[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 16، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 16 شماره 2 صفحات 159-149 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر بیوژنز میتوکندریایی و دفاع سلولی
عصمت نوشادی ، اصغر عرشی ، اسماعیل محمودی ، حسن جمشیدیان ، مینا دهقانی سامانی ، رسول هاشم زهی ، مهدی فدایی
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ـ واحد نجف آباد دانشگاه آزاد اسلامی
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: میتوکندری، بیوژنز، DNA
متن کامل [PDF 419 kb]   (7175 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3890 مشاهده)
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: ژنتيك
انتشار: 1398/4/24
متن کامل:   (16517 مشاهده)
مروری بر بیوژنز میتوکندریایی و دفاع سلولی
 
عصمت نوشادی1، اصغر عرشی2، اسماعیل محمودی3، حسن جمشیدیان4، مینا دهقانی سامانی5،
رسول هاشم زهی6، مهدی فدایی7
 
 
چکیده
سابقه و هدف
بیوژنز میتوکندری یک چرخه پیچیده است که شامل هماهنگی بین بیان ژن‌های میتوکندری و ژن‌های هسته‌ای، سپس ورود محصولات به اندامک و تداوم گردش این چرخه می‌باشد. نقص میتوکندری و یا نقص در هر یک از مسیرهای درگیر در بیوژنز میتوکندری، می‌تواند منجر به بیماری‌های تحلیل برنده شود و گاهاً نقش مهمی در فرآیند پیری داشته باشد.
مواد و روش‌ها
به دلیل اهمیت ارتباط میتوکندری با عواملی از جمله پروتئین‌های ماتریکس، چرخه سلولی و تکامل، در این مقاله مروری به بررسی ارتباط میتوکندری با این عوامل و هم چنین مطالعه‌های پیرامون آن‌ها که بالغ بر 52 مقاله می‌باشد، پرداخته شد. برای جستجوی مقاله‌ها از پایگاه‌های خارجی و داخلی مورد اطمینان نظیر NCBI و SID استفاده شد.
یافته‌ها
تغییرات و جهش‌ها در میتوکندری در اکثر فرآیندهای مولکولی و بیماری‌های مهم از جمله سرطان شایع است اما این جهش‌ها منجر به غیرفعال شدن میتوکندری نمی‌شوند، بلکه بیوسنتز و بیوانرژتیک آن را تغییر می‌دهند و منجر به تغییر در مسیرهای ارسال سیگنال، رونویسی و حتی ساختار کروماتین می‌گردند. بررسی این ارتباطات به شناخت و درمان بیماری‌هایی مانند سرطان کمک می‌کند.
نتیجه گیری
میتوکندری مهم­ترین منبع تامین انرژی سلول است و آسیب میتوکندری، سبب ایجاد اختلال در فعالیت چرخه‌های سلولی شده و میزان تولید انرژی کاهش و تولید رادیکال­های آزاد افزایش پیدا می­کند. بیوژنز میتوکندری یکی از روش­های دفاعی سلول در برابر استرس اکسیداتیو است که نقش محافظتی برای سلول دارد.
کلمات کلیدی: میتوکندری، بیوژنز، DNA
 
 
 
 
 
 
تاریخ دریافت: 15/5/97
تاریخ پذیرش: 23/8/97
 

1- PhD ژنتیک ـ دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس ـ شیراز ـ ایران
2- مؤلف مسئول: کارشناس ارشد ژنتیک ـ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ـ واحد نجف‌آباد دانشگاه آزاد اسلامی ـ نجف‌آباد ـ ایران ـ صندوق پستی: 517
3- کارشناس ارشد ژنتیک ـ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ـ واحد شهرکرد دانشگاه آزاد اسلامی ـ شهرکرد ـ ایران
4- کارشناس ارشد ژنتیک ـ مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و اداره کل انتقال خون اصفهان ـ اصفهان ـ ایران
5- دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک ـ دانشکده علوم پایه دانشگاه شهرکرد ـ شهرکرد ـ ایران
6- PhD ژنتیک ـ دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس ـ شیراز ـ ایران
7- کارشناس ارشد بیوشیمی ـ مرکز تحقیقات بیوشیمی بالینی ـ دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ـ شهرکرد ـ ایران
 

مقدمه
    نام میتوکندری، از دو کلمه یونانی Mito به معنای رشته و Chondrion به معنی دانه برگرفته شده است. از آن جا که این اندامک اغلب رشته­‌ای درهم یا به صورت دانه‌­های کوچک در سیتوپلاسم می­باشد، این اسم را برای آن گماشتند. تحقیقات اولیه انجام شده بر روی میتوکندری، در سال 1890 به وسیله آلتمن صورت گرفت که آن­ها را بیوپلاست یا جایگاه‌های زنده نامید(3-1). در یوکاریوت­ها، تنفس سلولی، تولید انرژی و دیگر فرآیند­های متابولیک تخصصی در میتوکندری که شامل یک غشا بیرونی و یک غشای داخلی است، انجام می­شود که 25% ازحجم سیتوپلاسم را به خود اختصاص داده است. میتوکندری نه تنها نقش بسیار مهمی در متابولیسم سلول، به دلیل تولید انرژی دارد، بلکه مکانی برای تولید گونه­های اکسیژن فعال (ROS) است و نقش کلیدی در آپوپتوز و هموستاز کلسیم بازی می­کند. برخی از بیماری­های مرتبط با بیوژنز میتوکندری، در جدول نشان داده شده است(جدول 1)(4). منشاء این اندامک در یوکاریوت‌ها توسط نظریه اندو-
همزیست، توضیح داده شده که میتوکندری از باکتری نشات گرفته و با یک سلول میزبان ادغام و در طول تکامل حفظ شده
­اند. این فرضیه با حمایت قابل توجهی به دلیل شباهت­های بین دستگاه ترجمه باکتری و میتوکندری، همرا بوده است(6، 5).
 
DNA میتوکندریایی:
    یک سلول انسانی شامل هزاران نسخه از DNA میتوکندری(2 تا 10 مولکول mtDNA در هر میتوکندری) می‌باشد. لیکن کل DNA میتوکندری در یک سلول تنها حدود یک درصد از کل DNA های یک سلول را شامل می‌‌شود. توارث به صورت تک والدی در اکثر آن‌ها می‌‌باشد. این مولکول ٣٧ ژن را کد می­کند که ٢٨ ژن روی زنجیره سنگین و ٩ ژن روی زنجیره سبک جای دارد(7) .از این 37 ژن، 2 ژن کدکننده rRNA و 22 ژن کدکننده­tRNA می­باشند(8).  mtDNAپستانداران شامل ناحیه­ حلقه D است که شامل پروموتر و منشا همانندسازی می­باشد. ژن کدکننده پروتئین مناطق اینترونی ندارد.
 
 جدول 1: بیماری‌های مرتبط با بیوژنر میتوکندریایی
 
جهش بیماری منبع
جهش در DNA میتوکندری نقص زنجیره تنفسی (2، 1)
جهش‌های هلیکاز TWINKLE SANDO (Sensory ataxic neuropathy dysarthria and ophthalmoparesis) ،
PEO (Progressive external ophthalmoplegia)
(5، 4)
جهش‌های DNA پلی‌مرازg زیر واحد کاتالیک: PEO ، SANDO ، MNGIE (Mitochondrial neurogastrointestinal encephalomyopathy) (6)
PEO : زیر واحد DNA پلی‌مراز
جهش در زیر واحد Ela پیروات دهیدوژناز نقص در پیروات دهیدوژناز (36)
آلانین/آمینو ترانسفراز گلی اکسالات نقص در آلانین/آمینو ترانسفراز گلی اکسالات (37، 8)
سوپر اکسید دیسموتاز بیماری شدید کبد الکلی (9)
جهش در Tim8 (تحت تاثیر قرار بیوژنز درونی ترنسلوکاز غشاء TIM23) سندرم ناشنوایی دیستونی و سندرم Mohr-Tranebjaerg (29)
جهش در Pam18 کاردیومیوپاتی اتساعی با آتاکسی (30)
جهش در HSP60 فلج اسپاستیک (34)
جهش در میتوفیوژن Charcot-Marie-Tooth 2A (13)
جهش در Opal آتوزومال مغلوب در آتروفی چشم (15، 14)


    میتوکندری از دو رشته سنگینH  بیشتر دارای G و سبک L بیشتر دارای C تشکیل شده است. رمز ژنتیکی میتوکندری متفاوت از کد­های هسته­ای است. مثلاً کد­های کدون TGA برای تریپتوفان به جای کدون توقف و هم چنین کدون  AGGو AGA به جای کدون توقف برای آرژنین و کد­های  ATAمتیونین به جای ایزولوسین می‌باشد.  mtDNAبا پروتئین‌های مختلف بسته‌بندی شده در ساختار­های شبه هسته‌ای همراه می­باشد، که با غشای داخلی میتوکندری نیز درآمیخته است(9). در سال­های اخیر پیشرفت­هایی در شناسایی ترکیب این ساختارها حاصل شده است.
    مطالعه‌های متعدد نشان می‌دهد که ساختار­های شبه هسته­ای مخمر شامل پروتئین است که به DNA اتصال دارد و با فاکتور­های همانندسازی و رونویسی، مانند فاکتور رونویسی میتوکندری (TFAM) A ، هلیکاز چشمک‌زن (TWINKLE)، پلی‌مراز (Polγ) γ و پروتئین متصل شونده تک رشته میتوکندریایی(mtSSB) مرتبط می­باشد(10).
 
همانند­سازی و رونویسی  DNAمیتوکندری:
    به طور کلی تاکنون چندین روش برای همانندسازی DNA میتوکندری بیان شده است از جمله: مدل رشته­ جفت شده، جابه‌جایی نامتقارن و مدل RITOLS. در این مقاله مروری، شرح مختصری از دو روش جابه‌جایی غیر هم زمان رشته(Asynchronous starand displacement model) و روش همانند سازی دو جهته­ی رشته­ی جفت شده(Strand-coupled bidirectional replication model) می­پردازیم. در روش جا­به­جایی غیر همزمان رشته، همانندسازی ژنوم میتوکندری از منشا همانندسازی رشته­ سنگین بر روی رشته­ سبک شروع می­شود. سپس تکثیر از رشته سنگین پیش می­رود تا این که دو سوم مسیر را طی کند و سنتز رشته سبک، در خلاف جهت تکثیر رشته سنگین و در جهت ´5 به سمت ´3 آغاز می‌گردد.  همانندسازی به صورت پیوسته از روی دو رشته در یک جهت انجام می­شود. در تمامی روش­های همانندسازی میتوکندری یک آغازگر توسط RNA پلی‌مراز میتوکندریایی ساخته می­شود و DNA پلیمراز گاما نیز در سنتز مداخله دارد(11). در روش مدل جابه‌جایی نامتقارن رشته، همانندسازی ژنوم میتوکندری از پروموتر رشته سبک برای شروع همانندسازی از رشته سنگین(OriH)  در D-Loop استفاده می­شود و آغازگرهای کوتاهی در منشا همانندسازی رشته سنگین به کمک پروموتر رشته سبک (LPS = Light strand promoter) توسط پلی‌مراز گاما ساخته می­شود(12). وقتی که دو سوم تکثیر از رشته­ سنگین انجام شد، رشته سبک در ناحیه رمزگذاری شده­ WANCY tRNA که تک رشته­ای می­باشد، شروع به همانندسازی می­کند و تکثیر توالی ژنی میتوکندری ادامه می­یابد تا این که همانندسازی دو رشته­ به اتمام رسد(13). DNA پلی‌مراز گاما و نیز عوامل رونویسی ویژه مانند mtTFA (نام دیگر آن Tfam)، دو پروتئینی هستند که توسط هسته رمزدهی شده و سپس وارد میتوکندری می‌شوند. میتوکندری، هم چنین دارای پروتئین­های دیگری مانند توپو ایزومراز نوع 1 و 2، DNA پریماز، پروتئین­های متصل شونده به DNA تک رشته‌ای و هلیکاز می­باشد(14).
 
پویایی میتوکندری:
    پویایی شامل دو فرآیند فیوژن و fission یا شکافت می‌باشد که fission یک رویداد داخلی برای قطعات و سازه‌های میتوکندری­ است در حالی که فیوژن نتیجه­ تعامل عناصر سطحی در فاز اولیه می‌باشد اما توسط غشا داخلی با پروسه پیچیده­تری در ارگان­های یکسانی ایجاد می­شود. پویایی Dnm1/Drp1 یک هسته­ اصلی در مکانیسم تقسیم میتوکندری می­باشد که در اطراف غشا میتوکندری با ایجاد ساختار­های مارپیچی هلیکسی باعث شکسته شدن غشا می‌گردند. GTP­های متصل شونده به این ساختار باعث برانگیخته شدن هیدرولیز GTP می­شوند. متعاقباً با ایجاد تغییرات کنفرماسیونی در هلیکس باعث بریدگی کامل در میتوکندری می­شود. Drp1 به عنوان تنظیم‌کننده در نقاط مختلف مسیر تقسیم، تغییر ایجاد کرده و در طول میتوز به تفکیک میتوکندری به سلول­های دختری کمک می‌کند(15). فسفریلاسیون Drp1 باعث اتصال به میکروتوبول­ها، جدا شدن سلول­های دختری در میتوکندری و ایجاد سیگنال‌های وابسته به سایکلین کیناز می­شود. در زمانی که سلول‌ها دچار فقر مواد مغذی­اند، فسفریلاسیون و دفسفریلاسیون در نقاط مختلف Drp1 منجر به افزایش طول دوره­ی میتوزی خواهد شد که به نوبه­ خود میتوکندری را از اتوفاژی حفظ می­کند(16). با مطالعاتی بر آنالیز ساختاری اثر Drp1 بر MiD51 ، مشخص شد که ADP یک تنظیم کننده­ تقسیم میتوکندری است. بالانس بین فیوژن و Fission میتوکندری به تنظیم هموستازی و متابولیک بافت یا سلول مورد نظر بستگی دارد(17). پدیده fission سبب تسهیل در نابودی میتوکندری­های آسیب ­دیده و هدایت این اندامک­ها به سمت پروسه­ میتوفاژی می‌گردد. پروتئین­هایی که در fission دخالت دارند عبارتند از Drpe و fis1، که در صورتی که چرخه fission دچار نقص شد، فرآیند آپوپتوز رخ می­دهد و کاهش این توازن با مرگ سلولی و آپوپتوز تنظیم می­شود(18).
 
ویژگی­های میتوکندری در G1-S :
    میتوکندری‌ها از یک سری عناصر لوله­ای واحد تشکیل شده که با فنوتیب طبیعی میتوکندری مطابقتی ندارد. وقایع خاصی برای میتوکندری در این برهه اتفاق نمی­افتد. میتوکندری در این مرحله غشا خارجی و داخلی ادغام شده دارد و ماتریکس زیادی نیز دیده می­شود که آزادانه بین عناصر میتوکندریایی دیده شده­اند(19). از اوایل تا اواخر G1 ، مصرف اکسیژن توسط میتوکندری گزارش شده و مجموعه ATP تولیدی در این فاز افزایش می­یابد و دپلاریزاسیون میتوکندری در این مرحله به کمک P53 بلوک می­شود. حضور هم­یوغی زیاد میتوکندری، CyclinE را القا می­کند و در سطح G1-S افزایش می­یابد و سپس در فاز S هماهنگ با دیگر سایکلین­ها کم می­شود که این فرآیند اجازه می­دهد این سایکلین نقش خاصی در فاز سنتز، از جمله شروع همانندسازی DNA داشته باشند(20). میتوکندری در شروع میتوز و یا مرگ سلولی حالت قطعه قطعه و در حالت پاسخ به مواد مغذی، گرسنگی و استرس اکسیداتیو در یک سیناپس حالت هایپر­فیوز به خود می‌گیرد. این تغییرات به طور کلی عملکرد میتوکندری را تنظیم می­کند و اختلال در این فرآیند اثرات منفی بر روی عملکرد کلی سلول می­گذارد(21).
بیوژنز میتوکندری:
    به فرآیند افزایش تعداد سلول‌های میتوکندریایی بیوژنز میتوکندری می­گویند، که این امر خود مستلزم تعادل بین ادغام(fusion) و شکافت(fission) می­باشد. بیوژنز میتوکندریایی برای رخداد­هایی هم چون تولید انرژی، سوخت و ساز سلول، تولید گونه­های واکنشگر اکسیژن (ROS)، سیگنالینگ کلسیم، چرخه پیری و مرگ سلولی ضروری است. بیوژنز میتوکندری چرخه‌ای است که از بدو تولد وجود دارد و از تنفس هوازی بافت­های گوناگون بدن نوزاد، پس از تولد شروع می­شود. اگر چه مسیر کامل کنترل بیوژنز میتوکندری به وضوح روشن نشده اما پیشرفت­های زیادی در شناسایی کلید­های اصلی در چند سال گذشته معرفی شده است(22). پروتئین­های کدگذاری شده میتوکندری که در ژنوم هسته­ای بیان می­شوند، در فسفوریلاسیون اکسیداتیو، بیوسنتز آهن و ورود پروتئین‌های میتوکندری نقش دارند. رونویسی و همانندسازی mtDNA توسط عوامل رونویسی و کواکتیویتور­های رونویسی تنظیم می­شود. رایج‌ترین فاکتورهای رونویسی که پروموتر ژن­های میتوکندری را فعال می­کنند شامل ژن­هایی هم چون ژن فاکتور هسته­ای تنفسی 1 و 2 (Nuclear respiratory factor 1 and 2) و گیرنده مربوط به استروژن و خانواده گیرنده­ کواکتیویتور گاما برای تکثیر پراکسی­ زوم(Proliferator-activated receptor gamma coactivator 1 )(PGC-1) از جمله PGC-1α و PGC-1β هستند. این خانواده از کواکتیویتور­ها، چند مسیر سوخت و ساز بدن مانند تنفس سلولی، ترموژنز و متابولیسم گلوکز در کبد را تنظیم می­­کند(23). اگر چه این کواکتیویتور­ها بیوژنز میتوکندری را تحریک می­کنند، PGC-1α به طور عمده در تنظیم گلوکونئوژنز و PGC-1β در تنظیم بتا­-­اکسیداسیون اسیدهای چرب دخالت دارد. سریواستاوا و مورائس در تحقیقی اظهار نمودند که بیان بیش از حد PGC-1α و PGC-1β با افزایش عملکرد تنفس در سلول­ها با جهش در DNA میتوکندریایی همراه است(25، 24). میزان بیان و مقدار فعالیت PGC-1α توسط گروه متنوعی از فاکتورهای بالادست مورد تعدیل قرار می‌گیرد که از مهم­ترین آن‌ها می­توان به SIRT1 و AMPK (Activated Protein Kinase) اشاره کرد. با توجه به نقش کلیدی PGC-1α در بیوژنز میتوکندری، هر گونه تغییر در بیان و یا عملکرد این مولکول باعث نقص عملکرد یا پاتوژنز بیماری­ها خواهد شد(شکل 1).
 
 

شکل 1: مسیرهای سیگنال‌های رشد فعال CaMKKβ، LKB1-STRAD یا TAK1 از طریق احیایAMPK-PGC-1α-NRF1 در بیوژنز میتوکندری همکاری دارند.
 
    در عضله اسکلتی، انجام ورزش استقامتی باعث افزایش تعداد میتوکندری می­شود که به واسطه مقدار کلسیم داخل سلولی در طول فیبر­های انقباضی افزایش می‌یابد. این فرآیند توسط بیان هماهنگ ژن­های هسته­­ای و میتوکندری تنظیم می­شود و فعال‌سازی PGC-1α را درگیر می­کند(26). افزایش سطح کلسیم داخل سلولی باعث فعال شدن پروتئین کیناز سیتوپلاسمی مانند کلسیم­/­کالمودولین وابسته به پروتئین کیناز(CaMK) یا پروتئین کیناز(PKC) C می‌شود که به نوبه خود باعث تحریک بیان چندین ژن هسته‌ای و میتوکندری می‌گردد(27). در نهایت افزایش PGC-1α را در پی خواهد داشت. علاوه بر p38 MAPK ، AMPK و ATF-2 (Activating Transcription Factor-2) در فسفوریلاسیون و القای بیان PGC-1α نیز نقش دارد(28). به غیر از فسفوریلاسیون، یکی دیگر از تغییرات پس از ترجمه که در تنظیم PGC-1α دخالت دارد، داستیلاسیون توسط SIRT1 در طول فقر مواد غذایی است که به واسطه اکسیداسیون چربی بیان ژن میتوکندری را افزایش می­دهد(29). میتوکندری در سلول­های طبیعی Mito–NRK نامیده می‌شود که به سرعت در حال تغییر حالت از فرم رشته­ای و پراکنده در تکثیر سلولی می­باشند و باعث توقف چرخه سلولی در مراحل مختلف می‌شوند. در مرحله میتوز صد­ها میتوکندری در سراسر سیتوپلاسم توزیع شده است. در G0 میتوکندری به دو صورت رشته­ای و تکه تکه­ای و در گذر از فاز G1 به S میتوکندری به صورت شبکه­ای گسترده از عناصر لوله­ای دیده می­شود. در G1 با ظاهری تکه­ای و در مرحله­ی S و M-G2 با ظاهری حد واسط قطعه قطعه­ای دیده می­شود. به نظر می­رسد این تغییرات با پروسه­ی چرخه­ی سلولی هماهنگ شده است(30).
 
بیوژنز میتوکندری و تکامل:
    تفاوت برجسته­ پروکاریوتی و یوکاریوتی در این است که یوکاریوت‌ها دارای یک ژنوم در یک پوشش هسته­ای با خلل و فرج و بیشتر آن­ها دارای میتوکندری هستند. پژوهش­های 30 سال گذشته تا حد زیادی فرضیه میتوکندری به عنوان Endosymbiont یک یوکاریوت اولیه را تثبیت کرده است. این نظریه ادعا می­کند که پروتویوکاریوت­ها در ابتدا بدون میتوکندری بوده‌اند و این ارگانیسم سپس به وسیله اندوسیتوز در پروتئوباکتریوم­ها اسیر شد و پس از یک رابطه­ هم‌زیستی و حذف ژن­های اضافی و انتقال دادن ژن­ها از باکتری به هسته، منجر به توزیع ژنوم بین دو ژنوم متفاوت شدند(31). پس از آن یوکاریوت­ها به سرعت تکامل یافته شدند و سناریو جدیدتر Big Bang آغاز شد. این سناریو شامل ادغام دو نوع باکتری بی­هوازی آرکئو باکتری­ها(باکتری میزبان) و پروتئو باکتری‌ها بود که با یکدیگر همزیست شدند و یوکاریوت اولیه شکل گرفت و پروتئو باکتری­ها به میتوکندری تبدیل شدند(32). تکثیر سلولی یک فعالیت پر انرژی است که توسط چک پوینت‌های چرخه سلولی کنترل می­شود. انتقال از یک مرحله به مرحله­ دیگر توسط سایکلین­های خاص فعال و غیر فعال‌سازی توسط کینازهایی به نام CDK­ها انجام می­شود، تکثیر کنترل نشده سلول یکی از علایم سرطان است. سلول­هایی که چرخه­ سلولی متوقف شده دارند، در مرحله­ی G1/S می­توانند دوباره فعال شوند(34، 33). در واقع سلول با مهار فسفریلاسیون اکسیداتیو میتوکندری و با محدود شدن گلوکوز در دسترس و یا از طریق تغییرات متعادل کننده­ ژنتیکی میتوکندری، می­تواند چرخه­ سلولی را در مرحله­ی G1 متوقف کند. توقف در مرحله G1/S توسط چک پوینت مربوط به AMPK کنترل می­شود که یک سنسور متابولیسم انرژی در سلول یوکاریوتی است. فعال­سازی AMPK، فسفریلاسیون P53 را در Ser15 ارتقا می­دهد که ورود سلول­ها به فاز G1 وابسته به فعالیت میتوکندری است و به کمک انرژی غیر تنفسی پشتیبانی می­شود. در بسیاری از سلول­های پستانداران سایکلین D1 در فعال­سازی و عدم فسفریلاسیون پروتئین رتینوبلاستوما دخالت دارند که باعث ورود سلول به فاز S می­شود و فعالیت میتوکندری را مهار و فعالیت NRF1 را سرکوب می­کند(36، 35). تغییرات ژنتیکی و اپی­ژنتیکی اثر خود بر فعالیت میتوکندریایی را در بیماری­های انسانی با فنوتیپ­های متفاوتی نشان می­دهند. در روند فسفریلاسیون اکسیداتیو، ATP  از ADP و Pi به کمک +ATP-H سنتتاز ساخته می­شود، که یک موتور چرخشی با بهره­گیری از نیروی الکتروشیمیایی پروتون توسط زنجیره تنفسی ایجاد می­شود. فعالیت ATP-H+ سنتتاز میتوکندری در زیر واحد β محلول در آب پروتئین F ((β-F1- ATPase واقع شده است که در ژنوم هسته کدگذاری و تنظیم بیان آن در سطح ترجمه انجام می­شود. بیوژنز سلولی یک واقعه­ پیچیده سلولی است که نیاز به بیان هماهنگ دو ژنوم جدا از هم را دارد(38، 37).
 
بیوژنز پروتئین­های حامل میتوکندری:
    حدود 95% پروتئین­های موجود در این اندامک، در هسته کدگذاری و در سیتوزول ترجمه و تکثیر شده و به میتوکندری اجازه­ی ورود می­یابند. پروتئین­ها­ی میتوکندری به کمک سیگنال­های خاص میتوکندری هدف‌گذاری می‌شوند(39).
    با توجه به موقعیت پروتئین در میتوکندری (ماتریس، غشاء داخلی میتوکندری، فضای بین یا غشای میتوکندری خارجی) مسیر­های ورود پروتئین متفاوت می‌باشد که در این مقاله مروری به صورت مختصری به هر کدام می‌پردازیم(40).
ارتباطات میتوکندری و هسته:
    پاسخ به محرک­های مختلف از قبیل تغییر در حرارت، فقدان مواد غذایی، تولید انرژی، تغییرات هورمونی و هم چنین هموستاز طبیعی در پستانداران، نیاز به عملکرد به موقع از هر دو ژنوم میتوکندری و هسته­ای دارد. این پاسخ شامل سیگنال­های دریافتی از هسته به میتوکندری و بالعکس می­باشد. سیگنال هسته­ای به میتوکندری شامل فعال شدن فاکتور­های رونویسی خاصی می­باشد که تنظیم‌کننده بیان ژن‌های میتوکندری است و منجر به بیوژنز میتوکندری می­شود، در حالی که سیگنال میتوکندری به هسته که به عنوان سیگنال‌دهی وارونه نامیده می­شود، حالت عملکردی میتوکندری مثل نقص در فسفوریلاسیون اکسیداتیو، کاهش مقدار ATP، جهش mtDNA و هیپوکسی  را بر­انگیخته می­کنند(41). علاوه بر این، استرس میتوکندری در مقابله با شوک حرارتی یا کاهش سطح پروتئین‌های خاصی می­تواند آغازی برای پاسخ های هسته‌ای باشد. مکانیسم­های درگیر در سیگنالینگ رتروگراد به خوبی قابل درک نیستند، اگر چه در مخمر تعدادی از رونویسی­‌های فعال واسطه به مسیر سیگنالینگ رتروگراد شناسایی شده­اند(42).
 
تقسیم میتوکندری و فیوژن؛ تنظیم اتصالات بین میتوکندری­ها:
    فعالیت آنتاگونیستی تقسیم میتوکندری و فیوژن یکی از عملکرد­های اساسی میتوکندری است. تقسیم میتوکندری به حمل و نقل، توزیع و فرآیند تخریب بیشتر به کمک اندامک‌ها کمک می­کند که این تقسیم­های پویای میتوکندری به وسیله پروتئین­های دینامیکی انجام می­شود. این پروتئین جزو خانواده GTPase می­باشد و خودآرایی وابسته به GTP دارند. وظیفه­ این پروتئین، هیدرولیز GTP با تغییراتی در عرض غشا می­باشد(43).­DRP ­ها (Dynamin-related protein ; DRPSs) در مخمر به نام Dnm1 و در پستانداران به نام Drp1 شناخته شده است که از شکسته شدن غشای میتوکندری شکل می­گیرند(44). در مطالعاتی نشان داده شده است که کمبود ناشی از DRP1 القا شده توسط هایپر فیوز میتوکندری، باعث ایجاد استرس در همانندسازی، آسیب DNA در ATM/chk2 ، ATR/chk1، آسیب در ATM کیناز وابسته به چک پوینت G2/M و آنوپلوییدی در P53 می­شود. پروتئین­های مختلفی در فیوژن از جمله Mfn1 (Mitofusion1Mfn2 (Mitofusion2) وOPA1 (Optic Atrophy 1) دخالت دارند. میتوفیوزین‌ها در غشای خارجی و OPA1 در جوش خوردن غشای داخلی میتوکندری دخالت دارد. جهش­های مختلف در میتوفوزین­ها منجر به بروز بیماری­های مختلفی از جمله دیابت نوع 2 می­شود(45).
 
بیوژنز میتوکندری و سرطان:
    در طیف گسترده‌ای از سرطان­ها، جهش­های سوماتیک و رده زایشی DNA میتوکندری وجود دارد که شامل انواع سرطان­ها مانند آدنوکارسینوم­های کلیه، سلول­های کولون، تومورهای سر و گردن، تومورهای آستروسیتیک، تومورهای تیروئید، تومورهای سینه، تومورهای تخمدان، نوروبلاستوماها و انکوسیتوماها می­باشد(46).
    هم چنین جهش­های DNA میتوکندری(حذف، جایگزینی، نقطه­ای و بازآرایی) در سرطان‌ها رخ می­دهند. میتوکندری‌ها به عنوان منبع پیام‌رسان و نیروگاه سلول‌ها محسوب می­شوند و در آپوپتوز(مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی) و متابولیسم سلولی نقش مهمی دارند در نتیجه دارای­ DNA مخصوص به خود هستند که برخی از پروتئین­های مورد نیاز در تامین انرژی سلول را کد می‌کنند(47).
    محققان برای یافتن ارتباط بین کاهش میزان mDNA و متاستاز سلول­های سرطانی، به کمک روش­های مختلف شیمیایی و ژنتیکی، mDNA سلول­ها را کاهش داده که کاهش mDNA باعث تغییراتی در متابولیسم سلول­ها می‌شود و حتی سلول­های طبیعی نیز حالت تهاجمی پیدا کرده و بسیار شبیه سلول­های سرطانی می‌گردند. این سلول­ها ویژگی خود نوسازی(self-renewal) از خود نشان داده و مارکرهای زیستی سلول­های بنیادی مانند سرطان سینه را در سطح خود بیان می­کنند. به عقیده پژوهشگران کسب چنین ویژگی­هایی به سلول­ها جهت بقا و مهاجرت به سایر قسمت­ها کمک می­کند(48).
پروتئین­های ماتریکس:
    این پروتئین­ها در ریبوزوم­های سیتوپلاسمی به عنوان پیش‌ساز ساخته می­شوند و حاوی یک سیگنال هدف در انتهای ترمینال آمین هستند. راه ورود برای بیشتر پروتئین‌های میتوکندریایی، ترانس لوکاز غشای خارجی می­باشد که تقریباً چهار مسیر مجزای دسته‌بندی پروتئین از کمپلکس TOM (Translocase of the outer membrane) منشعب می­شوند و دیگری ترانس لوکاز واقع در غشاء داخلی میتوکندری می­باشد. زیر واحدهای Tom20 و Tom22 وظیفه­ شناسایی پروتئین­های انتقال را بر عهده دارند و پس از آن پروتئین­ها به سمت کانال Tom40 هدایت می­شوند که یک کانال عمومی است. پس از عبور پروتئین از این کانال­ها و هنگام ورود به سیتوزول Hsc که از تا خوردن پروتئین جلوگیری می­کند، از پروتئین رها می­شود(49). پروتئین­ها در نهایت به کانال­های غشا داخلی می­رسند. مهم‌ترین آن­ها  Tim23و Tim17 (Translocase of the inner membrane) می­باشد که پروتئین را به داخل ماتریکس می­کشد و پس از آن توالی پپتیدی سیگنالی که در انتهای پروتئین است توسط نوعی پروتئاز جدا می­شود و پروتئین­ها ساختار فضایی و تا خوردگی طبیعی خود را، معمولاً با صرف ATP به دست می­آوردند(50).
 
پروتئین­های غشای داخلی:
    معمولاً پروتئین­های غشای داخلی در سیتوپلاسم ساخته می­شوند و به سه روش وارد میتوکندری می‌گردند. راه اول­: معمولاً این نوع پروتئین­ها دارای 2 سیگنال پپتید در انتهای آمینی خود می­باشند. اولین نشانه توسط Tom20/22 شناسایی می­شود و توالی نشانه­ بعدی توسطTim40  شناسایی و وارد Tim23/17 می­شود. این پروتئین­ها با قطع یکی از سیگنال‌های پپتیدشان اجازه­ی ورود کامل به ماتریکس را ندارند. راه دوم: مانند مسیر اول است ولی این پروتئین­ها کاملاً وارد ماتریکس می­شوند. راه سوم: بر خلاف دو مسیر بالا توالی سیگنال پپتید برای ماتریکس ندارند. ولی چند توالی متفاوت در ساختار درونی خود دارند. برای عبور از غشای خارجی از Tom22/70 و پس از آن از کانال Tom40 عبور کرده و هنگامی که به غشای داخلی رسید، از کانال Tim22/54 گذشته و وارد ماتریکس می­شود(51).
 
پروتئین­های غشای خارجی:
    پروتئین­های این دسته دارای دو سیگنال پپتید در انتهای آمینی می­باشند، که یک توالی پپتید برای انتقال یافتن به ماتریکس و دیگری سیگنال توقف برای قرار گرفتن در غشای خارجی است. روند این چرخه بدین صورت است که پروتئین ابتدا از Tom40 می­گذرد و با کمپلکس SAM ادغام می­شود تا بتواند در غشای خارجی در جایگاه خود قرار­ گیرد(52).
 
مواد و روش‌ها
    به دلیل اهمیت ارتباط میتوکندری با عواملی از جمله سرطان، پروتئین‌های ماتریکس، چرخه سلولی و تکامل، در این مقاله مروری به بررسی ابعاد مختلف ارتباط میتوکندری با این عوامل و هم چنین مطالعه‌های پیرامون آن‌ها که بالغ بر 52 مقاله می‌باشد، پرداخته شده است. مطالعه‌های مورد نظر از پایگاه‌های اطلاعاتی Google Scholar، Scopus، NCBI و SID با کلید واژه‌های میتوکندری، دفاع سلولی و DNA میتوکندریایی جستجو شدند. بر اساس معیار نیوکاسل اتاوا، مطالعاتی که امتیاز 6 و یا بیشتر گرفتند، وارد مطالعه شدند.

نتیجه‌گیری
    درون سلول، میتوکندری هم منبع تولید و هم هدف اثر رادیکال‌های آزاد اکسیژن است که سبب ایجاد اختلال در فعالیت این اندامک می­شوند. میتوکندری مهم­ترین منبع تامین انرژی سلول از طریق چرخه تری کربوکسیلیک اسید و زنجیره انتقال الکترون است و آسیب میتوکندری، سبب ایجاد اختلال در فعالیت این دو زنجیره شده، میزان تولید انرژی کاهش­ و تولید رادیکال­های آزاد افزایش پیدا می­کند. کاهش انرژی و کارکرد نامناسب میتوکندری از اتفاقات اولیه در بیماری­هایی نظیر آلزایمر است و سوء عملکرد میتوکندری هم در نورون­ها و هم آستروسیت­ها مشاهده می­شود. بیوژنز میتوکندری یکی از روش­های دفاعی سلول در برابر استرس اکسیداتیو است که نقش محافظتی برای سلول دارد. استرس اکسیداتیو که ناشی از برهم خوردن تعادل بین ایجاد رادیکال­های فعال و خنثی شدن آن­ها توسط آنزیم­های آنتی­اکسیدانی است، از عوامل مهم ایجاد و پیشرفت بیماری­های نورودژنریتیو می­باشد.
 
تشکر و قدردانی
    این مقاله بخشی از طرح تحقیقاتی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد می باشد. بدین‌وسیله از همکاری و مساعدت کتابخانه و واحد کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد جهت همکاری در جستجوی مقالات، تشکر و قدردانی می‌شود.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Noshadi E, Arshi A, Mahmoudi E, Jamshidian H, Dehghani-Samani M, Hashemzehi R et al . A Review of Mitochondrial Biogenesis and Cellular Response. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2019; 16 (2) :149-159
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1219-fa.html

نوشادی عصمت، عرشی اصغر، محمودی اسماعیل، جمشیدیان حسن، دهقانی سامانی مینا، هاشم زهی رسول و همکاران.. مروری بر بیوژنز میتوکندریایی و دفاع سلولی. فصلنامه پژوهشی خون. 1398; 16 (2) :149-159

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1219-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 16، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645