جلد 16، شماره 3 - ( پاییز 1398 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 207-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
چکیده:   (3575 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
روش هماگلوتیناسیون به دلیل حضور گلبول‌های قرمز اهداکننده در گردش خون بیمار دارای محدودیت‌هایی است که سبب می‌شود در تعیین صحیح فنوتیپ بیمارانی که به تازگی خون دریافت کرده‌اند، مشکل ایجاد شود. گروه خونی Kidd از جمله گروه‌های خونی است که در طب انتقال خون اهمیت ویژه‌ای دارد. آنتی‌بادی‌های این سیستم مسئول یک سوم از واکنش‌های همولیتیک تأخیری ناشی از تزریق خون هستند. در این مطالعه از روش­های مولکولی برای تعیین آلل­های گروه خونی Kidd در بیماران تالاسمی استفاده شد.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه مقطعی ـ توصیفی، تعداد 100 بیمار تالاسمی دارای آلوآنتی‌بادی مراجعه‌کننده به درمانگاه تالاسمی تهران در سال 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. فنوتیپ این نمونه‌ها با استفاده از آنتی‌بادی اختصاصی تعیین شد. برای تعیین ژنوتیپ از روش‌های مولکولی PCR-SSP ، PCR-RFLP  و تعیین توالی استفاده شد.
یافته‌ها
با مقایسه فنوتیپ و ژنوتیپ، 20 مورد ناسازگاری دراین بیماران دیده شد. به طوری که(55%) 11 بیمار دارای ژنوتیپ JkA/JkA و فنوتیپJk(a+ b+) ، (35%) 7 بیمار دارای ژنوتیپ JkB/JkB و فنوتیپJk(a+ b+) ، (5%)1 بیمار دارای ژنوتیپ JkA/JkB و فنوتیپJk(a+ b-) و (5%)1 بیمار دارای ژنوتیپ JkA/JkB و فنوتیپJk(a- b+) بودند.
نتیجه گیری
استفاده از روش‌های مولکولی به عنوان یک روش مکمل همراه با نتایج روش­های سرولوژی می­تواند کمک شایانی برای حل مشکلات ناشی از تزریق خون و تعیین صحیح فنوتیپ گروه­های خونی به خصوص در بیماران تالاسمی فراهم کند.
کلمات کلیدی: ژنوتیپ، تالاسمی، گروه‌های خونی، فنوتیپ
متن کامل [PDF 341 kb]   (2301 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1744 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ايمونوهماتولوژي
انتشار: 1398/7/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.