[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 19، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 283-270 برگشت به فهرست نسخه ها
میزان تزریق فرآورده‌های خونی در درمان بیماران با ترومای حاد مراجعه‌کننده به بیمارستان بعثت همدان در سال 99-98
حسن رفیعی مهر ، میترا گلپریان ، نسرین جیریایی شراهی ، محمد واسعی ، رسول سلیمی
استادیار دانشکده پزشکی ـ دانشگاه علوم پزشکی همدان
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: خون، درمان، تروما
متن کامل [PDF 415 kb]   (376 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (419 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انتقال خون
انتشار: 1401/10/10
متن کامل:   (552 مشاهده)
میزان تزریق فرآورده‌های خونی در درمان بیماران با ترومای حاد مراجعه‌کننده
به بیمارستان بعثت همدان در سال 99-98

حسن رفیعی‌مهر1، میترا گلپریان2، نسرین جیریایی شراهی3، محمد واسعی3، رسول سلیمی4

چکیده
سابقه و هدف
تزریق انواع فرآورده‌های خون خطرات بالقوه برای بیماران ترومایی دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان تزریق فرآورده‌های خونی در درمان بیماران با ترومای حاد مراجعه‌کننده به مرکز آموزشی درمانی بعثت همدان در سال 98-99 انجام گردید.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مقطعی پرونده 227 نفر از بیماران ترومایی بستری در بیمارستان بعثت همدان طی سال‌های 1398 تا 1399 از نظر میزان تزریق انواع فرآورده‌های خون بررسی شد. داده­های مطالعه با نرم­افزار SPSS نسخه 23 و آزمون ناپارامتری مناسب از جمله من‌ویتنی، کروسکال والیس و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند. سطح معناداری در تمامی آزمون­ها کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها
در این مطالعه بیشترین نوع و مکانسیم تروما به ترتیب ترومای نافذ(2/65%) و تصادفات رانندگی(70%) بود. در 1/62 % اندام آسیب دیده ناحیه سر و گردن بود و در 7/72% موارد نیاز به جراحی داشتند و 1/18% آنان فوت کرده­ بودند. فراوانی تعداد واحد دریافتی PRBC (10/5 ± 70/4)، پلاکت (37/1 ± 72/0)و FFP (67/2 ± 98/1) به ­صورت معناداری در بیماران ترومایی فوت شده و نیازمند جراحی بالاتر بوده است(05/0 p<). میانگین و انحراف معیار سن بیماران  19 ± 63/45 سال و 40/67% مرد بودند.
نتیجه گیری
در بیماران ترومایی جراحی شده و فوت شده به دلیل ترومای سر و گردن، فراوانی گلبول­های قرمز متراکم، پلاکت و FFP تزریق شده و مرگ و میر به­ صورت معناداری بیش از دیگر بیماران ترومایی بود. استفاده بهینه و مطابق با گایدلاین‌های به روز از فرآورده‌های خونی توصیه می‌گردد.
کلمات کلیدی: خون، درمان، تروما










تاریخ دریافت: 11/05/1401
تاریخ پذیرش:  26/09/1401


1- PhD خون‌شناسی آزمایشگاهی و بانک خون ـ دانشیار دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان ـ همدان ـ ایران
2- دانشجوی پزشکی ـ دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان ـ همدان ـ ایران
3- متخصص طب اورژانس ـ استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان ـ همدان ـ ایران
4- مؤلف مسئول: متخصص طب اورژانس ـ استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان ـ همدان ـ ایران ـ کد پستی: 6517838736
 

مقدمه
    امروزه تروما به ­عنوان یک بیماری و یک معضل بهداشتی در هر جامعه­ای محسوب می­شود(1). تروما یا آسیب به معنی صدمه­ای فیزیکی است که از مواجهه ناگهانی یا کوتاه مدت با درجات غیر قابل تحمل انرژی ناشی می­شود(2). منظور از تروما در این مطالعه، هر نوع ترومای حاد وارد شده است که بلافاصله پس از حادثه بیمار به مراکز درمانی و یا بیمارستان انتقال داده شده باشد. تروما میتواند یک آسیب نافذ یا غیر نافذ باشد که ناخواسته یا خواسته صورت گرفته است و شامل تروماهای ترافیکی، مسمومیت، سقوط، غرق‌شدگی و سایر تروماها است. منظور از علل تروما در این پژوهش، تقسیم‌بندی است که در آن موارد تروما به تفکیک گروه‌های سنی، جنس، محل و زمان بروز حادثه ثبت می‌شوند و شامل تصادف با وسایل نقلیه موتوری، سقوط، نزاع، انفجار و غیره و نوع تروما هم به ­صورت بلانت یا نافذ می­باشد(2، 1).
    امروزه، افزایش تردد وسایل نقلیه و افزایش میزان نزاع و خشونت، منجر به شیوع بیشترحوادث گردیده است، به طوری که مرگ ناشی از جراحات رانندگی بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از جراحات غیر عمدی را در دنیا به خود اختصاص داده است(3). با توجه به تأثیرات عظیمی که تروما روی منابع انسانی و مالی دارد، بی شک مطالعه و پژوهش در مورد تروما، یکی از نیازهای کاربردی انسان امروزی محسوب می­گردد(3). یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در بیماران ترومایی، خونریزی و از دست دادن خون می­باشد. لذا با انتقال خون و فرآورده‌های آن می‌توان پیش‌آگهی این بیماران را بهبود بخشید(3).
    مطالعه‌های متعددی درخصوص میزان تزریق خون یا نحوه مصرف آن در بیماران ترومایی انجام شده است(4). در یک مطالعه در آمریکا، 10% تا  %15 و در یک مطالعه داخلی7/61% از تمام واحدهای خون مصرف شده، برای درمان بیماران ترومایی بود (4). افزایش تقاضا، عدم توزیع مناسب فرآورده­های خونی در بین مراکز مختلف و تأخیر در برخی اعمال جراحی به دلیل کمبود ذخیره خون در بیمارستان، منجر به افزایش حجم کاری بانک خون، افزایش هزینه­ها و در نتیجه ایجاد کمبود کاذب می‌شود. کمبود کاذب خون خود می­تواند باعث بالا رفتن سن خون­های ذخیره شده در بانک خون، کاهش کیفیت و تحمیل هزینه­های سنگین آزمایشگاهی و افزایش ضایعات ناشی از انقضای تاریخ مصرف ­شود(5).
    نسبت ایده‌آل بین فرآورده‌های مختلف خون مصرف شده هنوز بحث‌برانگیز است(4-2). با این حال انتقال خون ممکن است با کاهش ایمنی سلولی، افزایش حالت پیش التهابی، افزایش خطر عفونت و افزایش خطر سندرم دیسترس تنفسی حاد همراه باشد(7-5). بررسی میزان مصرف خون و فرآورده‌های خونی در هر واحدی می­تواند برای مدیریت آن واحد در جهت پیش­بینی سطح نیازی که برای آینده خواهد داشت بسیار کمک‌کننده ­باشد.
    مطالعه­ای توسط الکساندر و همکاران در سال 2017 در آمریکا، با هدف بررسی الگوی تزریق محصولات خونی در بیماران اورژانس و تأثیر آن بر پیامد بیماری انجام شده است. این مطالعه­ گذشته‌نگر مورد- شاهدی بر روی 204 بیمار اورژانسی که خون دریافت نموده بودند و 204 بیمار اورژانسی که خون دریافت نکرده بودند و با گروه اول همسان بودند، انجام شد.
    گروه دوم به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. پیامدهای بررسی شده در این بیماران نارسایی ریوی حاد، نیاز به بستری در آی‌سی‌یو و سندرم زجر تنفسی حاد بود. یافته­های این مطالعه نشان داد که 124 نفر از بیماران(8/60%) گلبول قرمز متراکم و 54 نفر از بیماران(5/26%) پلاکت دریافت نموده بودند. اصلی­ترین اندیکاسیون­ها، ترومبوسیتوپنی(8/27%) و آسیب نورولوژیک(1/24%) بود(8).
   آگاهی از الگوی مصرف خون در بیماران ترومایی، به برآورد بهتر از خون مورد نیاز و برنامه‌ریزی جهت تـأمیـن خـون کـافی این بیماران و هم چنین طراحی دستورالعمل­های جدید می­انجامد. 
    لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان تزریق فرآورده‌های خونی در درمان بیماران ترومایی مراجعه‌کننده به بیمارستان بعثت همدان در سال 99-98 انجام شد.

مواد و روش‌ها
    این مطالعه­ به روش توصیفی - مقطعی پس از تایید پروپوزال و اخذ کد اخلاق (IR.UMSHA.REC.1400.211)، در سال 1397 و 1398 به روش سرشماری و براساس مطالعه‌های مشابه، بر روی پرونده پزشکی و فرم­های درخواست خون و مستندات تزریق خون مربوط به 227 نفر از بیماران با ترومای حاد بستری شده در بخش اورژانس و بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بعثت دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام گرفت. داده‌های مورد نیاز شامل سن بیمار(سال)، جنسیت بیمار (مذکر/مؤنث)، مکانیسم تروما(تصادف با وسایل نقلیه موتوری، سقوط، نزاع، انفجار، سایر)، نوع تروما (غیر نافذ، نافذ)، محل آناتومیک آسیب(1- قفسه­ سینه، 2- شکم، 3- سر و گردن، 4- صورت، 5- اندام­ها و لگن و6- قسمت­های خارجی)، ضریب هوشیاری حین بستری(مقیاس گلاسکو)، مدت بستری در بیمارستان(روز)، تعداد واحد فرآورده خونی تزریق شده طی مدت بستری، نوع فرآورده خونی دریافتی(پلاکت، پلاسما، گلبول قرمز متراکم)، سطح هموگلوبین حین بستری(mg/dL)، سطح هموگلوبین هنگام ترخیص، نیاز به جراحی(بله/خیر) و پیامد نهایی(ترخیص، مرگ) برای هر بیمار در یک چک لیست از پیش طراحی شده ثبت گردید.
    بیماران بستری با ترومای حاد و سن بالای 18سال در بیمارستان بعثت طی سال‌های 1397 و 1398 و دریافت حداقل 1 واحد فرآورده­ خون طی مدت بستری از معیارهای ورود به مطالعه و پرونده‌های ناقص و بدون اطلاعات کافی و بیماران انتقالی از سایر مراکز از معیارهای خروج از مطالعه بود.
    پس از تکمیل چک لیست‌ها، تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از روش­های آماری توصیفی- تحلیلی انجام شد. توصیف داده­های کیفی با درصد و فراوانی و توصیف داده­های کمی با میانگین و انحراف معیار انجام گردید. ابتدا نرمالیتی متغیرهای کمی اصلی توسط آزمون کولموگروف اسمیرنوف تعیین شد و با توجه به این­ که توزیع متغیرهای تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و پلاسمای تازه منجمد شده طبیعی نبود، جهت مقایسه­ متغیرهای کمی بین دو یا چند گروه از آزمون ناپارامتری مناسب از جمله من‌ویتنی، کروسکال والیس و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد. سطح معناداری نیز در همه موارد 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها
    در مطالعه حاضر 227 پرونده بیمار ترومایی بستری در بخش اورژانس و بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بعثت طی سال‌های 1397 و 1398 که فرم درخواست خون در حین جراحی داشتند، مورد بررسی قرار گرفت. در این مدت 1068 واحد گلبول قرمز متراکم، 164 واحد پلاکت، 450 واحد پلاسمای منجمد تازه و در مجموع 1682 واحد فرآوده­های خونی درخواست شده بود. از 227 بیمار مورد مطالعه، 74 نفر زن (60/32%) و 153 نفر مرد (40/67%) بودند. میانگین سن بیماران مورد بررسی 05/19 ± 63/45 سال، میانگین مدت زمان بستری در بیمارستان 29/7 ± 21/13 روز و میانگین سطح هوشیاری حین بستری بر اساس مقیاس کمای گلاسکو (GCS) 33/3 ± 87/10 بود. در مطالعه حاضر بیشترین نوع تروما از نوع نافذ(2/65%) و عمده‌ترین مکانسیم(علت) تروما، تصادفات رانندگی (70 %) بود. بیشترین اندام آسیب دیده در بیماران مورد مطالعه، در ناحیه سر و گردن(1/62%) و قفسه سینه(7/16%) بود. در مطالعه حاضر بیشتر بیماران ترومایی مورد مطالعه(7/72%) نیاز به جراحی داشته‌اند، 9/81% آنان از بیمارستان ترخیص شده و 1/18 % آنان فوت کرده بودند(جدول 1).  



    میانگین انواع فرآورده­های خونی تزریق شده به بیماران مورد مطالعه 05/9 ± 40/7 واحد، میانگین پلاکت تزریق شده 37/1 ± 72/0 واحد و میانگین FFP های تزریق شده 67/2 ± 98/1 واحد و میانگین گلبول قرمز متراکم تزریق شده 10/5 ± 70/4 واحد بوده است(جدول 2).


    نتایج آزمون آماری کای‌دو نشان داد فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز متراکم در بیماران ترومایی بر حسب نوع تروما،  مکانسیم تروما و اندام آسیب‌دیده تفاوت معناداری نداشته­ است و به عبارتی توزیع فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز متراکم بر حسب نوع تروما، مکانسیم تروما و اندام آسیب دیده یکسان بوده است( جدول 3). نتایج آزمون مجذور کای نشان داد فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز متراکم در بیماران ترومایی بر حسب پیامد نهایی تفاوت معناداری داشته است و فراوانی بیماران که بیشتر از 10 واحد گلبول قرمز متراکم دریافت کرده­اند، در فوت شده­ها بیشتر بوده است(جدول 4)(001/0 p<). هم‌چنین نتایج آزمون مجذور کا نشان داد فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز متراکم در بیماران ترومایی بر حسب نیاز به جراحی تفاوت معناداری داشته است(001/0 p=) و تمام بیمارانی که نیاز به جراحی داشتند، کمتر یا مساوی 10 واحد گلبول قرمز متراکم دریافت کرده­اند اما در بیمارانی که نیاز به جراحی نداشته­اند، 2/15% آنان بیشتر از 10 واحد گلبول قرمز متراکم دریافت کرده­اند(جدول 4).
    بر اساس جدول 4، نتایج آزمون تی­مستقل نشان داد میانگین تعداد روز بستری در بیمارستان بر حسب تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز متراکم تفاوت آماری معناداری نداشته است. نتایج آزمون آماری یومنویتنی(Mann-Whitney U) نشان داد میانگین رتبه کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP بر حسب نوع تروما(غیر نافذ یا نافذ) تفاوت معناداری نداشته است.
    نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد میانگین رتبه کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP بر حسب مکانیسم تروما تفاوت معناداری نداشته است. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد میانگین رتبه کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی  بر حسب اندام آسیب دیده(شکم، سر و گردن، دست و پا، لگن و قفسه سینه) تفاوت معناداری نداشته است.
    اما میانگین رتبه پلاکت و FFP بر حسب اندام آسیب دیده تفاوت معناداری داشته است(به ترتیب 045/0 p= و 027/0 p=)، بر اساس آزمون تعقیبی LSD جهـت مقایسه دو به دوی تفاوت در محل­های آسیب، مشخـــص گردیـد



در بیماران ترومایی که در ناحیه سر و گردن  و یا قفسه سینه آسیب دیده­اند، میانگین تعداد واحد پلاکت دریافتی بالاتر از بیمارانی است که در ناحیه شکم آسیب دیده­اند و اما بین سایر انواع آسیب به بدن با یکدیگر تفاوتی مشاهده نگردید(جدول 5)(به ترتیب 039/0 p= و 011/0 p=). هم‌چنین براساس آزمون تعقیبی LSD در بیماران ترومایی که در ناحیه سر و گردن و یا قفسه سینه  آسیب دیده­ بودند، میانگین تعداد واحد FFP دریافتی بالاتر از بیمارانی بود که در ناحیه شکم(به ترتیب 015/0p= و 035/0p=) و دست و پا(به ترتیب (030/0p=) و (048/0p=)) آسیب دیده­ بودند. نتایج آزمون آماری یومن ویتنی نشان داد میانگین رتبه تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP بر حسب پیامد تروما(ترخیص یا فوت) در بیماران ترومایی مورد بررسی تفاوت معناداری داشته است(001/0p<) و میانگین تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP در بیماران فوت شده بالاتر از بیمارانی بوده که ترخیص شده‌اند(جدول 6). نتایج آزمون آماری یومن ویتنی نشان داد میانگین رتبه تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خون ، پلاکت و FFP بر حسب نیاز به جراحی (دارد یا ندارد) در بیماران ترومایی مورد بررسی تفاوت معناداری داشته است و میانگین تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خون، پلاکت و FFP در بیماران نیازمند جراحی بالاتر بوده است(جدول 7) (001/0p<). نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد ارتباط آماری معناداری بین تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده‌های خون، پلاکت وFFP با مدت بستری در بیمارستان در بیماران ترومایی مورد مطالعه وجود نداشته است (جدول 8).

بحث
    در مطالعه حاضر فراوانی تعداد واحد دریافتی PRBC ، پلاکت و FFP به­ صورت معناداری در بیماران با ترومای حاد (فوت شده و نیازمند جراحی) بالاتر بود. به عبارت دیگر به علت شدت تروما، روند دریافت خون و فرآورده‌های خونی بیشتر بوده و این امر احتمالاً موجب افزایش مرگ و میر و بدتر شدن روند درمان گردیده است. عوامل احتمالی دیگری  مانند: بیماری زمینه‌ای، عفونت بعد از جراحی، طول مدت جراحی، طول مدت بستری در بیمارستان و یا مصرف هم‌زمان برخی داروها وجود دارند که می‌توانند موجب افزایش تزریق خون بیشتر در این بیماران گردند، لذا پیشنهاد می‌گردد در مطالعه دیگری به این موضوع پرداخته شود. در جهت نتایج مطالعه حاضر در پژوهش کسرائیان و همکاران در سال1391 در شیراز که به بررسی بیمارانی که به دنبال تروما خون دریافت کرده بودند پرداخته­ بود، میزان مرگ و میر بیماران 8/12% بود که پایین‌تر از درصد فوتی‌های مطالعه حاضر می­باشد و این تفاوت به این دلیل است که در مطالعه حاضر فقط بیماران با آسیب تروماتیک مغزی شدید مورد بررسی قرار گرفته‌اند(9).
    هم راستا با نتایج مطالعه سروری و همکاران، راستوگی و همکاران و مبلغی و همکاران در مطالعه حاضر نیز از نظر جنسیت بیشتر افراد ترومایی مرد و میانگین سن آن‌ها زیر 50 سال بود(12-10). با توجه به این که مردان از نظر ماهیت شغلی بیشتر از زنان در معرض مشکلات آسیب‌زا هستند، بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر و سایر مطالعه‌های انجام شده، بیشترین بیماران ترومایی مورد بررسی که برای آنان انتقال خون صورت گرفته مردان بوده­اند و سنین آنان در جوانی و میانسالی بوده است و این نشان‌دهنده نیاز به برنامه­ریزی­های مداخله­ای جهت آموزش این افراد می­باشد. قابل ذکر است مبنای تزریق خون دربیماران با ترومای حاد در مطالعه حاضر شرایط همودینامیک بیمار و تشخیص و تایید متخصص طب اورژانس و متخصص مراقبت‌های ویژه بود. در مطالعه مبلغی و همکاران برخلاف نتایج مطالعه حاضر، الگوی تروما در 3/3% نافـذ و در 7/96% غیـر نافذ بوده است(12). در مطالعه محسنی و همکاران هم6/67% را ترومای غیر نافذ تشکیل می‌دادند(9). بر خلاف نتایج مطالعه حاضر در بررسی درخشانفر و همکاران نوع تروما در 5/59% موارد غیر نافذ بوده است(13). برخلاف نتایج مطالعه حاضر، جهانگیری و همکاران گزارش دادند که 91% تروماهای اتفاق افتاده از نوع غیر نافذ و فقط 9% از نوع نافذ بوده است(14). در مطالعه حاضر بیشترین نوع ترومای تشخیص داده شده از نوع نافذ بوده که مغایر با نتایج مطالعه‌ها در زمینه تروما می­باشد و این موضوع می­تواند به این دلیل باشد که در مطالعه حاضر فقط پرونده بیماران ترومایی که نیاز به انتقال خون داشته­اند مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد بیشتر بیماران نیاز به جراحی داشته­اند(7/72%) و 9/81% آنان از بیمارستان ترخیص شده­اند. در راستای نتایج مطالعه حاضر، مطالعه زمانی و همکاران نشان می‌دهد بیش از90% بیماران ترومایی با وضعیت عمومی خوب ترخیص شده­اند(15). در مطالعه مبلغی و همکاران هم 5/0% افراد مورد بررسی در اثر تروما فوت کرده­اند و بیشتر بیماران ترخیص یافته­اند(12). هم‌چنین در مطالعه دیفینو و همکاران مرگ و میر کلی برابر با 2/5% بوده است(16). همسو با نتایج مطالعه حاضر، ابراهیمی‌پور و همکاران گزارش داده­اند که1/89% بیماران با بهبودی نسبی ترخیص یافته­اند(17). در راستای نتایج مطالعه حاضر بیشتر بیماران مورد بررسی توسط درخشانفر و همکاران از بیمارستان ترخیص شده و 6/5% بیماران فوت کرده بودند(17). هم‌چنین در مطالعه سلیمی و همکاران، 4/8% بیماران دچار تروما فوت کرده‌ بودند(18). در مطالعه ضیائراد و همکاران، 46/44% بیماران ترومایی مورد بررسی فوت کرده بودند که بالاتر از درصد فوتی­های مطالعه حاضر می­باشد و این تفاوت به این دلیل است که در این مطالعه فقط بیماران با آسیب تروماتیک مورد بررسی قرار گرفته‌ بودند(19). سبزدل و همکاران شیوع نیاز به جراحی را 8/33% گزارش کرده و وضعیت نهایی بیماران به این صورت بود که 7/97% ترخیص با بهبودی داشته‌اند و تنها 2/3% بیماران فوت کرده­اند(13). در مدت مطالعه آن‌ها هم درصد جراحی و هم درصد بیماران فوت شده پایین­تر از مطالعه حاضر بود که می‌تواند در نتیجه تفاوت در شدت جراحات وارد شده به بیماران و تفاوت در مشخصات بیماران بوده باشد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر و سایر مطالعه‌هایی که در این زمینه صورت گرفته است، مشخص گردید در حالی که تعداد بیماران ترخیص یافته تقریباً در تمام مطالعه‌ها بالا بوده است اما تعداد مرگ اتفاق افتاده در مطالعه حاضر نسبت به مطالعه‌های مشابه مقداری بالاتر بوده است که می‌تواند مربوط به شدت آسیب در بیماران مورد بررسی بوده باشد. اما در مطالعه فرولیچ و همکاران، 2/16 درصد بیماران دچار تروما فوت شده­اند و به درصد مرگ و میر به دست آمده در مطالعه حاضر نزدیک می­باشد‌(20). بر اساس بررسی مطالعه فوق، مشخص گردید میانگین سن و سطح هوشیاری بیماران مشابه با مطالعه حاضر می­باشد.
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین مدت زمان بستری در بیمارستان 29/7 ± 21/13 روز و میانگین سطح هوشیاری حین بستری بر اساس مقیاس کمای گلاسکو 33/3 ± 87/10 می­باشد. نتایج تحقیق سبزدل و همکاران نشان داد که متوسط مدت زمان بستری افراد دچار تروما در این مطالعه تقریباً 5 روز بوده و کمترین و بیشترین زمان بستری بین صفر تا 12 روز بوده است(13). هم‌چنین زهره­وندی و همکاران گزارش داده­اند که میانگین تعداد روزهای بستری در بیمارستان 35/1 ± 3/5 روز بوده است (21).
    در مطالعه سلیمی و همکاران، میانگین تعداد روزهای بستری بیماران ترومایی در بیمارستان 5 ± 4/4 روز بود(18). در این مطالعه‌ها تعداد روزهای بستری در بیمارستان پایین­تر از مطالعه حاضر بوده و می­تواند نشان‌دهنده وضعیت عمومی بهتر بیماران باشد. در مطالعه ضیائراد و همکاران میانگین مقیاس کمای گلاسکو 11/3 ± 03/6 بوده است که پایین­تر از بیماران مورد بررسی در مطالعه حاضر است و این تفاوت به این دلیل است که در این مطالعه فقط بیماران با آسیب تروماتیک مغزی شدید مورد بررسی قرار گرفته است(19). در مطالعه فرولیچ و همکاران میانگین مقیاس کمای گلاسکو بیماران دچار تروما 7/4 ± 6/10 بوده و مشابه با میانگین مقیاس کمای گلاسکو به دست آمده در مطالعه حاضر (33/3 ± 87/10) می­باشد(20). بررسی میانگین مدت زمان بستری در بیمارستان و سطح هوشیاری بیماران در مطالعه‌های مرتبط با تروما تا حد زیادی نشان‌دهنده شدت تروما و آسیب وارده بر بیماران است که با پیامد تروما نیز عموماً در ارتباط هستند و در مطالعه حاضر نیز این متغیرها به سبب بررسی ارتباطشان با دریافت فرآورده­های خونی در مبتلایان به تروما مورد بررسی قرار گرفت.
    در مطالعه نجف‌زاده و همکاران در مجموع، 8173 واحد خون و فرآورده­های آن به بیماران تزریق شده بود(مورد گلبول قرمز متراکم دربخش اورژانس 801 واحد و در بخش گوش، حلق و بینی میزان 9 واحد). از نظر نوع فرآورده نیز 3200 واحد گلبول قرمز متراکم، 2770 واحد پلاکت، 1876 واحد FFP و 327 واحد کرایو مورد مصرف قرار گرفته بود(22). در این مطالعه، مشابه مطالعه حاضر تعداد واحد گلبول قرمز متراکم انتقال یافته بیشتر از سایر فرآورده­ها بود اما تعداد واحد پلاکت بالاتر از FFP بوده در حالی که در مطالعه حاضر تعداد واحد FFP بالاتر بوده و این تفاوت می­تواند به این دلیل باشد که در مطالعه نجف‌زاده و همکاران انتقال خون و فرآورده­های خون برای تمام بیماران بستری در بخش­های مختلف در نظر گرفته شده ولی در مطالعه حاضر فقط بیماران ترومایی درنظر گرفته شده بود.
    در مطالعه­ پرالتا و همکاران(2015)، میانگین گلبول قرمز متراکم مصرف شده 9/4 ± 9/10 واحد، میانگین FFP 8/3 ± 5/6 واحد و میانگین پلاکت 4/3 ± 4/6 واحد بوده است(23). در این مطالعه میانگین تمام فرآورده­های خونی مصرف شده بالاتر از مطالعه حاضر بوده و این می­تواند به دلیل شرایط وخیم­تر و شدت جراحات بیشتر وارد شده به بیماران باشد و از طرفی در این مطالعه میانگین مقیاس گلاسکو بیماران 3 بوده و 4/71% بیماران مورد بررسی فوت کرده­اند که نشان‌دهنده پایین­تر بودن سطح هوشیاری بیماران و بالاتر بودن موارد مرگ نسبت به مطالعه حاضر است. در راستای مطالعه حاضر، یافته­های کسرائیان و همکاران در مطالعه­ای که با هدف بررسی میزان تزریق خون در درمان بیماران با ترومای حاد انجام دادند، نشان داد که میزان دریافت گلبول قرمز متراکم، FFP و پلاکت برای هر بیمار ترومایی به ترتیب 74/3 ± 21/3 (از 1 تا 25) واحد، 6/6 ± 59/2 (از 0 تا 55) واحد و 15/5 ± 92/0 (از 0 تا 76) واحد بوده است(9)  میانگین FFP و پلاکت مصرف شده مشابه مطالعه حاضر بود اما میانگین گلبول قرمز متراکم پایین­تر بوده است. در راستای نتایج مطالعه حاضر، سلیمی و همکاران گزارش داده­اند بیشترین فرآورده خونی تزریق شده به بیماران دچار ترومای حاد، گلبول قرمز متراکم بوده است(22). بر اساس نتایج مطالعه حاضر و سایر مطالعه‌های انجام گرفته در این زمینه بیشترین فرآورده خونی تزریق شده به بیماران گلبول قرمز متراکم بوده و اما نسبت استفاده از FFP و پلاکت در مطالعه‌های مختلف متفاوت بوده است.
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین رتبه تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP بر حسب پیامد تروما(ترخیص یا فوت) و نیاز به جراحی(دارد یا ندارد) در بیماران ترومایی مورد بررسی تفاوت معناداری داشته است و میانگین تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP در بیماران فوت شده و بیماران نیازمند جراحی بالاتر از بیمارانی بوده که ترخیص یافته و نیاز به جراحی نداشته­اند. اما ارتباط آماری معناداری بین تعداد کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی، پلاکت و FFP با مدت بستری در بیمارستان وجود نداشته است. فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز در بیماران ترومایی بر حسب پیامد نهایی هم تفاوت معناداری داشته است و تعداد بیمارانی که بیشتر از 10 واحد گلبول قرمز متراکم دریافت کرده‌اند، در فوت شده­ها بیشتر بوده است. هم‌چنین فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز در بیماران ترومایی بر حسب نیاز به جراحی تفاوت معناداری داشته است و تمام بیمارانی که نیاز به جراحی داشته‌اند، کمتر یا مساوی 10 واحد گلبول قرمز دریافت کرده­اند اما در بیمارانی که نیاز به جراحی نداشته­اند، 2/15% آنان بیشتر از 10 واحد گلبول قرمز دریافت کرده­اند. بین میانگین تعداد روز بستری در بیمارستان با تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز تفاوت آماری معناداری مشاهده نگردید. در راستای مطالعه حاضر، یافته­های کسرائیان و همکاران در مطالعه­ای که با هدف بررسی میزان تزریق خون در درمان بیماران با ترومای حاد انجام دادند، نشان داد متوسط میزان تزریق خون به مدت حمل بیمار بستگی نداشته اما میزان مرگ و میر و نیاز به جراحی در بیمارانی که خون زیاد دریافت کرده بودند بیشتر بوده است(9). در راستای نتایج مطالعه حاضر در مطالعه اینابا و همکاران که به مقایسه بیمارانی که در 12 ساعت اول FFP دریافت کردند با افرادی که FFP دریافت نکردند پرداخته­اند، نتایج نشان داد برای بیماران ترومایی تجویز FFP با افزایش قابل توجهی در عوارض، به ویژه سندرم دیسترس تنفسی حاد، بدون بهبود در بقا همراه بود. افزایش در اختلال عملکرد ارگان­های متعدد، ذات‌الریه و سپسیس نیز با افزایش حجم FFP مشاهده شده است(24).
    همسو با نتایج مطالعه حاضر بوچی‌چیو و همکاران گزارش داده­اند ارتباط وابسته به دوز بین انتقال فرآورده خون(گلبول قرمز متراکم، FFP و پلاکت) و پیامد نامطلوب(افزایش مرگ و میر و عفونت) در بیماران ترومایی وجود دارد(25). هم چنین استون و همکاران به این نتیجه رسیدند که انتقال گلبول قرمز متراکم در 24 ساعت اول پس از بستری با افزایش مرگ و میر در بیماران ترومایی اطفال همراه است(26). برخلاف نتایج مطالعه حاضر یافته­های مطالعه رانگلاجان و همکاران نشان داد میزان مرگ و میر تحت تأثیر میزان گلبول­های قرمز متراکم در 12 ساعت اول و تعداد کل گلبول­های قرمز متراکم تزریق شده قرار نمی­گیرد(27). نتایج مطالعه دیرکز و همکاران هم بر خلاف نتایج مطالعه حاضر نشان داد نسبت استفاده­ از فرآورده­های خونی، ارتباطی با میزان مرگ و میر در بیماران ترومایی ندارد(28). با توجه به نتایج مطالعه حاضر و سایر مطالعه‌های انجام شده در این زمینه، شاهد نتایج ضد و نقیضی در تفاوت پیامد در بیماران ترومایی در پی تزریق خون و فرآورده­های خونی می­باشیم و در برخی مطالعه‌ها تزریق فرآورده­های خونی به صورت مستقل با مرگ و میر بیماران در ارتباط نبوده در حالی که در مطالعه حاضر و برخی مطالعه‌های مشابه، تزریق خون با افزایش مرگ و میر و نیاز به جراحی همراه بوده و در این زمینه انجام مطالعه‌های آینده­نگر و مداخله­ای بیشتر جهت رسیدن به یک نتیجه کلی پیشنهاد می‌شود. اطلاعات ناقص مانند عدم ثبت واکنش‌های احتمالی ناشی از تزریق فرآورده‌های خون در برخی از پرونده‌ها و عدم بررسی نسبت درخواست به تزریق هر یک از فرآورده‌های خون در بیماران ترومایی، بر حسب نوع و شدت تروما و تاثیر نسبت تزریق گلبول­های قرمز متراکم و FFP و پلاکت بر پیامد تزریق از محدودیت‌های مطالعه حاضر بود.
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین رتبه کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خون، پلاکت و FFP بر حسب مکانیسم تروما و نوع تروما تفاوت معناداری نداشته است. فراوانی تعداد واحد دریافتی گلبول قرمز در بیماران ترومایی هم بر حسب نوع تروما، مکانیسم تروما و اندام آسیب دیده تفاوت معناداری نداشته­ است. میانگین رتبه کل واحدهای دریافتی فرآورده­های خونی بر حسب اندام آسیب‌دیده هم تفاوت معناداری نداشته است. اما میانگین رتبه پلاکت و FFP بر حسب اندام آسیب دیده تفاوت معناداری داشته است و در بیماران ترومایی که در ناحیه سر و گردن و یا قفسه سینه آسیب دیده­اند، میانگین تعداد واحد پلاکت دریافتی بالاتر از بیمارانی بود که در ناحیه شکم آسیب دیده‌اند. اما بین سایر انواع آسیب به بدن با یکدیگر تفاوتی مشاهده نگردید. هم‌چنین در بیماران ترومایی که در ناحیه سر و گردن و یا قفسه سینه آسیب دیده‌اند میانگین تعداد واحد FFP دریافتی بالاتر از بیمارانی بود که در ناحیه شکم و دست و پا آسیب دیده‌اند. در جهت نتایج مطالعه حاضر، کسرائیان و همکاران گزارش داده­اند میزان تزریق خون، به محل آسیب بستگی نداشته است(9).    
    در مطالعه رفیعی­مهر و همکاران برخلاف نتایج مطالعه حاضر تعداد فرآورده­های خونی استفاده شده برای بیماران در نوع ترومای نافذ بیشتر بوده است  در حالی که در مطالعه حاضر تفاوت معناداری بین میزان استفاده از فرآورده­های خونی با نوع تروما مشاهده نگردید و این درحالی است که در هر دو مطالعه، فراوانی انواع تروما تقریباً مشابه بود به طوری که در مطالعه حاضر 2/65% و در مطالعه رفیعی مهر و همکاران 98/61% تروماها از نوع نافذ بوده است و در هر دو مطالعه هم آسیب ناحیه سر و گردن بیشتر بوده است. اما این تفاوت می­تواند در نتیجه شدت جراحت بیشتر در بیماران مورد بررسی و یا حجم نمونه در مطالعه رفیعی‌مهر اتفاق افتاده باشد.     هم‌چنین بر خلاف نتایج مطالعه حاضر در مطالعه مارتین و همکاران، بیماران با ترومای نافذ واحدهای بیشتری از فرآورده­های خونی را در 4 و 24 ساعت اول نسبت به بیماران با ترومای غیر نافذ دریافت کرده‌اند(29). خطر مرگ و میر درون بیمارستانی به ازای هر 1 واحد خونی که طی 24 ساعت نخست ترانسفیوژن می‌گردد، 4% افزوده می‌شود. خطرات ناشی از ترانسفوزیون ماسیو با TACO (Transfusion associated criculatory overload) همراه است. به این ترتیب افزایش خطر مرگ و میر وTACO  با افزایش حجم ترانسفیوژن  RBCو سایر فرآورده‌های خون قطعی است(30). حجم نمونه، بررسی دقیق پرونده بیماران و دقت در استخراج داده­ها از نقاط قوت مطالعه حاضر است. پیشنهاد می‌گردد عوامل احتمالی مداخله‌گر در تزریق فرآورده‌های خون در بیماران ترومایی، غیر از نوع و شدت تروما نیز بررسی و مطالعه شود.   

نتیجه‌گیری
    در مطالعه حاضر، اکثر بیماران ترومایی از نوع ترومای نافذ با آسیب ناحیه سر و گردن ناشی از تصادفات رانندگی بود و بیش از 70% آن‌ها نیاز به جراحی داشتند. فراوانی تعداد واحد تزریق شده گلبول­های قرمز متراکم، پلاکت و FFP به ­صورت معناداری در بیماران ترومایی نیازمند جراحی و فوت شده، بیش از بیماران ترومایی بوده که ترخیص شده بودند و نیاز به جراحی هم نداشتند. به عبارت دیگر در بیماران با ترومای حاد(آسیب در ناحیه سر و گردن)، میانگین تعداد واحد گلبول­های قرمز متراکم، پلاکت وFFP تزریق شده و مرگ و میر بیش از بیماران ترومایی دیگر نواحی بدن بود. استفاده از نتایج این طرح می­تواند آگاهی ما را از نحوه مصرف خون در بیماران مورد مطالعه افزایش داده و به برنامه‌ریزی مناسب‌تر جهت کنترل خونریزی و نیاز به تزریق خون کمتر می­انجامد.

تشکر و قدردانی
    این مقاله از پایان‌نامه میترا گلپریان دانشجوی دوره دکترای حرفه‌ای پزشکی شماره طرح: (140004223644) دانشگاه علوم پزشکی همدان استخراج شده است. نویسندگان بر خود لازم می‌دانند مراتب تشکر صمیمانه خود را از کارکنان مرکز تحقیقات بالینی بیمارستان بعثت همدان اعلام نمایند.
 
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rafieemehr H, Golparian M, Jiriaei Sharahi N, Vaseie M, Salimi R. The rate of blood products transfusion in the treatment of patients with acute trauma referred to Besat Hospital in Hamadan in 2018-2019. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2022; 19 (4) :270-283
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1458-fa.html

رفیعی مهر حسن، گلپریان میترا، جیریایی شراهی نسرین، واسعی محمد، سلیمی رسول. میزان تزریق فرآورده‌های خونی در درمان بیماران با ترومای حاد مراجعه‌کننده به بیمارستان بعثت همدان در سال 99-98. فصلنامه پژوهشی خون. 1401; 19 (4) :270-283

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1458-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.21 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4652