[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 14، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 294-289 برگشت به فهرست نسخه ها
روش اصلاح شده PCR-RFLP برای تشخیص جهش JAK2 V617F در بیماران مبتلا به نئوپلاسم‌های میلوپرولیفراتیو
علیرضا مرادآبادی ، علیرضا فارسی نژاد ، احمد فاطمی
استادیار دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: اختلالات میلوپرولیفراتیو، PCR، نئوپلاسم، کروموزوم فیلادلفیا
متن کامل [PDF 430 kb]   (2398 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (4562 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هماتولوژي
انتشار: 1396/10/9
متن کامل:   (2363 مشاهده)
روش اصلاح شده PCR-RFLP برای تشخیص جهش JAK2 V617F در بیماران
مبتلا به نئوپلاسم‌های میلوپرولیفراتیو
 
علیرضا مرادآبادی1، علیرضا فارسی‌نژاد2، احمد فاطمی3
 
چکیده
سابقه و هدف
نئوپلاسم‌های میلوپرولیفراتیو، از جمله بدخیمی‌های خونی هستند که علایم بالینی بسیار متغیری دارند. تقسیم‌بندی بیماران میلوپرولیفراتیو به دو گروه دارای کروموزوم فیلادلفیا(Ph+) و فاقد آن(Ph-) می‌باشد. در گروه Ph- ، بیماری­های پلی‌سایتمی‌ورا، ترومبوسایتمی اساسی، میلوفیبروز اولیه و دیگر بیماری‌های نادر قرار می­گیرد. این گروه از بیماران دارای جهش JAK2 V617F می­باشند که با درصدهای مختلف دیده می­شود. هدف از این مطالعه، اجرای روش اصلاح شده PCR-RFLP برای تشخیص جهشJAK2 V617F در بیماران مبتلا به نئوپلاسم‌های میلوپرولیفراتیو بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مقطعی، 47 بیمار با درخواست آزمایش JAK2 V617F ، مورد بررسی قرار گرفتند. برای تمامی نمونه­ها آزمایش تشخیصی  JAK2 V617F با استفاده از روش استاندارد ARMS TaqMan Probe انجام شد. جهت تایید نهایی، برخی از نمونه­ها مورد توالی‌یابی ژنی قرار گرفتند. برای شناسایی ناحیه جهش با استفاده از روش PCR-RFLP ، آغازگر­های اختصاصی و آنزیم BsaXI استفاده شد. با توجه به این که در این مطالعه نمونه­های منفی و مثبت به همراه یک روش استاندارد برای تعیین جهش وجود داشت، محاسبه حساسیت و ویژگی این روش 100% تعیین گردید. تحلیل نتایج توسط آزمون t انجام شد.
یافته‌ها
نتایج PCR-RFLP جهش JAK2 V617F برای تمامی نمونه­ها کاملاً مشابه و منطبق با نتایج روش­های استانداردARMS TaqMan Probe  و تعیین توالی بود.
نتیجه گیری
روش PCR-RFLP دارای حساسیت تشخیصی قابل مقایسه­ای با روش­های Real Time PCR و تعیین توالی بود. مزیت این روش اصلاح شده، توانایی آن در افتراق انواع هموزیگوت و هتروزیگوت بیماران، وجود کنترل داخلی برای عملکرد آنزیم و هم چنین سهولت و صرفه اقتصادی آن است.
کلمات کلیدی: اختلالات میلوپرولیفراتیو، PCR ، نئوپلاسم، کروموزوم فیلادلفیا
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ دریافت: 17/9 /95
تاریخ پذیرش:  16/7/96
 

1- دانشجوی کارشناسی ارشد هماتولوژی و بانک خون ـ دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کمیته تحقیقات دانشجویی ـ کرمان ـ ایران
2- PhD هماتولوژی آزمایشگاهی و بانک خون ـ استادیار دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ـ کرمان ـ ایران
3- مؤلف مسئول: PhD هماتولوژی آزمایشگاهی و بانک خون ـ استادیار دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ـ کرمان ـ ایران ـ کدپستی: 7619794435
 

مقدمه
     نئوپلاسم‌های میلوپرولیفراتیو (MPNs)، از جمله بدخیمی‌های خونی هستند که در علایم بالینی بسیار متغیر می‌باشند. از جمله علایم مشترک این بیماری­ها، افزایش تمام رده­های سلول‌های خونی بوده و مهم‌ترین ارگان خونساز در این بیماران، مغز استخوان است(1). بیماران میلوپرولیفراتیو بعد از شناسایی جابه جایی کروموزومی t(9;22) و کروموزوم فیلادلفیا(Ph)، به دو گروه دارای کروموزوم فیلادلفیا(Ph+) و فاقد آن(Ph-) تقسیم می‏شوند (2، 1). در بیماران فاقد کروموزوم فیلادلفیا (Ph-)، مهمترین اختلال ژنتیکی شناسایی شده جهش سوماتیک در اگزون شماره 14 ژن جانوس کیناز 2 (JAK2) می‌باشد. این جهش با جایگزینی نوکلئوتیدT  به جای نوکلئوتید G در نقطه 1849(1849G>T) بوده و باعث تغییر کدون(GTC) به کدون(TTC) و در نتیجه تغییر اسید آمینه از والین به فنیل‌آلانین(V617F) می‏شود(3). پروتئین JAK2 یکی از مهمترین پروتئین­های دخیل در انتقال پیام می­باشد که در انتقال پیام فاکتورهای رشد خونساز از قبیل اریتروپوئتین و ترومبوپوئتین نقش دارد. جهشJAK2 V617F در دومین سودوکینازی که نقش مهار کنندگی در فسفوریلاسیون و انتقال پیام این پروتئین دارد، رخ می­دهد. در نتیجه، انتقال خود به خودی پیام در عدم حضور فاکتور رشد رخ داده و باعث پرولیفراسیون سلول­ها میشود. این جهش در بیماران MPN با شیوع بالا دیده میشود به طوری که در بیماران مبتلا به پلی‏سایتمی‌ورا (PV) این جهش در 65% تا 98% موارد، در بیماران با ترومبوسایتمی اساسی(ET) با شیوع 23% تا 57% و در بیماران مبتلا به میلوفیبروز اولیه(PMF) در حدود 35% تا 57% مشاهده می‏شود(7-3). این تفاوت در درصدهای مشاهده شده در بیماران به دلیل استفاده از آزمایش‌های مولکولی با حساسیتهای متفاوت میباشد و هم چنین در بسیاری از موارد، PMF نیز حاصل تغییر وضعیت بیماران پلی‌سایتمی‌ورا(PV) و تبدیل این بیماران به PMF است. استفاده از آزمایش‌هایی با حساسیت بالا باعث کاهش موارد منفی کاذب میشود در حالی که استفاده از روش‌هایـی بـا حساسیـت پاییـن نیـز باعث عدم تشخیص برخی موارد مثبت می‌گردد(8).
     هدف از مطالعه حاضر، ارائه یک روش تغییر یافته PCR-RFLP جهت تشخیص جهش JAK2 V617F در بیماران مبتلا به MPN بود که کاربرد اصلی آن تشخیص راحت‌تر و دقیق‌تر با استفاده از روش PCR-RFLP می‌باشد. در این روش اصلاح شده، سعی در کاهش خطاهای آزمایش از قبیل عملکرد آنزیم بوده که با استفاده از کنترل‌های داخلی این موارد بررسی شدند.
 
مواد و روش‌ها
بیماران:
    در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، 47 بیمار مراجعه‌کننده به کلینیک امام رضای اراک که توسط پزشک معالج برای آن‌ها درخواست آزمایش JAK2 V617F شده بود، مورد بـررسی قرار گرفتند. ابتدا نمونه خون بیماران در ضد انعقاد EDTA جمع‏آوری شده و سپس روی تمامی نمونه‌ها آزمایش تشخیصیJAK2 V617F با استفاده از روش ARMS Taqman Probe (کیاژن، آلمان) انجام شد. جهت تایید نهایی، برخی از نمونه‌ها مورد توالی‌یابی ژنی قرار گرفتند. در بین این نمونه‌ها تعداد 23 نمونه جهش مثبت بآوده و مابقی نمونه‌ها منفی بودند. این روش‌ها به عنوان روش استاندارد جهت شناسایی جهش JAK2 V617F مد نظر بودند.
 
استخراج DNA :
    DNA با استفاده از کیت کمپانی کیاژن(کیارژن، آلمان، Mini Kit)، از نمونه‌های خون کامل استخراج شد. تعیین غلظت DNA به وسیله دستگاه نانودراپ در طول مـوج 260 نانومتر انجام شد. جهت تعیین خلوص DNA ، نسبت جذب در طول موج260 نانومتر به 280 نانومتر (280/260 A) بـرای همـه نمونه‌هـای استخـراج شـده بـررسی گردید.
 
واکنش زنجیره‌ای پلیمراز(PCR):
    تکثیر ژن JAK2 با استفاده از روش PCR انجام شد. آغازگرهای مورد استفاده برای تشخیص جهش JAK2 V617F عبارت بودند از:
 


شکل 1: نواحی برش آنزیم BsaXI و قطعات حاصل از هضم آنزیمی محصول PCR

5´-AGG ACT TTT CTG AGG ATA CA-3´ (آغازگر جلوبرنده) و 5´-ATA GTT TAC ACT GAC ACC TA-3´ (آغازگر معکوس). آغازگرها به گونه‌ای طراحی شدند که محصول PCR دارای طول  bp1147 بوده و دارای دو ناحیه برش برای آنزیم BsaX1 (بیولب ـ انگلستان) می‌باشد؛ یک ناحیه برش مربوط به جهش JAK2 V617F و دیگری به عنوان کنترل داخلی هضم آنزیمی(اشکال 1 و 2).
 
واکنش هضم آنزیمی(RFLP):
    برای واکنش هضم آنزیمی بعد از تکثیر ناحیه مورد نظر، محصول PCR تحت هضم آنزیمی با BsaXI  قرار گرفت. با توجه به حضور نواحی شکست آنزیم در محصول PCR ، قطعات مختلفی ایجاد می‌شود(شکل 2). در این روش با توجه به وجود یک ناحیه برش اضافی برای آنزیم، یک باند 140 نوکلئوتیدی به عنوان کنترل داخلی عملکرد آنزیم عمل نموده و بایستی در همه نمونه‌ها حاضر باشد. در حالتی که نمونه دارای جهش باشد، ناحیه دوم شناسایی تغییر می‌کند که با حذف باند 130 نوکلئوتیدی همراه می‌شود. در این روش اصلاح شده به دلیل وجود دو ناحیه برش برای آنزیم، امکان افتراق حالـت‌های هموزیگوت و هتروزیگوت جهش وجود دارد.
 
الکتروفورز نمونه‌های هضم شده:
    الکتروفورز قطعات حاصل از هضم آنزیمی بر روی ژل آگاروز 3% و ژل پلی‌آکریل‌آمید انجام شد(شکل 3). شناسایی باندها در ژل آگارز با استفاده از رنگ SYBR SAFE (سیناژن) و در ژل پـلی‌اکریل آمیـد بـا استفـاده از
رنگ‌آمیزی نقره صورت گرفت.
 
تحلیل آماری:
    با استفاده ازآزمونt نتایج تحقیق تجزیه و تحلیل شدند. 05/0 p معنادار در نظر گرفته شد.
 
 

شکل 2: الکتروفورز محصول PCR بر روی ژل آگاروز 2% در کنار راهنمایی bp100
 
 
 

شکل 3: قطعات حاصل از هضم آنزیمی بر روی ژل آگاروز. 1: راهنمای bp 50 ، 2: نمونه منفی، 3 و4: نمونه‌های هتروزیگوت
 
 
 
شکل 4: قطعات حاصل از هضم آنزیمی بر روی ژل پلی­آکریل آمید 1: راهنمای bp 100 ، 2 و 3: نمونه‌های منفی، 4: نمونه هتروزیگوت
 
یافته‌ها
    نتایج جهش JAK2 V617F بر روی 48 نمونه مورد بررسی به روش اصلاح شده PCR RFLP دقیقاً مشابه با نتایج روش استاندارد PCR REAL TIME بود. در این بررسی میزان p value حاصل بیش از 05/0 بوده که نشان از عدم اختلاف معنادار بین دو آزمایش می‌باشد. واکنش زنجیره‌ای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی صورت گرفته و بخشی از نمونه قبل از انجام هضم آنزیمی مورد الکتروفورز قرارگرفت(شکل 2). الکتروفورز نمونه‌ها به روش اصلاح شده PCR RFLP انجام شد (شکل‌های 3 و 4). به علاوه روش اصلاح شده PCR-RFLP این توانایی را دارد که بین نمونه‌های هموزیگوت و هتروزیگوت برای جهش نیز افتراق ایجاد کند.
 
بحث
    هدف از مطالعه حاضر بررسی روش اصلاح شده PCR-RFLP جهت تشخیص جهش JAK2 V617F در مقایسه با روش Real Time و تعیین توالی بود. هنگ کوکائو و همکارانش روش‌های مختلفی را جهت شناسایی جهش JAK2 V617F مورد مقایسه قرار داده و روش PCR-RFLP را به عنوان روش قطعی و مناسب برای تشخیص این جهش معرفی کردند. در این مطالعه روش‌هایی از قبیل ARMS PCR و دیگر روش‌های مولکولی برای شناسایی جهش استفاده شده و تعیین توالی به عنوان روش مرجع انتخاب شد. در مطالعه حاضر روش اصلاح شده PCR RFLP توانست حضور جهش را به اندازه روش تعیین توالی تشخیص دهد(9). در مطالعه دیگری که توسط زی کینگ و همکارانش برای شناسایی جهش JAK2 V617F ارایه شد، روش PCR RFLP به عنوان یک روش مرجع برای تایید سایر روش‌ها مطرح گردید. آن‌ها PCR RFLP را به عنوان روشی مناسب اما وابسته به اپراتور برای شناسایی این جهش معرفی کرده‌اند(8). در این مطالعه نیز روش PCR RFLP دارای حساسیت تشخیصی قابل مقایسه‌ای با روش‌های Real Time PCR و تعیین توالی بود. مزیت دیگر این روش وجود کنترل داخلی برای تایید عملکرد آنزیم و هم چنین ارزان و مقرون به صرفه بودن آن نسبت به روش تعیین توالی و سایر روش‌ها است. در مطالعه‌ای که توسط آمی‌جونز و همکارانش جهت بررسی انواع روش‌های شناسایی جهش JAK2 V617F انجام شد، روش‌هایی مانند ARMS PCR را به عنوان روش‌هایی با صرفه اقتصادی و مناسب جهت بررسی دقیق وجود جهش معرفی کردند (10).
 
نتیجه‌گیری
    روش PCR-RFLP دارای حساسیت تشخیصی قابل مقایسه‌ای با روش‌های Real Time PCR و تعیین توالی بود. از دیگر مزایای این روش اصلاح شده می‌توان به توانایی آن در افتراق انواع هموزیگوت و هتروزیگوت بیماران، وجود کنترل داخلی برای عملکرد آنزیم و هم چنین سهولت و صرفه اقتصادی آن اشاره کرد. این روش اصلاح شده می‌تواند به عنوان یک روش مناسب و مقرون بـه صرفه برای اجرا در آزمایشگاه‌های تشخیص مولکولی 
پیشنهاد شود.
 
تشکر و قدردانی
    با تشکر از مرکز سلول‌های بنیادی دانشگاه علوم
پزشکی کرمان که ما را در انجام این تحقیق یاری کردند.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradabadi A, Farsinejad A, Fatemi A. Modified PCR-RFLP for detection of JAK2V617F mutation in patients with myeloproliferative neoplasm. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2017; 14 (4) :289-294
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1093-fa.html

مرادآبادی علیرضا، فارسی نژاد علیرضا، فاطمی احمد. روش اصلاح شده PCR-RFLP برای تشخیص جهش JAK2 V617F در بیماران مبتلا به نئوپلاسم‌های میلوپرولیفراتیو. فصلنامه پژوهشی خون. 1396; 14 (4) :289-294

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1093-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 14، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645