مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و اداره کل انتقال خون اراک
چکیده: (3319 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
تزریق خون و فرآوردهها در مراقبتهای پزشکی، یکی از اصلیترین روشهای درمانی است اما این کار بدون خطر نیست. بررسی الگوی مصرف فرآوردههای خون میتواند در بهبود مصرف و پیشبینی میزان تقاضای آن در آینده کمککننده باشد. در این مطالعه، بررسی الگوی مصرف فرآوردههای خون در بیمارستانهای شهر اراک انجام گرفت.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی- مقطعی، چهار بیمارستان شهر اراک انتخاب و اطلاعات مورد نظر شامل نوع و میزان فرآورده مصرفی و ارتباط آن با ویژگیهای بیمار از جمله سن، جنس و تشخیص بیماری در ۶ ماه ابتدای سال ۱۳۹۷ جمعآوری شد. طبقهبندی بیماریها بر اساس طبقهبندی بینالمللی 10-ICD انجام گرفت.
یافتهها
در مجموع چهار بیمارستان مورد بررسی، ۷۳۰۰ بیمار که 4/54% آنها مذکر بودند ، ۶۹۲۸ واحد RBC ، ۳۸۲۹ واحدFFP ، ۸۱۹۶ واحد پلاکت تهیـه شـده از خـون کامـل و ۱۷۱ واحد پلاکت آفرزیس دریافت کرده بودند. در هر سه نوع فرآورده مصرفی، بیشترین گروه دریافتکننده در رده سنی ۶۴-۴۱ سال (با میانه سنی 54 سال) بودند و نیز بیشترین مصرف RBC ، FFP و پلاکت در بیماران مبتلا به نئوپلاسم بود. میانگین مصرف RBC 05/2±9/1واحد، FFP 35/2±7/2 واحد و پلاکت 05/4±7/3 واحد بود.
نتیجه گیری
یافتهها الگوی مصرف فرآوردههای خون بر اساس سن، جنس و بیماریها را در اراک نشان داد. با توجه به رابطهای که بین میزان مصرف فرآوردههای خون و الگوی جمعیت شناختی هر منطقه وجود دارد، امکان استفاده از الگوی به دست آمده از این تحقیق، جهت پیشبینی و برنامهریزی برای تامین فرآوردههای خون مورد نیاز این منطقه ممکن خواهد شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
انتقال خون انتشار: 1398/10/10