چکیده
سابقه و هدف
متیلاسیون DNA در ناحیه پروموتر ژنهای سرکوبگر تومور از جمله P15 ، به عنوان یکی از مهمترین مکانیسمهای ایجاد بدخیمیهای خونی مطرح است .هارمالین یکی از آلکالوئیدهای مشتق شده از گیاه اسپند است که دارای خاصیت آنتیپرولیفراتیو بر روی ردههای سلولی لوسمیک میباشد. در این مقاله تاثیر هارمالین بر کاهش بیان ژنDnmt1 و هیپومتیلاسیون ناحیه پروموتر ژن P15 در رده سلولی NB4 مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها
در این مطالعه تجربی با استفاده از روش MTT ، تاثیرات سیتوتوکسیک بر رده سلولی NB4 تا 72 ساعت بررسی شد. جهت بررسی چرخه سلولی پس از تیمار با هارمالین، از روش فلوسیتومتری استفاده شد. وضعیت متیلاسیون پروموتور ژن P15 با استفاده از روش Methylation specific PCR بررسی شد. با استفاده از روش Real-time PCR ، میزان بیان ژنهای Dnmt1 و P15 بررسی گردید.
یافتهها
نتایج نشان داد که داروی هارمالین از غلظت µg/mL 15 به بالا، پس از 48 ساعت به صورت وابسته به دوز و زمان دارای خاصیت آنتیپرولیفراتیو بر روی رده سلولی NB4 میباشد. آنالیز چرخه سلولی نشاندهنده ایست سلولها در فاز G0G1 است. هارمالین در غلظت µg/mL15 موجب کاهش بیان ژن Dnmt1 ، هیپومتیلاسیون پروموتور ژنP15 و افزایش مجدد بیان ژنP15 در رده سلولی NB4میشود.
نتیجه گیری
با توجه به اثر بخشی داروی هارمالین بر کاهش بیان ژن Dnmt1 و هیپومتیلاسیون پروموتور و افزایش بیان ژن P15 در این رده سلولی، میتوان چنین پیشنهاد کرد که این دارو میتواند به عنوان یک راهکار درمانی مناسب به صورت منوتراپی و یا داروی مکمل همراه با داروهای متداول لوسمی پرومیلوسیتیک حاد مورد استفاده قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |