استادیار دانشکده اهل بیت ـ دانشگاه اصفهان ـ اصفهان
چکیده: (3906 مشاهده)
چکیده سابقه و هدف یکی از اساسیترین حقوق مصرفکنندگان محصولات خونی را باید حق بر سلامت دانست که بر مبنای آن، حق مورد نظر، باید از سوی سازمان انتقال خون به رسمیت شناخته شده و تمامی اقدامات لازم برای وصول خون سالم و ایمن به مصرفکنندههای فرآوردههای خونی صورت گیرد. هدف اساسی، ایجاد انتظام در روابط بین مصرفکنندههای محصولات خونی و تشریح جنبههای مختلف حق ایشان بر سلامت به عنوان اساسیترین حق آنها است. مواد و روشها روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده و مبتنی بر تحلیل کتابخانهای مقررات قانونی و بیان فقهاست. لذا اثر حاضر به علت کیفی بودن، نمونهگیری مشخصی نداشته است. یافتهها حق مزبور مبتنی بر قواعد فقهی نظیر قاعده لاضرر، تسبیب و اتلاف مورد حمایت قرارگرفته و ضمانتهای اجرایی دقیقی در فقه برای آن متصور هست که میتوان مبنای عام مزبور را در مورد انتقال خون و فرآوردههای خونی نیز مجرا دانست و در حقوق ایران نیز مبنای مورد نظر یافت میشود. به طور خاص در اساسنامه تشکیل سازمان و نیز در آیین نامه اجرایی فعالیت بانکهای خون و مراکز مصرف خون به این حق اشاره شده است. نتیجه گیری نتایج تحقیق نشان داد درخصوص مصرفکننده محصولات خونی، حق بر سلامت تحت عنوان تشکیل نهاد نظارت و مراقبت بر خون مورد تایید قرارگرفته است که بر اساس آن بخش هموویژلانس و بخش تضمین کیفیت خون، این تعهد را ایفا مینمایند. هم چنین قانونگذار برای مسئول بانک خون نیز تعهداتی بر لزوم سالمسازی خون در نظر گرفته که مؤید احترام به حق مصرفکننده فرآوردههای خونی به حق بر سلامت است.
Ali Akbari Baboukani E, Amirhosseini A. Juridical-legal analysis of consumer's right to blood products on health. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2019; 16 (3) :228-239 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1257-fa.html
علی اکبری احسان، امیرحسینی امین. تحلیل فقهی ـ حقوقی حق مصرف کننده فرآوردههای خونی برسلامت. فصلنامه پژوهشی خون. 1398; 16 (3) :228-239