(PLLA/BGn):
در این مرحله، نانو الیاف پلیاللاکتیک اسید به شکل دایره پانچ و درون پلیت کشت سلول قرار داده شد. نانو ذرات شیشه زیست فعال در آب مقطر(با غلظت 2 میلیگرم بر میلیلیتر) غوطهور و با دستگاه اولترا سونیک (آلمان، hielscher ، UP400S) و فرکانس 90 مگا هرتز به مدت 20 دقیقه سونیکیت شد. نانوذرات سونیکیت شده به مقدار 100 میکرولیتر به آرامی بر روی تمامی قسمتهای نانوالیاف پلیاللاکتیک اسید به طور یکنواخت پوشش داده و خشک گردید.
آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی:
به منظور مطالعه مورفولوژی نانوداربست کامپوزیتی، آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی(کره جنوبی، سرون تکنولوژیس) با ولتاژ 20 کیلوولت، انجام شد. نمونهها قبل از انجام آزمایش پوشش طلا داده شدند.
آزمون پراش پرتو ایکس:
برای بررسی ساختار فازی، آزمـون پـراش پرتـو ایکس (آلمان، Unisantis-Xmd 300)(XRD) در محـدوده زاویه بین 10 الی 90 درجه سانتیگراد با ولتاژ 45 کیلو ولت و جریـان 1میلیآمپر با کاتد مس صورت گرفت.
کشت سلولهای بنیادی مزانشیمی:
قبل از انجام کشت سلول، نمونهها در اتانول 70% به مدت 24 ساعت قرار داده شد و پس از آن با محلول فسفات بافر سالین شستشو داده به مدت ۲۰ دقیقه نیز تحت اشعه فرابنفش قرار گرفتند. جهت اطمینان از عدم وجود آلودگی میکروبی، تمامی چاهکها و نمونههای استریل شده به مدت 24 ساعت درون محیط کشت غنی شده از سرم جنین گاوی قرار گرفتند تا آلودگی احتمالی مشخص گردد. جهت انجام آزمایشهای سلولی، 104×3 هزار سلول بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان انسان بر روی تمامی چاهکهای حاوی نمونه ریخته و 300 میکرولیتر محیط کشت اضافه گردید. محیط کشت حاوی 45 میلیلیتر محیط با گلوگز بالا(DMEM-h)، 10 میلیلیتر محلول سرم جنین گاوی (FBS) و 500 میکرولیتر پنیسیلین/استرپتومایسین(آلمان، جیبکو) 1% بود و هر روز یک بار تعویض گردید. برای نمونه کنترل، سلولها در کف پلیت کشت سلول کشت شدند.
آزمون MTT :
این آزمون در بازههای زمانی 1، 3 ، 5 و 7 روز ارزیابی گردید. پس از اتمام هر دوره، چاهکها با فسفات بافر سالین شستشو داده و 50 میکرولیتر محلولMTT (آمریکا، سیگما آلدریچ)(5 میلیگرم بر میلیلیتر در محیط کشت پایه) به هر چاهک اضافه و به مدت3 ساعت درون انکوباتور قرار داده شد. پس از تشکیل بلورهای فارمازان، 100 میکرولیتر دیمتیل سولفوکساید(DMSO)(آمریکا، سیگما آلدریچ) جهت حل کردن بلورهای فارمازان اضافه شد. بعد از حل شدن کامل بلورها، میزان جذب محلول بنفش رنگ به دست آمده در طول موج 570 نانومتر، به وسیله دستگاه الایزا ریدر(اتریش، Sunrise-basic) اندازهگیری شد.
آزمون آکریدین اورنج:
قابلیت زنده ماندن سلولها بعد از 1، 3 و 5 روز کشت با استفاده از رنگآمیزی آکریدین اورنج سلول مورد ارزیابی قرار گرفت. در این آزمایش، محلول رنگآمیزی فلورسنت به مقدار 1 میکرولیتر اتیدیوم بروماید(آمریکا، سیگما آلدریچ) حاوی 100 میکروگرم بر میلیلیتر محلول آکریدین اورنج(آمریکا، سیگما آلدریچ) به هر چاهک اضافه و بعد از 20 دقیقه با محلول فسفات بافر سالین شستشو داده شد. با استفاده از میکروسکوپ فلورسنت (Leica ، آلمان) از سلولهای رنگ شده با بزرگنمایی 100
میکرومتر تصویربرداری شد.
تمایز استخوانی:
جهت بررسی تمایز استخوانی، محیط کشت پایه با محیط تمایزی حاوی فاکتورهای تمایز استخوانی تعویض شد. محیط تمایزی حاوی 45 میلیلیتر محیط کشت ((DMEM-h، 10 میلیلیتر سرم جنین گاوی(FBS) و 500 میکرولیتر بتاگلیسرول، 500 میکرولیتر آسکوربیک اسید و 50 میکرولیتر دگزامتازون(آمریکا، سیگما آلدریچ) بود و هر 2 روز تعویض گردید.
ارزیابی فعالیت آلکالین فسفاتاز(ALP):
فعالیت آلکالین فسفاتاز در فواصل زمانی 7 و14 روز مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا کل پروتئین سلولها با استفاده از 300 میکرولیتر محلول ریپا استخراج و به مدت 20 دقیقه ورتکس گردید. برای جدا کردن پروتئینها از بقایای سلولها، این محلول به مدت 15 دقیقه با 15000 دور در دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد، سانتریفیوژ شد. سپس 150 میکرولیتر کیت آلکالین فسفاتاز(ایران، پارس آزمون) با نسبت محلول 